“Legea ilicitului” in varianta moderna

Saptamana trecuta, Traian Basescu a promulgat legea confiscarii averilor ilicite. Aceasta lege este controversata pentru ca statul poate confisca averea unui condamnat definitiv si fara drept de apel, fara a mai proba caracterul ilicit al intregii averi. Cu alte cuvinte, daca un condamnat are o avere de 100.000 de euro, dar doar jumatate din aceasta provine din activitati ilicite, statul ii poate lua persoanei respective toti banii. Gazeta de Cluj va prezinta care sunt infractiunile in urma carora, daca esti condamnat, esti pasibil de confiscarea averii.

Pe data de 17 aprilie, Traian Basescu a promulgat legea confiscarii averilor ilicite, chiar daca acest proiect de lege a fost amendat de Senat la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Istoria acestui proiect de lege are si o serie de aspecte politice intrucat atat reprezentantii PSD-ului, cat si cei ai PDL-ului au supus aprobarii proiecte similare de lege, insa a fost adoptat cel adoptat cel al democrat-liberalilor. Insa, pe deasupra, legislatia Romaniei are o lege emisa in anii 90 prin intermediul careia se poate confisca averea cuiva dobandita ilicit, dar nu a fost pusa in aplicare.
Este vorba de Legea 115 din noiembrie 1996 care permite confiscarea averilor obţinute ilicit fara drept de apel. Singura problema a acestei legi este ca poate fi folosita şi in mod abuziv pentru ca este extrem de drastica.
Conform proiectului de confiscare extinsa a averilor ilicite, faptul ca unei persoane suspecte i se poate confisca averea poate fi pus in aplicarea doar dupa terminarea unui proces cu o sentinţa definitiva şi irevocabila. Ori, in Justiţia romaneasca procesele pot dura zeci de ani, pana la casarea lor. Mai mult, daca totuşi, in urma procesului, s-a dovedit ca persoana respectiva a obţinut in mod ilicit bani, justiţia nu ii pune sechestru pe toata averea, ci doar pe caştigurile provenite din respectiva fapta pentru care a fost gasit vinovat.
“Confiscarea nu poate depaşi valoarea bunurilor dobandite in perioada menţionata aratata la alin. (1) care excede nivelului veniturilor licite ale persoanei condamnate”, se arata in proiectul de lege. cu alte cuvinte, daca, spre exemplu, un fost prim ministru ar fi gasit vinovat ca a dobandit averea in mod ilicit, şi este condamnat pentru o singura fapta de corupţie, Justiţia romaneasca poate dispune confiscare a cateva mii de euro, valoarea, spre exemplu, a unei tamplarii de ferestre.

Basescu a promulgat proiectul PDL-ului

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat marti, 17 aprilie a.c., Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Codului penal si a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal", se arata intr-un comunicat al Presedintiei, remis presei in 17.04.2012.
Legea a fost adoptata in varianta Senatului si prevede ca se supun confiscarii mai multe bunuri in cazul in care persoana care le detine a fost condamnata pentru comiterea anumitor infractiuni si daca fapta este susceptibila sa ii procure un folos material, iar pedeapsa prevazuta de lege este inchisoarea de cinci ani sau mai mare. Infractiunile sunt cele de proxenetism, trafic de droguri si precursori, trafic de persoane, infractiuni la regimul de frontiera de stat, spalare de bani, cele cuprinse in legislatia privind prevenirea si combaterea terorismului, initierea sau constituirea unui grup infractional organizat.
Alte infractiuni in care se va aplica confiscarea extinsa sunt nerespectarea regimului armelor si munitiilor, materialelor nucleare sau alte materiale radioactive, falsificarea de moneda, divulgarea secretului economic, concurenta neloiala, deturnarea de fonduri, nerespectarea dispozitiilor privind importul de deseuri si reziduuri,, coruptie, evaziune fiscala, regimul vamal, bancruta frauduloasa, prin intermediul sistemelor informatice si mijloacelor de plata electronice, traficul de organe. Legea, asa cum e promulgata, prevede ca statul poate confisca averea persoanei condamnate pentru infractiuni generatoare de castiguri, fara sa fie nevoie sa probeze caracterul ilicit al intregii averi. Documentul modifica actualul Cod Penal, dar si noul Cod Penal ce va urma sa fie implementat, astfel incat confiscarea extinsa a averii sa fie reglementata prin lege.

