Deputatii au votat renationalizarea statiunii Palocsay. Legea aflata în faza de promulgare va face ca aproximativ 172 de hectare din actuala statiune sa treaca în proprietatea USAMV. Exista suspiciuni ca acolo vor aparea în loc de pomi fructiferi, blocuri de locuinte.

La mijlocul saptamânii trecute deputatii au adoptat un proiect de lege prin care 171,74 de hectare de teren din cadrul statiunii de cercetare pomicola Palocsay vor trece în administrarea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj, institutia cu pricina urmând sa realizeze acolo o statiune de cercetari pomicole. Acest act normativ confirma în mare parte informatiile aparute în Gazeta de Cluj în numerele trecute. Chiar daca potrivit legii respectivul teren nu poate fi înstrainat, este curios de observat care va fi situatia acestui teren în urmatorii ani. Acest proiect de act normativ a aparut în conditiile în care locuitorii din comuna Feleacu se lupta de mai bine de 18 ani sa-si recupereze terenurile confiscate de catre regimul comunist. Acum, dupa mai bine de 18 ani în care autoritatile au schimbat de nenumarate ori legile privind retrocedarea si în care institutiile locale sau “codit” sa rezolve aceasta problema delicata, deputatii au rezolvat problema în cel mai urât mod posibil pentru clujeni: renationalizarea.

Încurcate sunt caile … retrocedarii

Odata cu adoptarea acestei legi de catre parlamentari, situatia terenurilor din Palocsay s-a complicat. Dupa mai bine de 18 ani de când prima cerere de retrocedare a terenurilor din fosta statiune de cercetari pomicole a fost depusa la primarie, în sfârsit vechii proprietari se vedeau la finele lungului drum, comisia locala de fond funciar aprobând primele dosare de retrocedare. Acum, odata cu promulgarea legii, lucrurile s-au schimbat. Dupa ce actul normativ va fi promulgat de catre presedintele Basescu, cei care au depuse cereri de retrocedare pentru un teren din cele care vor intra în noua statiune de cercetari pomicole vor primi cel mai probabil teren în alta parte. Singura problema este ca în momentul de fata la registratura primariei Cluj-Napoca sunt înregistrate cereri de revendicare pentru aproximativ 9800 de hectare, în conditiile în care suprafata totala a municipiului este de 9200. Chiar si asa, Calin Platon, prefectul judetului Cluj a gasit, din punctul sau de vedere, rezolvarea problemei. Acesta a afirmat ca proprietarii din Palocsay vor primi teren în zona numita Valea Fânatelor. Singura problema este ca si în respective zona, pentru fiecare metru patrat de teren exista cereri de revendicare. “Aceasta lege complica si mai mult situatia din Palocsay. Daca ar fi sa ne luam dupa prefectul Calin Platon am putea sa le dam terenuri celor din Palocsay în Valea Fânatelor. Singura problema este ca si acolo sunt o multime de cereri de revendicare. Daca le-am acorda terenuri felecanilor si ostezenilor în locul propus de catre prefect, ne vom trezi cu alte situatii si mai ciudate. Noi îi punem în posesie pe felecani în Valea Fânatelor, iar apoi proprietarii de drept câstiga în instanta dreptul de proprietate si noi va trebui sa anulam titlurile de proprietate date felecanilor. Daca vom face acest lucru va asigur ca nu ne vom plictisi în sala de tribunal”, a declarat Laszlo Attila, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca. “O solutie de rezolvare ar fi expropierea prin despagubire, dar din experienta stiu ca autoritatile centrale, în speta Guvernul României, nu acorda bani pentru astfel de situatii numai daca se epuizeaza toate variantele prin care respectivii cetateni pot fi despagubiti”, a mai spus Laszlo.

