Maurizio Creuso este un controversat om de afaceri italian, fost senator, implicat în scandaluri de corupţie în Italia şi Canada, dar şi în suspiciuni de evaziune fiscală în România. Numele lui este legat de fostul şef al DGIPI, Gelu Oltean, iar în prezent, italianul îşi desfăşoară activitatea în Cluj împreună cu un interlop clujean. De-a lungul timpului s-a bucurat atât de sprijinul unor cadre didactice ale unor universităţi de prestigiu din municipiu, cât şi a unor foşti consilieri locali.

maurizio creuso

Maurizio Creuso are un trecut extrem de controversat. În timp ce era senator al Italiei în perioada 1992-1993, Creuso şi-a pierdut mandatul după ce autorităţile au declanşat o anchetă împotriva sa. El a fost cercetat şi condamnat pentru coruptie şi dare de mită în cazul construirii unui stabiliment pentru pensionari, a unui spital de cardiologie şi a unui depozit. La sfârşitul anilor ’90, Creuso a ajuns în Canada, unde a ţinut capul de afiş al ziarelor după ce a primit cetăţenie canadiană şi două contracte cu statul, ambele pe filiera ministrului Lucrărilor Publice, Alfonso Gagliano, care l-a şi inclus pe Creuso într-o delegaţie oficială canadiană care a efectuat o vizită în Polonia. Presa canadiană a scris în repetate rânduri că Gagliano a fost contabilul unui clan mafiot condus de Agostino Cuntrera, fapt negat de ministrul canadian.

În 2001-2002, numele lui Creuso este atestat în România, prin înfiinţarea mai multor firme în municipiul Cluj-Napoca. Toate societăţile au fost închise, mai puţin una – SC SALCRIS SRL pe care o conduce împreună cu interlopul clujean Tomuţa Mirel Gheorghe care în iunie 2010 a fost arestat de către DIICOT pentru trafic de persoane. Activitatea de trafic de persoane, respectiv obligarea la muncă forţată şi prostituţie în zona Calabria, Tomuţa a derulat-o împreună cu concubina unuia din şefii celui mai mare clan mafiot din Italia, ‘Ndrangheta.

La Cluj, singura firmă activă este SC SALCRIS SRL ce a fost înfiinţată în 2002 şi se ocupă de cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii. Pe lângă acest obiect de activitate principal, firma mai are peste 40 de coduri CAEN secundare cuprinzând activităţi aproape din toate domeniile, de la agricultură la activităţi ştiinţifice.

Activitatea firmei din punct de vedere financiar este dubioasă. Din toţi anii de activitate, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 0 lei, profit negativ şi datorii de sute de mii de lei. Singura excepţie a fost anul 2016, când firma a avut o cifră de afaceri declarată de 9.000 lei. Interesant este şi faptul că în octombrie 2007, Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Cluj a dat în judecată societatea STALCRIS SRL, cerând dizolvarea firmei, însă nu există nicio informaţie despre proces, firma fiind încă activă.

În prezent, partenerul lui Maurizio Creuso conduce o firmă în Turda ce se plasează forţă de muncă în Italia – Eurosprint SRL. În 2009, un site de ştiri local prezenta nemulţumirile oamenilor care s-au hazardat să plece în Italia prin intermediul acestei firme, revoltaţi fiind de neseriozitatea promisiunilor făcute de reprezentanţii Eurosprint în ceea ce privesc contractele.

O altă firmă interesantă pe care Tomuţa a condus-o este SC Formatore SRL, înfiinţată în 2008, acum radiată. Societatea avea ca şi obiect de activitatea ”alte forme de învăţământ” şi vă enumerăm câteva dintre ele: servicii ale conducătorilor academici, cursuri de verificare a cunoştinţelor profesionale, pregătirea în domeniul limbilor străine şi al dobândirii abilităţilor de conversaţie, instruirea în domeniul calculatoarelor, instruire de religie, instruirea în metode de supravieţuire etc. În această firmă, asociaţii lui Tomuţa erau Anamaria Creuso, Paolo Mario Semprini şi Lucia Dican, cadru didactic la UMF Cluj şi soţia lui Dan Dican, fost director al Centrului regional Cluj-Napoca al Universităţii Spiru Haret, universitate acuzată că este o maşină de ”făcut” diplome. De menţionat este şi faptul că asociatul juridic al societăţii Formatore SRL a fost Camera de Comerţ şi Industrie Cluj.

 

 

 

În afaceri cu Ioan Păcurar

La Cluj, Maurizio Creuso s-a bucurat şi de sprijinul lui Ioan Păcurar, profesor universitar la USAMV, aflat pe lista candidaţilor PSD propuşi pentru Consiliul Local Cluj-Napoca. De asemenea, Păcurar face parte şi din Rotary Club Cetăţuie, alături de Mircea Hrudei, fostul şef DIICOT (dat afară recent pentru dosare instrumentate defectuos), Ioan Oroioan (trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la infracţiunea de delapidare pe vremea când activa în cadrul USAMV) .