Legea ilicitului revine

In 1968, statul comunist roman a emis Legea 18, cunoscuta drept “Legea ilicitului”. Conform constituţiei de pana in 1990, “pot constitui obiect al dreptului de proprietate personala veniturile şi economiile provenite din munca, casa de locuit, gospodaria de pe langa ea şi terenul pe care ele se afla, precum si bunurile de uz si confort personal", iar sumele care depaseau aceste proprietati erau considerate ilicite. In momentul de faţa, exista o petiţie, semnata pana acum de aproape 300 de persoane, prin care se cere reintroducerea Legii ilicitului.
De remarcat este ca propunerile legislative au venit cu puţin timp inainte ca Uniunea Europeana sa prezinte al cincilea raport pe Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi privitor la corupţie şi reforma in Justiţie. ”Romania trebuie sa accelereze procesele de mare corupţie – unde se inregistreaza intarzieri mari – şi sa depuna eforturi mai mari in privinţa confiscarii averilor. Unele cazuri de mare corupţie semnalate in Romania inregistreaza intarzieri mari, iar Romania trebuie sa demonstreze in continuare progrese in lupta impotriva corupţiei. Justiţia din Romania şi Bulgaria trebuie sa-şi demonstreze deplina implicare pentru indeplinirea angajamentelor asumate la aderare”, a declarat, Mark Gray, purtator de cuvant al CE.

BOX
Proiectul Ministerului Justiţiei pentru confiscare extinsa a averilor
“Art. 1182 Confiscarea extinsa
In cazul in care persoana este condamnata pentru comiterea unei infracţiuni pentru care legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de 5 ani şi care este susceptibila sa ii procure un folos material, instanţa poate dispune şi confiscarea altor bunuri decat cele menţionate la art. 118 daca sunt indeplinite urmatoarele condiţii:
a) valoarea bunurilor dobandite de persoana condamnata, intr-o perioada de cinci ani inainte şi, daca este cazul, dupa momentul savarsirii infractiunii pana la data punerii in miscare a actiunii penale, depaseste in mod vadit veniturile obţinute de aceasta in mod licit;
b) instanţa are convingerea ca bunurile respective provin din activitaţi de natura celor care au atras condamnarea.
(2) Pentru aplicarea dispoziţiilor alin. (1) se va ţine seama şi de valoarea bunurilor transferate de catre persoana condamnata sau de un terţ unui membru al familiei sau unei persoane juridice asupra careia persoana condamnata deţine controlul.
(3) Confiscarea nu poate depaşi valoarea bunurilor dobandite in perioada menţionata aratata la alin. (1) care excede nivelului veniturilor licite ale persoanei condamnate.”

BOX
Legea 115/1996 acţioneaza dupa principiul vestului salbatic, conform caruia intai tragi dupa aceea intrebi de sanatate. In cazul depistarii unei persoane care a facut in mod ilicit avere, dupa ce se confisca averea, se sesizeaza şi procurorul pentru a incepe o cercetare penala care se poate sfarşi cu o trimitere in judecata.
“Art. 18.
(1) Daca se constata ca dobandirea unor bunuri anume determinate sau a unei cote-parţi dintr-un bun nu este justificata, curtea de apel va hotari fie confiscarea bunurilor sau a cotei-parţi nejustificate, fie plata unei sume de bani, egala cu valoarea bunului, stabilita de instanţa pe baza de expertiza. In cazul obligarii la plata contravalorii bunului, instanţa va stabili şi termenul de plata.
(2) Daca in legatura cu bunurile a caror provenienţa este nejustificata rezulta savarşirea unei infracţiuni, instanţa trimite dosarul la parchetul competent, pentru a analiza daca este cazul sa puna in miscare actiunea penala.
(3) In cazul in care se constata ca provenienta bunurilor este justificata, instanţa hotaraste inchiderea dosarului”

Razvan Robu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.