Problemele nasc probleme

Conform respectivului act normativ, cele aproximativ 172 de hectare vor intra în administrarea Universitatii de Stinte Agricole si Medicina Veterinara. În aceste conditii, odata ce legea privind statiunile pomicole va fi promulgata de catre presedintele Basescu, USAMV va fi cu aproximativ 200 milioane de euro mai bogata, adica valoarea aproximativa a terenului care va intra în partimoniul acesteia prin intermediul statiunii de cercetari pomicole. Dupa cum va anuntam înca din numerele trecute din Gazeta de Cluj, unele grupuri de interese legate printr-un cordon ombilical de filiala locala a PNL Cluj fac de câtiva ani buni lobby pe lânga toate institutiile statului pentru a pune mâna pe respectiva statiune. Prin legea adoptata de catre deputati, demersurile lor prind contur. Mai mult decât atât, pentru a fi productiva, respectiva statiune are nevoie de investitii masive, în conditiile în care din anul 2000 acolo nu s-a mai produs nimic. Ori, tinând cont ca de mai bine de opt ani statiunea este în paragina, este posibil ca oficialii USAMV sa considere ca nu se poata face cercetare si ca nu au suficienti bani pentru a pune pe picioare statiunea si sa concesioneze terenul unor investitori privati. Care investitori privati vor realiza acolo, cel mai probabil, un mega cartier de locuinte.

Vox Legis

Conform proiectului de act normativ adoptat de catre deputati “Suprafetele de teren agricol prevazute în anexele la prezenta lege, (n.r. printre care si cele din statiunea Palocsay) sunt bunuri proprietate publica a statului, iar cladirile si întregul inventar sunt bunuri proprietate publica si privata a statului si se dau în administrarea institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare de drept public, care le detin în prezent si a celor care se reorganizeaza si care desfasoara activitatea de cercetare-dezvoltare, pe toata durata existentei acestora si a pastrarii obiectului de activitate. Terenurile date în administrarea institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare de drept public sunt inalienabile, insesizabile, imprescriptibile si nu pot fi scoase din proprietatea publica si din administrarea unitatilor de cercetare-dezvoltare din agricultura si silvicultura decât prin lege. (…) Terenurile date în administrarea institutiilor publice, destinate activitatii de cercetare-dezvoltare prevazute în anexele prezentei legi nu pot face obiectul nici unei compensari ca rezultat al solicitarilor de reconstituire a dreptului de proprietate. Pentru terenurile aflate în perimetrul administrat de unitatile publice de cercetare-dezvoltare, retrocedate proprietarilor în baza documentelor care atesta calitatea de proprietari, comisiile judetene de aplicare a legilor fondului funciar atribuie terenuri în compensare institutiei publice de cercetare-dezvoltare si unitatilor de învatamânt superior agricol si silvic. Atribuirea în compensatie a terenului retrocedat se face din patrimoniul Agentiei Domniilor Statului în alte locatii aflate în proprietate publica sau privata a statului, în termen de 60 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei legi”, se precizeaza în respectivul act normativ. Cu alte cuvinte, de la intrarea în vigoare a legii, terenurile care compun viitoarele statiuni de cercetare nu vor putea fi înstrainate altor proprietari decât celor precizati prin prezenta lege. Chiar daca legea specifica acest lucru, printr-o hotarâre de Guvern, daca se doreste, obiectul de activitate al unei statiuni si implicit proprietarul terenului se pot schimba. Deci, daca grupurile de influenta care, din sursele noastre, si-au manifestat demult interesul pentru acea zona, fac destul de mult “lobby”, statiunile de cercetare se pot transforma peste noapte din locuri unde cresc pomi fructiferi si flori în locuri unde “rasar” minunatii de “zgârie-nori”.

Istoria se complica

De mai bine de 18 ani, fostii proprietari ai terenurilor din Palocsay se lupta în justitie pentru a-si recupera terenurile confiscate de catre regimul comunist la mijlocul anilor 1950. Dupa caderea regimului comunist, statul român a realizat o serie de acte normative prin care li se acorda dreptul vechilor proprietari sa reintre în posesia terenurile confiscate de catre fostul regim. Fostii proprietari sau mostenitorii acestora au cerut în baza respectivelor acte normative retrocedarea terenurilor. Chiar daca asemenea cazuri sunt frecvente si în alte zone ale tarii, marea partea a lor fiind rezolvate în timp record, la Palocsay procesul de retrocedare a terenurilor dureaza deja de peste 18 ani. Mai mult decât atât, în ultima perioada au aparut o serie de informatii în mass-media care prezentau faptul ca proprietarii de drept ai terenurilor din Palocsay nu vor beneficia de terenurile care li se cuvin pentru ca vor ramâne în proprietatea statului si se va reface statiunea de cercetari pomicole Palocsay. Gazeta i-a întrebat pe politicienii clujeni care este pozitia lor referitoare la aceasta problema spinoasa cu care se confrunta Clujul. Raspunsurile lor sunt edificatoare.

