Printr-un contract de vânzare-cumpărare primăria municipiului Dej acceptă ca un cetăţean să fure de la Statul Român, 400 de mp de teren încadrat ca şi grădină.
Istoric cu indiviziuni
În 1998 cu contractul de vânzare cumpărare nr. 3133 un dejean, P.G. a cumpărat un imobil în centrul oraşului Dej, mai exact pe strada Regina Maria. Imobilul şi terenul aferent achiziţionat reprezenta 72% din parcelă, însă în aceeaşi curte mai exista un co-locatar, M.N. ce deţinea restul de 28% din imobil, curte şi grădină. În contractul de vânzare cumpărare nr. 1031/1971 era menţionată o suprafaţă de 757 de mp curte şi grădină, iar suprafaţa de 1350 de mp aparţine Statului Român, întrucât acel teren nu s-a vândut iar cumpărătorul a rămas cu statut de chiriaş pe un teren care era în indiviziune cu vecinul.
În urmă cu şase ani, în 10092, co-locatarul, M.N introducea o acţiune de ieşire din indiviziune cu Statul Român pe baza unui contract provizoriu tot de vânzare cumpărare, însă fără ca documentul să fie autentificat. Acesta a precizat că are o suprafaţă de 10 arii şi paralel exista un contract autentificat ce preciza că iese din indiviziune cu suprafaţa de 1080 de mp de grădină în favoarea sa şi alţi 1080 de mp pentru Statul Român care era proprietarul iniţial la o treime din suprafaţă.
Mută gardul şi lasă-l aşa
După ieşirea din indiviziune, M.N. şi-a mutat gardul pentru a ocupa în plus 400 de mp de teren din proprietatea statului. Astfel, celui din urmă îi rămân doar 700 de mp. După numeroase sesizări făcute de chiriaşul de pe parcela Statului Român, P.G susţine că Primăria Municipiului Dej nu a luat nici o măsură. Ceea ce nu este în totalitate adevărat.
Poziţia primăriei
Contacta telefonic, primarul din Dej, Costan Morar susţine că instituţia oraşului a făcut toate demersurile necesare şi ce ţineau de atribuţia primăriei.
„De ani de zile oamenii aceştia se află în litigiu, noi am făcut numeroase demersuri pentru a îndrepta lucrurile. Nu se poate spune de către nimeni că nu am luat măsuri. Cei doi se ceartă prin procese pe la tribunale”, explică primarul Costan Morar. De asemenea, edilul a promis că în cadrul acestei săptămâni ne va pune la dispoziţie un răspuns oficial prin care să prezinte toate demersurile efectuate de instituţia oraşului. În anul 2005, fostul primar din Dej, Ioan Ungur semna o plângere către Poliţia Municipiului Dej prin care demonstra nedreptatea făcută lui P.G. „Vă facem cunoscut că, în urma deplasării pe teren a domiciliului d-nului P.G pe str. Regina Maria, am constatat că vecinul acestuia, M.N., ocupă în totalitate podul gangului care este parte indiviză comună”, explica atunci fostul primar.
Revenind la actualul primar, Costan Morar, acesta a înştiinţat Judecătoria Dej, în dosarul în care cei doi se ceartă pentru cei 400 de mp şi a specificat că acea porţiune cu pod şi gang dintre cele două imobile ale lui P.G şi M.N nu era trecută în contractul din 1982. De asemenea primăria cerea să fie exonerată de la plata cheltuielilor de judecată.
Fostul deputat a intrat şi el în horă
Petru Călian fostul deputat PDL l-a primit în audienţă pe P.G şi a făcut o interpelare către Constantin Traian Igaş, ce era atunci reprezentant la Ministerul Administraţiei şi Internelor. „Îmi amintesc că a venit la mine în audienţi dejeanul P.G şi după ce m-am uitat peste actele dânsului am făcut o interpelare la ministerul specializat speţei. Nu ştiu dacă Igaş a luat măsuri cu privire la această problemă dar ştiu că omului i se făcea o nedreptate”, explică politicianul Igaş. Certurile dintre P.G şi M.N continuă, iar primăria nu doreşte să se amestece.