Legea privind regimul armelor şi al muniţiilor prevede ca persoanele care deţin permisul de port-armă neletală trebuie să plătească o dată la cinci ani pentru un curs de arme şi muniţii dacă doresc să îşi reînnoiască acest permis. Această prevedere a stârnit nemulţumiri printre cei care lucrează la Ministerul Afacerilor Interne şi deţin acest tip de armă, deoarece nu li se pare logic să parcurgă şi ei un astfel de curs, mai ales la o firmă privată.

Legea nr. 295/2004 prevede ca deţinătorii de arme neletale cărora le expiră permisul de port-armă au obligaţia să se prezinte Inspectoratului de Poliţie Judeţean – Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase cu un dosar care să conţină certificatul medical tip, avizul psihologic, certificatul de cazier judiciar, dovada efectuării unei şedinţe de tragere anuală într-un poligon autorizat, cât şi dovada parcurgerii unui curs de instruire practică şi teoretică pe linie de arme şi muniţii. Obligativitatea efectuării acestui curs de instruire a intrat în vigoare din luna ianuarie 2016 şi cu această ocazie a stârnit discuţii printre deţinătorii de arme neletale din cauză că îi include şi pe cei care deţin deja un permis de port-armă letală prin intermediul locului de muncă.

Acesta este şi cazul lui Dorin, un funcţionar public cu statut special, poliţist de penitenciar din Gherla, ce deţine o arma neletală, mai exact o armă de tir cu alice pe bază de aer comprimat. Lucrând în sistemul de siguranţă şi apărare publică, bărbatul execută trageri cu arme de foc şi poartă aproape zilnic o armă letală. Când a aflat că urmează să îi expire permisul pentru arma de tir cu alice, acesta s-a adresat IPJ Cluj crezând că din moment ce lucrează în acest domeniu, nu va mai fi nevoie de efectuarea unui curs, ci dovada că efectuează trageri trimestriale la locul de muncă va fi de ajuns pentru a-şi putea reînnoi permisul.

Dorin: „E ca şi cum ai pune un şofer profesionist să îţi aducă o adeverinţă că ştie să meargă pe bicicletă”

„O dată la cinci ani de zile permisul de port armă trebuie reautorizat şi se depune un dosar la Inspectoratul de Poliţie, Serviciul Arme şi Muniţii, care trebuie să conţină vizitele medicale, cazierul judiciar, examenul psihologic, o poza etc. Eu m-am mirat când mi s-a cerut pe lângă toate acestea şi o adeverinţă de un curs de iniţiere de mânuire, folosire şi păstrare a armelor. Cursul costă 400 de lei şi culmea… nici măcar nu se face la Inspectoratul de Poliţie, ci la privat!

Am cerut de la penitenciarul de la Gherla o adeverinţă de la biroul de resurse umane care să ateste că execut trimestrial trageri cu arme, că sunt instruit şi cunoasc tehnica de iniţiere de mânuire, folosire şi păstrare a armelor. Logic prin această adeverinţă  dovedeşte faptul că sunt autorizat să trag cu arme letale şi că deţin cunoştinţe în ceea ce priveşte legislaţia, mai ales că lucrez în acest domeniu. Cu toate acestea cei de la poliţie nu mi-au reautorizat permisul de port-armă şi m-au trimis să facă un curs de iniţiere a mânuirii, folosirii şi păstrare a armelor. E ca şi cum ai pune un şofer profesionist să îţi aducă o adeverinţă că ştie să meargă pe bicicletă”, a declarat Dorin.

O eroare legislativă în care s-a omis introducerea unei prevederi care să îi scutească de acest curs pe cei care lucrează în cadrul Inspectoratului de Poliţie şi care nu ar avea ce să înveţe mai mult decât au acumulat în anii de muncă în domeniu.

 

Instructori nepricepuţi ajutaţi de cursanţi

Poliţistul de penitenciar în cauză nu este singurul nemulţumit de faptul că s-a introdus această prevedere. Poliţişti, gardieni de penitenciare, dar şi mulţi alţii care deţin o armă de pază şi apărare în interes de serviciu, susţin că acest curs nu este nimic altceva decât o mânărie a autorităţilor pentru a câştiga bani frumoşi cu ajutorul unor societăţi private.

„Este o tâmpenie care îţi ia banii, nu ai ce să înveţi mai mult decât ai acumulat în anii de serviciu. Acest curs este bun pentru cei care nu au pus mâna în viaţa lor pe o arma şi care vor să îşi procure acum. Mă refer aici doar la arme de vânători, arme neletale, etc.”, declară Cristi.

„Problema e că sunt bani aruncaţi în vânt. Normal că nu mai au ce să mă înveţe, din moment ce deţin deja o armă letală de la locul de muncă şi am permis pentru acest lucru, dar cineva câştigă bani frumoşi din asta. Un fost coleg de-al meu a aflat că trebuie să facă acest curs, a discutat cu cei de acolo, chiar a apelat la unul din instructori, care i-a spus că nu are ce face şi l-a pus să „marce banul”, eliberându-i chitanţa fără doar şi poate, ia la final salutându-l din mers. O altă cunoştinţă mi-a spus că unul din instructori s-a încurcat la demontarea pistolului MAKAROV şi a fost nevoie de ajutorul unuia dintre cursanţi”,  spus Lucian.

„Am absolvit acum câteva luni cursul respectiv şi am avut colegi care aveau armă de serviciu dar tot li s-a cerut să facă acest curs. Deci cu toate că de ani buni purta arma de serviciu, pentru armă personală i s-a cerut să facă acest curs, motivaţie neoficială”, s-a arătat nemulţumit un alt bărbat.

Pentru reînnoirea permisului de armă letală situaţia stă altfel. Poliţiştii cărora le-a expirat permisul şi-l pot reînnoi liniştiţi depunând doar un dosar cu avizele medicale, cu rezultatele testului psihologic, cazierul judiciar şi vechiul permis de port-armă. Aceştia nu mai trebuie urmeze nici un curs la fel cum sunt obligaţi cei care deţin arme neletale.

„Eu aş fi de acord să urmez acest curs şi să dau banii, dar mirarea şi mai mare mi-a fost când mi s-a spus de la Serviciul Arme, Muniţii şi Explozibil, că în cazul în care deţineam o armă letală cu glonţ nu ar mai fi trebuit să urmez cursul respectiv ci că mi-ar fi fost suficient doar o adeverinţă de la unitate şi restul actelor. Este ceva ilogic. Este o lege care ori are o eroare, ori cei care au făcut-o nu s-au gândit foarte mult asupra ei”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.