Împotriva?

Petru Calian, deputat PDL s-a declarat împotriva trecerii în proprietatea statului a terenurilor cu pricina, dar trebuie realizata si cercetare în domeniul agriculturii. „Proprietatea este sfânta si garantata de Constitutie. Daca s-ar dori trecerea terenului în proprietatea statului ar trebui un proiect de act normativ care sa reglemeteze acest lucru. Totusi, sunt de parere ca oamenii aceia au luptat prea mult pentru drepturile lor si nu ar fi corect din partea noastra sa le luam pamânturile. Chiar daca trebuie sprijinita si cercetarea, nu trebuie sa trecem cu vederea drepturile fundamentale ale oamenilor. În consecinta sprijin retrocedarea terenurilor catre vechii proprietari”, a declarat Calian.

Funar vrea cercetare

Senatorul Gheorghe Funar a declarat ca trebuie sa ne gândim în primul rând la cercetare si apoi la retocedare. „Problema cu terenurile din Palocsay este una veche si care nu cred ca se va rezolva foarte curând. Totusi, trebuie sa tinem cont si de faptul ca în momentul de fata cercetarea în domeniul agriculturii este „la pamânt”. În aceasta directie am facut o interpelare catre Guvern pentru a vedea exact care sunt planurile executivului pentru cercetarea din domeniul agriculturii. Consider ca trebuie sa ne orientam foarte mult pe cercetare si în consecinta ar trebui refacuta statiunea. Sunt acolo o serie de plante si soiuri unice în Europa si ar fi pacat sa le pierdem”, a declarat Funar.

Foame de bani, baieti

Senatorul Vasile Dâncu a declarat ca în mod cert, daca se va reface statiunea Palocsay în loc de pomi frunctiferi, acolo vor “creste” … blocuri. “Cunosc destul de bine situatia din Palocsay si stiu ca de mai multi ani încoace autoritatile au recurs la tot felul de smecherii pentru ca terenurile din Palocsay sa nu intre în proprietatea oamenilor. Daca se va renationaliza terenurile din Palocsay atunci noi, social democratii, vom protesta pentru ca nu este corect ca guvernul PNL sa faca acest lucru. Este cunoscuta foametea pentru terenuri a investitorilor din Cluj-Napoca si în mod cert daca statiunea va fi refacuta, grupurile de interese si oamenii din jurul acestora vor dori sa puna mâna pe respectivele terenuri. Sunt clar împortiva renationalizarii terenurilor din Palocsay pentru ca în mod sigur acolo nu se va face cercetare si în foarte scurt timp dupa aceea statiunea va fi privatizata si acolo vor aparea blocuri de locuinte”, a declarat Dâncu.

Respect pentru proprietate

Deputatul Mircia Giurgiu a declarat ca desi trebuie sprijinita cercetarea, trebuie respectat si dreptul la proprietate. “Trebuie sa ne gândim si la proprietatea oamenilor, dar trebuie sa încurajam si cercetarea din domeniul agriculturii. De foarte multi ani nu s-a mai facut cercetare în România în acest domeniu si se vad rezultatele slabe din agricultura. Totodata, trebuie sa facem în asa fel încât si oamenii care au revendicat pamântul din Palocsay si pe terenul carora va fi înfiintata statiunea sa fie despagubiti în mod corect”, a declarat Giurgiu.

Fara blocuri

Subprefectul Hegedus Ludovic a declarat ca în calitate de subprefect, daca va primi de la Guvern înstiintarea cu privire la acest act normativ va trebui sa se supuna, dar nu considera normal ca terenurile sa nu fie retrocedate oamenilor. “În conditiile în care eu reprezint Guvernul României în teritoriu, daca primesc o notificare ca trebuie sa aplic o lege, eu sunt obligat sa fac acest lucru. Totusi, nu mi se pare normal ca terenurile cu pricina, care apartin de drept oamenilor sa fie renationalizate. Sper totusi sa se gaseasca o solutie de rezolvare a problemei si ca oamenii sa fie despagubiti. Asta chiar daca în momentul de fata, din câte stiu eu, nu prea exista terenuri disponibile. Chiar daca se va reface statiunea, sper ca acolo sa se faca cercetare si sa nu apara blocuri de locuinte”, a declarat Hegedus.

