Un proiect de lege controversat. Legea 232/2020 pentru modificarea Decretului-lege nr. 118/1990 pentru acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice ar fi una nedreaptă.

Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, Filiala Constanța declară că  nu știe ”cum a trecut de Parlament. Este o lege nedreaptă. Este o lege în care discriminezi mamele. Conform prevederilor acestei legi, copilul fostului deţinut ajunge să primească mai mult decât mama. De exemplu, o mamă urmaşă ia 700 de lei, iar copilul celui care a făcut detenţie poate să aibă 7.000 de lei. Soţia a avut de suferit foarte mult după ce capul familiei a fost arestat. Numai ea ştie cum şi-a crescut copiii“, spune Paul Andreescu.

Un al doilea aspect criticat se referă la faptul că urmaşii foştilor deţinuţi politic care trăiesc nu au dreptul la compensaţii băneşti decât după ce mor părinţii, deşi legea nu se referă la părinţi în sine, ci la membrii familiei care au avut de suferit din cauza arestării capului familiei. „Păi asta nu-i moştenire! Legea spune clar: «Copilul are dreptul la…»“, spune Andreescu.

Însă, din punctul său de vedere, cea mai mare discriminare se referă la legionari şi la copiii lor. Conform legii, „prevederile prezentului decret-lege nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracţiuni contra umanităţii sau celor în cazul cărora s-a dovedit că au desfăşurat o activitate fascistă şi/sau legionară în cadrul unei organizaţii sau mişcări de acest fel, precum şi copiilor acestora“, lucru pe care şeful deţinuţilor politic constănţeni îl consideră nedrept, deoarece discriminează copii în funcţie de faptele părinţilor lor, de care ei nu sunt responsabili. „Cum adică – se întreabă Paul Andreescu – copiii comuniştilor au suferit, iar ai legionarilor nu?“.   „De ce se aplică eticheta şi generaţiilor viitoare?“ Zoe Rădulescu, fata lui Gogu Puiu, liderul rezistenţei anticomuniste din Dobrogea, s-a născut în beciurile Securităţii, după ce „haiducul Dobrogei“ a fost ucis de Securitate. Acum, ea primeşte o compensaţie pentru că s-a născut după gratii. Altfel, după amintita lege, ea nu ar fi primit nimic, pentru că tatăl său este considerat „legionar“.

„Eu am trecut de 70 de ani. Am tot auzit că legionarii au fost criminali. E adevărat, au fost, sunt fapte pe care eu le condamn, pentru că nu aşa se rezolvă problema. Dar crima nu este colectivă, este un act individual, de care răspunde cel care a comis-o. Nu poţi acuza un popor întreg pentru crimele a zece oameni. De ce se aplică eticheta şi generaţiilor viitoare? Eu m-am săturat să aud că sunt fiică de criminal. Să-mi dea statul român numele celor ucişi de tatăl meu“, cere urmaşa lui Gogu Puiu.   Ea spune că familiile luptătorilor anticomunişti au suferit îngrozitor în perioada comunistă. „Copiii care au supravieţuit au fost condamnaţi să trăiască într-o sărăcie lucie, au fost daţi afară din şcoli, din facultăţi cei care erau mai mari, au fost marginalizaţi, s-a mers până acolo în care celor mici nu le mai dădeau premii, nu erau făcuţi pionieri. Acum, putem să râdem, dar atunci, suferinţa unui copil era cumplită“, spune Zoe Rădulescu.   Cine-i criminalul – se întreabă ea – „cei care au avut de suferit în Experimentul Piteşti sau cei care au organizat unul dintre cele mai oribile experimente ale Securităţii, care a avut loc la începutul anilor ’50? Cei care au muncit sau au murit la Canalul Dunăre-Marea Neagră sau cei care au deschis lagărele de muncă? Cei care au permis să se nască copii în închisoare sau copiii că s-au născut în închisoare?“

Sursa: adev.ro/quj3rv

Citește și: Guvernul Cîțu atacă decizia Curții de Apel Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.