Set de cearceafuri, pilote, fete de perna … lenjeria de pat contribuie la confortul si calitatea unui somn odihnitor, dar si la modul de amenajare a camerei. Lenjeria de pat nu este doar un moft, ci si o necesitate. Sunt o multime de lucruri pe care sa le iei in seama. Cum sa alegi dimensiunea potrivita? Ce culori si modele? Ce materiale alegi? Acestea sunt intrebari ale caror raspunsuri vor face diferenta.

Principalele criterii pentru alegerea lenjeriei de pat

Exista mai multe criterii de luat in considerare in alegerea lenjeriei de pat, incepand cu dimensiunea patului. De exemplu, husa de pat trebuie sa acopere perfect salteaua, chiar si in grosime. Cearceaful si husa de plapuma vor trebui, de asemenea, alese in functie de aceste dimensiuni, in timp ce fetele de perna vor trebui sa se potriveasca in mod normal pernei.

Materialul asternutului este un alt aspect important. La alegerea materialului de asternut, trebuie luate in considerare mai multe criterii: gusturile, desigur, dar si posibile aspecte legate de intretinere sau pret. Intre moft si necesitate, fiecare are propriile preferinte. Sa vedem principalele tipuri de materiale pentru lenjerii de pat:

Bumbacul

Bumbacul este cel mai utilizat material textil din lume, atat pentru lenjeria de pat, cat si pentru alte produse din aceasta categorie. Cu toate acestea, este disponibil in diferite tipuri de tesut. Si anume, cu cat numarul de fire pe cm² este mai mare, cu atat este mai densa tesatura si, prin urmare, lenjeria de pat este mai rezistenta si mai moale. De exemplu, 57 fire pe cm² inseamna 100% bumbac si este calitatea standard. Percalul este acel tip de bumbac in care numarul firelor creste la aproximativ 80 de fire pe cm² pentru o lenjerie de pat perfect mata si matasoasa, oferind o excelenta rezistenta in timp. Satinul de bumbac, cu aproximativ 110 fire pe cm², este un material foarte moale, deosebit de izolator, rezistent si usor de intretinut. Bumbacul flanelat, in schimb, este un material moale, perfect pentru iarna, deoarece nu este niciodata racoros. Jerseul de bumbac nu este o tesatura, ci un jersey, obtinut cu o prelucrare a firelor de bumbac, care face ca materialul sa fie elastic. Prin urmare, este un material utilizat pe scara larga pentru husele de pat care nu se deformeaza la utilizare si spalare.

Poliester-bumbac

Cunoscut si sub denumirea de policoton, acest material combina fibrele sintetice si bumbacul pentru a profita de ambele. Lenjeria de pat din policoton este, prin urmare, usoara, moale si usor de intretinut. Practic fara a se sifona, deci nu este necesara calcarea, policotonul este rezistent la spalare si se usuca rapid. De asemenea, este economic.

Daca tipul materialului este dat adesea de necesitate, alegerea culorilor poate fi incadrata atat ca moft, dar si ca un lucru necesar pentru design. Este, mai presus de toate, o chestiune de gust. Este imperativ sa potrivesti lenjeria de pat cu decorul camerei. Deci, daca decorul este colorat sau cu modele, cel mai bine este sa optezi pentru asternuturi simple, care vor fi discrete. Daca decorul dormitorului este destul de neutru, poti alege asternuturi cu modele, florale sau tematice, pentru a crea o starea de spirit potrivita. Si daca nu esti sigur de alegere, poti sa iei in considerare faptul ca culorile naturale sunt intotdeauna actuale cand vine vorba de asternut si pot fi integrate in aproape orice interior, fie ca vorbim de alb, bej, gri sau chiar roz prafuit.

Camera copiilor trebuie si ea “inzestrata” cu lenjerii de pat pe masura. Mare atentie ca acestea sa fie alese din materiale hipoalergenice si cu modele placute. Daca copiii sunt mai mari, ii poti implica in alegere, rugandu-i sa indice ce modele le plac cel mai mult. 

De asemenea, este necesar sa ai cel putin 2-3 lenjerii de schimb, iar in cazul copiilor chiar mai multe, tinand cont ca exista tot felul de incidente.

Tine cont de aceste sfaturi si, inainte de a alege designul, cauta fiabilitatea si practicitatea lenjeriei de pat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.