Începând de mâine, 16 martie, fumatul va fi interzis în toate spaţiile publice închise, precum şi în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii.

După ce opinia publică și unii membri ai Executivului consideră ”absurdă” definiţia din Lege privind locurile în care este interzis fumatul, noua lege încearcă să schimbe semnificația „spațiului închis”.

Potrivit normelor, care vor fi aplicate începând de mâine, „vor fi considerate „spații închise” acele spații care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. Având în vedere faptul că spațiile închise pot face parte dintr-o construcție sau dintr-un sistem tehnic destinat găzduirii omului (cort, pavilion, chioșc, etc), definirea „peretului” trebuie să țină cont de ambele situații, se arată în draftul privind instrucțiunile pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 15/2016 referitoare la interzicerea fumatului în spațiile închise.

 

Totodată, fumatul va fi interzis și în așa numitele „firme de apartament”. Dacă într-o locuință proprietate privată se desfășoară și activități economice, atunci aceasta devine „loc de muncă” (chiar dacă activitatea se desfășoară doar într-o cameră), iar fumatul este interzis.

Nici în spațiile comune din clădirile rezidențiale (scări de bloc), care sunt considerate publice, nu se va mai putea fuma. De asemenea, nu se va putea fuma nici în mașina de serviciu sau în taxi.

Nu sunt considerate spații închise:

  • Spațiile delimitate doar de un perete, cu sau fără acoperiș, plafon sau tavan (ex: grădinile de vară, terasele amenajate în fața unui punct de lucru fără a avea sisteme de închidere laterală, balcoanele deschise, stațiile cu un perete lateral ale mijloacelor de transport în comun,etc);
  • spațiile delimitate doar de acoperiș, plafon sau tavan (ex: corturi/ chioșcuri fără închideri/ pereți laterali; peroane de tren acoperite; stațiile fără pereți laterali ale mijloacelor de transport în comun, etc)
  • spațiile deschise din aer liber.

Persoanele care vor încălca interdicţiile vor risca să fie sancţionate de către autorităţi.

AMENZI ȘI SANCȚIUNI

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancționează cu amendă contravențională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancționează cu amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere.

La a doua abatere se sancționează cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității.

Săvârșirea unei noi contravenții la prevăzută de legea antifumat se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

În Monitorul Oficial a fost publicată lista celor care care au competenţa să constate contravenţiile şi să aplice amenzile prevăzute de legea care va intra în vigoare mâine

Astfel, persoanele care pot să constate contravenţiile şi să aplice amenzile prevăzute de lege sunt:

– ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române;

– ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române;

– personalul din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă judeţene/ Bucureşti-Ilfov;

– ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române.

Guvernul dorește schimbarea legii

Actuala lege antifumat, ce se va aplica din 16 martie, interzice practicarea acestui viciu la terasele acoperite şi delimitate de cel puţin doi pereţi. Astfel că Guvernul, realizând absurdul situaţiei, vrea să modifice legea deja publicată în Monitorul Oficial, însă va face acest lucru abia în luna mai, când se vor aplica prevederile Uniunii Europene care interzic ţigările aromate.

Toate precizările sunt incluse în Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 47/2016 privind desemnarea personalului competent să constate contravenţiile şi să aplice sancţiuni contravenţionale prevăzute de Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

Citește și: Un jurnalist a descoperit patru moduri pentru a pacali legea anti fumat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.