Procurorul Codruț Olaru a fost ales vineri, 5 ianuarie, în funcția de vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii. În mod surprinzător, acesta nu a fost votat de niciunul dintre ceilalți patru procurori membri CSM, potrivit unor surse din Consiliu. O posibilă explicație ar putea fi și legăturile procurorului cu Tudorel Toader, ministrul Justiției.

Codruț Olaru a urmat cursurile Facultății de Drept de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în perioada 1991-1995, când Tudorel Toader era deja cadru didactic în cadrul Facultății. În 2005, când Olaru a obținut diploma de masterat în cadrul aceleiași facultăți, Tudorel Toader era decan. Actualul vicepreședinte al CSM a urmat și cursurile școlii doctorale de la universitatea ieșeană, iar teza și-a susținut-o în anul 2013. Teza de doctorat era intitulată „Particularitățile criminalității organizate în România”, iar coordonatorul științific era nimeni altul decât prof. univ. dr. Tudorel Toader, scrie stiripesurse.ro.

Procurorul Codruţ Olaru este membru CSM din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a fost singurul candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului.

Codruţ Olaru a fost, din mai 2013 până în 2016, adjunct al procurorului general al României, iar anterior, din 11 ianuarie 2007, a fost procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Potrivit decretului 752 din 2014 semnat de Traian Băsescu şi contrasemnat de Victor Ponta, la data de 1 decembrie 2014, colonelului în rezervă Olaru Vasile Codruţ i s-a acordat gradul de general de brigadă cu o stea.

În 17 mai 2017, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de rechemare în activitate a generalului de brigadă Codruţ Olaru, surse judiciare declarând la acel moment că Olaru ar dori să activeze ca procuror militar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here