Povestea pe care v-o spunem astăzi face parte din realitatea orașului de cinci stele, din umbra pe care nu dorim s-o arătăm lumii, dar care din păcate ne definește pe mulți dintre noi. Un lucru e sigur: de țepari e plină lumea și a fost dintotdeauna. Însă să fii atât de speriat de lege încât să îți arunci chiriașii pe casa scării (împreună cu toate lucrurile lor), doar pentru că doresc să pună în aplicare reglementările, depășește deja orice limită.
În febra imobiliară din Cluj-Napoca alimentată de goana nebună după betoane și capital, întâlnim de toate. Probabil că semnarea unui contract ar aduce multora o asigurare având în vedere nebunia cu care ne confruntăm când vine vorba de apartamente și chirii, dar nici acest lucru nu mai este sigur. Ceea ce vă vom povesti în continuare este situația unui chiriaș încă student, care dorind să respecte legea, a fost scos afară din apartamentul pentru care plătea chirie.
Sursa noastră a închiriat un apartament în cartierul Bună Ziua în care ar fi dorit să locuiască până la finalizarea studiilor. Și ar fi reușit, dacă nu ar fi fost printre puținii care doresc să aplice legea. Ajungem și acolo.
Situația aceasta este una dintre multele de această natură care se petrec în Cluj. Chiriașul s-a mutat într-un apartament din Bună Ziua care îi aparține domnului Flaviu Corburean. Suma lunară pe care proprietarul o încasa era de 1700 de lei, iar la început, chiriașul a plătit o garanție de 2240 de lei, care urma să fie dată înapoi când acesta părăsește definitiv imobilul.
Nimic anormal până acum. Problemele încep odată cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 115/2023, publicată în Monitorul Oficial nr.1154 din 14 decembrie 2023. Această ordonanță aduce schimbări semnificative în Codul Fiscal, care au intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2024 sși afectează atât proprietarii, cât și chiriașii persoane juridice. Atunci când chiriașul este o persoană juridică sau o entitate obligată să țină evidența contabilă, aceasta trebuie să calculeze și să rețină la sursă impozitul pe venitul din chirii datorat de proprietarul persoană fizică. Impozitul se determină astfel: se aplică cota de 10% asupra venitului net, obținut prin deducerea unei cote forfetare de 20% din venitul brut stabilit în contract.
Legea spune că impozitul reținut trebuie declarat prin formularul 100 „Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat” și achitat bugetul de stat până la 25 a lunii următoare celei în care a fost reținut.
Chiriașul, fiindcă deține o firmă și că a închiriat apartamentul pe persoană juridică, a luat la cunoștință de noua legislație, fapt pentru care într-o zi a trimis chiria aferentă proprietarului din care a reținut suma impozitului descris mai sus. Ce a urmat apoi- este demn de luat în râs.
Se pare că proprietarul, fie nu cunoaște legea, fie este certat cu ea. Dar de la a nu cunoaște legea la a-l da afară în plină zi pe chiriașul tău (care o aplică), sunt câteva etape. Pe care domnul Flaviu Corburean le-a sărit. Fiind nervos din cauza faptului că chiriașul a reținut suma impozitului respectiv, a luat-o razna și i-a scos toate lucrurile pe casa scării. Situația a fost surprinsă în video-ul de mai jos:
De ce era atât de nervos domnul Corburean, mai exact?
La prima vedere, ne-a fost greu să înțelegem de ce tună și fulgeră în halul acesta. Punând tot mai multe întrebări, am reușit să aflăm care este factorul declanșator al comportamentului abuziv de care dă dovadă. Proprietarul clujean consideră că legea trebuie să-l evite pe el. Restul, treaba lor. Problema e că s-a dat singur de gol: încercând să-i explice chiriașului cum stă treaba cu banii pe care el trebuie să îi primească (cu tot cu impozitul care normal trebuie reținut de firmă) și pe care doar dacă vrea îi declară la ANAF, a zis deja tot ce am vrut să auzim. Mai departe domnul Corburean a spus clar și răspicat că nu plătește la ANAF. Totul este în video-ul de mai jos.
Nu e nevoie de interpretări jurnalistice. A dat cărțile pe față.
Gazeta de Cluj l-a contactat pe domnul Corburean pentru a-i cere un punct de vedere referitor la situație. Acesta a spus inițial că nu știe despre ce este vorba, apoi că s-a întâmplat demult și ca l-ar fi dat afară pe chiriaș pentru că nu a plătit chiria. Întrebat dacă plătește la ANAF, acesta a susținut că ar face-o.
Citește și: Contract încheiat în necunoștință de cauză sau cum ne va face Boc să mai pierdem 50 de milioane de lei