Mare greseala

Alin Tise, presedintele Consiliului Judetean a declarat ca daca se va trece peste proprietatile oamenilor se va comite o mare greseala. “Daca respectiva suprafata de teren va încalca si proprietatea oamenilor se va comite o mare greseala. Daca suprafata în discutie apartine statului si nu sunt cereri de revendicare, nu sesizez nicio problema. Totusi, suprafata este mult prea mare. În conditiile în care eu nu stiu ca în momentul de fata sa existe acolo vreo activitate de cercetare, este curios de observat daca se va respecta domeniul de activitate impus de catre lege. Sunt curios sa vad daca nu vor aparea pe respectivul teren o multime de contracte dubioase, asocieri si parteneriate între USAMV si tot felul de investitori ciudati si sa ne trezim acolo cu blocuri de locuinte. Despagubirile în bani sunt doar praf în ochii cetatenilor. Guvernul României nu are bani sa le dea celor expropiati. Cunosc o multime de cazuri în care s-au depus cereri de despagubire în bani, dar nu au fost solutionate din acest motiv”, a declarat Tise.

Rusine!

Birtalan Miclos, vicepresedintele Asociatiei Gospodarilor Ostezeni s-a declarat extrem de indignat în ceea ce priveste actuala situatie a terenurilor din Palocsay. “Vreau pe aceasta cale sa le transmit multa rusine tuturor celor care au facut posibil acest lucru. Noi ne-am zbatut de ani de zile sa ne recuperam terenurile si ei în câteva zile ne-au luat averea. Am umblat atâtia ani cu tot felul de documete la toate institutiile sa demonstram ca noi suntem proprietarii si ei acum prin tot felul de smecheri au reusit sa puna mâna pe terenurile noastre. Vom face tot posibilul sa anulam respectivul act normativ în instanta si nu ne vom da batuti pâna nu vom reusi”, a spus Birtalan.

Articolul 44 din Constitutia României

Dreptul la proprietate

(1) Dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului, sunt garantate. Continutul si limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.
(2) Proprietatea privata este garantata si ocrotita în mod egal de lege, indiferent de titular. Cetatenii straini si apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privata asupra terenurilor numai în conditiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeana si din alte tratate internationale la care România este parte, pe baza de reciprocitate, în conditiile prevazute prin lege organica, precum si prin mostenire legala.
(8) Averea dobândita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobândirii se prezuma.

Augustin Stanciu

2 COMENTARII

 1. Adevarul ca la aceasta institutie (SCDP Cluj) exista foarte multa incompetenta.De aceea s-a ajuns la situatia dezastruoasa in care se afla aceasta institutie.
  ASAS a numit o directoare care biata are o facultate de chimie si care este paralela cu problemele Statiunii si in general cu agricultura. Am fost de fata la o sedinta din aceasta unitate in care portarul explica directoarei cum se pun cartofii si tot acelasi portar ii explica marei carmace ca prunele se vand in piata la IRA.
  Acuma stiti ce fac ,,specialistele in cercetare agricola”? Au inceput sa distruga serele vanzandu-le la fier vechi.
  Ar trebui intrebata conducatoarea suprema despre licitatiile care s-au facut pentru taierea fierului din sere deoarece angajatii Statiunii vorbesc ca de fapt nu a existat nicio licitatie la prima sera distrusa, acesta vanzandu-se cu 0,70 bani pe kg, iar la a doua sera distrusa s-a facut o licitatie publica in care fierul a fost vandut la 1,60 bani.
  Intrebarea este :Unde sunt diferentele de pret de 0,90 de bani?
  RUSINE SA VA FIE!!!

 2. Ma mir ca Toby a scris asa ceva. El este un caine-lup simpatic si inteligent si nu stie sa scrie. Cit despre distrugerea serelor, orice om intreg la cap isi da seama ca instalatiile de incalzire nu mai erau bune de mult timp, este imposibil sa se mai foloseasca pentru incalzirea serelor. Si la sera sectorului nostru este fier vechi destul, tevi si schelete imposibil de folosit la ceva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here