Criza refugiaților din Ucraina a scos la iveală solidaritatea românilor, pusă la îndoială de-a lungul anilor. Societatea civilă nu a stat pe gânduri când a trebuit să întindă o mână de ajutor ucrainenilor fugiți din calea iadului dezlănțuit de ruși la numai câțiva zeci de kilometri de România.

Printre oamenii care au făcut tot posibilul pentru a sprijini refugiații se numără și deputatul bistrițean Bogdan Ivan Gruia care a facilitat intrarea și transportul în țară a ucrainenilor ce așteptau în frig de zile bune să treacă frontiera și să-și găsească un adăpost cât mai departe de conflict. 

Drama refugiaților nu poate fi descrisă și nici alinată, în joc sunt milioane de destine schimbate radical în numai câteva clipe, sute de mii de ucraineni, în special femei și copii, au lăsat în urmă o țară însângerată, locuințe distruse, prieteni, familii, soți, tați și copii care au rămas să lupte, să-și apere țara cu prețul vieții. Și-au înghesuit agoniseala de-o viață într-o valiză și au pornit cu mașina sau pe jos spre cea mai apropiată frontieră, însă cei mai mulți au fost nevoiți să își abandoneze mașinile și să parcurgă drumul până la graniță pe jos.   

Românii nu au rămas indiferenți în fața celor ce-și căutau un adăpost în țara noastră sau tranzitau România pentru a-și găsi un refugiu cât mai departe de conflict și au dat dovadă de solidaritate față de ucraineni oferindu-le adăposturi, transport, hrană, medicamente sau îmbrăcăminte, imediat după ce războiul s-a dezlănțuit.

„S-au îmbrățișat printre gratiile porților, în sunet de mitralieră”

La două zile după ce rușii au invadat Ucraina, deputatul Bogdan Ivan Gruia, deputatul Daniel Suciu, primarul comunei Șieuț, din Bistrița-Năsăud, Mihai Ivan, dar și alți voluntari au plecat spre Vama Siret pentru a aduce un strop de alinare celor ce au fost nevoiți să-și lase în urmă țara, locuințele, familiile și au fugit în țările vecine din calea războiului pornit de Vladimir Putin.

În 27 februarie, la numai câteva minute după miezul nopții, deputatul Bogdan Ivan Gruia anunța pe pagina sa de Facebook că cele 8 autocare care urmau să transporte refugiații au ajuns în Vama Siret, pe partea cu Ucraina.  După câteva ore, o nouă postare a deputatului anunța că misiunea fusese îndeplinită, fiind preluate aproape 1000 de persoane care urmau să-și găsească refugiul în țara noastră. Acesta a descris drama prin care trec sute de mii de ucraineni, dar și situația vameșilor din Ucraina care lucrează fără încetare, la jumătate de efectiv, pentru a-și elibera semenii din ghearele rușilor. 

„Am reușit să plecăm din vama cu Ucraina cu toți copiii și mamele lor care așteptau și de două zile în frig, în picioare, cu copilași în brațe. Copii, mame, soții și soți cu obrazul brăzdat de lacrimi. Iubite care își luau rămas bun cu ochii plini de lacrimi de la bărbatul iubit care de astăzi va lua arma și va merge pe front să își apere țara și familia. 

Bărbați în toată firea care plângeau ca niște copii atunci când își îmbrățișau poate pentru ultima dată soția și copiii. Nu puțini au fost cei care s-au îmbrățișat printre gratiile porților. Și în sunet de mitralieră… la câțiva metri de noi toți. 

Important este că datorită multor bistrițeni cu suflet mare, aproape 1000 de copii și femei sunt de acum în siguranță, în România. Au așteptat atât pentru că și-au abandonat mașinile pe marginea drumului și aici nu îi aștepta nimeni. 

Vameșii ucraineni sunt epuizați. Lucrează în jumătate din efectiv pentru că ceilalți sunt pe front.”, a scris Bogdan Ivan Gruia pe pagina sa de Facebook.  

Reporterii Gazeta de Cluj l-au contactat pe deputatul Bogdan Ivan Gruia pentru a-i cere mai multe detalii în legătură cu acțiunea pe care a desfășurat-o în Vama Siret. Acesta ne-a mărturisit că a fost contactat de preoții români din Cernăuți care i-au expus situația dramatică în care se aflau mii de persoane la acel moment, fiind nevoite să îndure frigul și foamea la graniță, așteptând să intre în România. După ce preoții i-au cerut ajutorul, deputatul a lansat un apel umanitar pe Facebook unde a cerut sprijinul celor ce își doreau și aveau posibilitatea să asigure transportul refugiaților, fiind surprins de cât de multe persoane au fost dispuse să dea o mână de ajutor. 

„A fost vorba despre un apel umanitar primit din partea preoților ortodocși români, din regiunea Cernăuți, care erau alături de femeile și copii care așteptau de mai bine de două zile în vamă și solicitau transport. Împreună cu mai mulți oameni de bine din județul Bistrița Năsăud, care au răspuns unui apel pe care l-am făcut pe Facebook, am mers în vamă cu mai multe autocare și am sprijinit ucrainenii să treacă în mod legal vama. Erau femei și copii care așteptau pe cineva care să îi preia și să-i treacă granița.”, a explicat Bogdan Ivan Gruia.  

Deputatul PSD a descris câteva scene care conturau o atmosferă puțin spus apăsătoare. Acesta ne-a povestit cum familiile erau nevoite să se despartă, cum femeile și copiii au lăsat în urmă soți și tați pe care nu știu dacă îi vor mai revedea, dar care sunt nevoiți să lupte împotriva rușilor cu prețul vieții. 

„Au fost imagini dramatice, familiile se despărțeau și își luau rămas bun peste gard, fără să știe dacă se vor mai vedea sau nu vreodată. Atmosfera era una apăsătoare și vedeam cum se derulează scene similare cu cele povestite de bunica mea care a prins cel de-al Doilea Război Mondial, însă situația era opusă. Dacă pe vremea bunicii mele bărbații erau cei care își părăseau țara și familiile, de această dată femeile și copii au fost cei care au plecat din țară.”, a transmis deputatul Bogdan Ivan Gruia.  

Din fericire, lecția de solidaritate predată de bistrițeni în Vama Siret a reușit să salveze aproape 1000 de persoane care așteptau în frig la graniță de mai bine de două zile și să îi îndemne și pe alții să se implice și să sprijine refugiații ucraineni, atât de greu încercați în această perioadă. 

„Eu mă bucur foarte mult că după acțiunea noastră, femeile și toți copii care stăteau în frig la coada din vamă au putut fi transportați în siguranță spre cazări. Această acțiune nu a avut neapărat legătură cu poziția mea publică. Asta am putut eu să fac eu la momentul respectiv, am răspuns apelului disperat al oamenilor de acolo. O mare implicare au avut Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă din Ucraina, deoarece preoții au facilitat discuțiile și au acordat ajutor oamenilor.”, a declarat Bogdan Ivan Gruia.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.