Revenind la asocierea lui Creuso cu Păcurar, aceştia erau parteneri de afaceri în firma Quattro Cervi SRL, alături de un anume Nicolae Ioan Flueraş şi mai mulţi italieni. Firma este radiată, precum majoritatea deschide de italian, firme pe care le folosea pentru spălare de bani.

Spre exemplu, în 2003, Maurizio Creuso a fost în atenţia autorităţilor din România pentru mai multe fapte deosebit de grave. Oficiul Naţional de Combatere a Spălării Banilor informa la avea vreme Parchetul Judeţean Cluj că, în martie 2001, S.C. Fonderie S.R.L., firma italianului, cumpăra firma Agricola pentru suma de 750.000 de euro şi, în plus, este de acord să achite şi datoria de 350.000 de euro pe care societatea o avea la Maurizio Creusso. După încheierea tranzacţiei, cele două sume de bani, adică 1,1 milioane de euro, se regăsesc în contul lui Creusso de la o bancă clujeană, de unde ulterior acesta împarte suma în cinci tranşe aproximativ egale. În urma unor dispoziţii de plată semnate de italian, patru din cele cinci tranşe iau drumul Elveţiei unde ajung în conturile personale ale celor patru fraţi Dalli Cani, iar a cincea la o bancă din Austria, în contul personal al lui Maurizio Creuso. Anchetatorii sunt de părere că prin această manevră, italianul încerca să fenteze fiscul pentru a nu plăti impozit în ţara sa. De asemenea, ei suspectau şi faptul că banii investiţi provin din surse dubioase.

 

 

 

Gelu Oltean, legat de italianul corupt

După ce a absolvit Academia de Poliţie în 1994, Gelu Marin Oltean, unul dintre protejaţii lui Virgil Ardelean, a fost ofiţer de poliţie la Cluj exact acolo unde Creuso era cercetat de Centrul Zonal pentru Combaterea Crimei Organizate şi Antidrog pentru acuzaţii privind o presupusă spălare de bani.

În aprilie 2012 Gelu Marin Oltean a fost numit director general al DGIPI. Soţia sa făcea afaceri cu Maurizio Creuso. Mirela Sanda Oltean, de profesie stomatolog, a devenit asociată în ianuarie 2010 la SC Eoliana Energy Millenium SRL, o firma din Pipera înfiinţată în 2009. Cel care a cedat soţiei fostului şef DGIPI 5% din această firmă este Maurizio Creuso. În aceeaşi zi, Creuso a mai cesionat alte zece procente lui Cezar Catalin Marin, fiul fostului general din Direcţia de Informaţii Externe, Dumitru Marin, decedat în 2007. Asociatul majoritar al firmei din Pipera era la momentul tranzactiei: Eoliana Fortore SRL Voluntari, cu acelaşi sediu ca Eoliana Energy Millenium. Ceilalţi asociaţi erau doi italieni, Giovanni Velmi şi Maurizio Pezzoni, dar şi o avocată din Bucureşti: Daniela Elena Agatha Nicolae. În prezent firma este radiată.

Gelu Oltean a fost şeful DGIPI până în 2014, când a fost eliberat din funcţie de premierul Victor Ponta, la propunerea lui Gabriel Oprea. Motivul demiterii ar fi fost implicarea lui Gelu Oltean în dosarele Uioreanu şi Isăila. Fostul şef al DGIPI negocia cu fostul preşedinte al CJ Cluj, Horia Uioreanu (PNL trimis în judecată pentru corupţie), numirea unor şefi de poliţie în Cluj.

Gelu Oltean, este trimis în judecată alături de alţi trei chestori de poliţie şi doi comisari şefi, pentru că luau bani din bugetul instituţiei.

Procurorii DNA au început urmărirea penală a chestorului de poliţie sub acuzaţiile de delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu. Gelu Oltean era la data faptelor şef al D.I.P.I. cu rang de secretar de stat.

 

 

Italianul, sponsorul lui Prigoană

Daniel este fratele mai mare al lui Silviu Prigoana. Acesta locuieşte la Cluj, a avut două firme care aveau ca obiect de activitate salubritatea, a prins un contract pe vremea lui Funar şi a avut un zbuciumat traseu politic. Daniel a fost membru PUNR, PRM şi a ajuns la concluzia că este mai bine independent. Nu a ieşit mult în faţă, dar s-a remarcat în două scandaluri publice. În vreme ce ocupa funcţia de preşedinte al Asociaţiei Naţionale de Luptă Împotriva Corupţiei – Cluj, fratele Prigoană s-a plimbat prin Italia să vadă cum este povestea cu groapa ecologica. Deplasarea a fost sponsorizată de Maurizio Creuso. Fratele magnatului s-a retras din afacere, vânzând Prival Ecologic Servis unor alţi italieni, Damiano Sanelli şi Camillo Torta. În prezent, în firmă sunt asociaţi şi Sorina Gabriela Hideg Eugen Progloff, fost acţionar la Realitatea TV şi acţionar la Rosal Grup.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.