Un raport actualizat  privind modul de desfășurare a procesului de epurare a levigatului de la Pata Rât, prezentat de responsabilii de proiect, demonstrează că acesta decurge în condiții optime, stația de osmoză inversă funcționând la capacitate maximă.

,,Ceea ce e important e faptul că stația de osmoză funcționează la capacitate maximă, împreună cu toate echipamentele aferente. Mă bucur că am ajuns în această etapă și că suntem primii din țară care am reușit să rezolvăm problema levigatului produs de rampele neconforme istorice, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Astfel, zilnic, între 18 și 22 de mc de concentrat, respectiv ,,mâl” contaminat, sunt colectați și transportați de firma specializată Demeco SRL în localitatea Băicoi în vederea neutralizării, cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare.

Conform avizelor de expediție eliberate și a datelor înregistrate de contorul montat la ieșirea din bazinul de concentrat, până în data de vineri, 8 iunie 2018, fusese deja transportată în scopul eliminării o cantitate de 147 de mc de concentrat. În același timp, permeatul produs de stația de osmoză, respectiv lichidul procesat, complet decontaminat și inofensiv pentru mediu, este evacuat în pârâul Zăpodie.

Totodată, la sfârșitul săptămânii trecute au fost finalizate lucrările de realizare a racordului electric necesar în vederea punerii în funcțiune a stației de epurare prin osmoză inversă, pe bază de energie electrică. Anterior, activitatea stației de osmoză inversă s-a desfășurat cu ajutorul unui generator electric pe bază de motorină, fiind utilizată, în acest scop, o cantitate de 2,5 tone de combustibil.

Administrația județeană a atribuit fără nicio licitație contractul prin care reziduurile provenite din stația de osmoză inversă care epurează lacul de levigat de la Pata Rât vor fi eliminate. Firma Demeco va primi de la administrația Tișe 6.150.000 de lei, fără TVA. Societatea se află în centrul unui scandal despre dispariția unor substanțe explozibile extrem de periculoase. În acest caz, Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de firma Demeco SRL pentru nerespectarea regimului materiilor explozive.

Potrivit oficialilor CJ Cluj, ”s-a estimat colectarea, transportul și eliminarea a aproximativ 50 mc/zi, 30 zile/luna. P.U. estimat 560 RON/mc, fără TVA. Valoarea maximă estimată 8.400.000 RON. Durata contractului: 10 luni începând de la data atribuirii contractului/emiterii ordinelor de începere a serviciilor. Colectarea, transportul și eliminarea concentratului se va realiza pe toată perioada de funcționare a stației de epurare a levigatului de la depozitul de deșeuri Pata Rât, stație de epurare care va funcționa conform contractului de închiriere încheiat cu Process Engineering S.R.L. București”.

Contractul a fost atribuit fără licitație pentru că, în opinia reprezentanților CJ Cluj nu a fost primită „nicio ofertă sau nicio ofertă/cerere de participare adecvată ca răspuns la o procedură restrânsă”, oficialii clujeni prevalându-se și de situația de ”urgență”. ”Motivele de extremă urgență sunt generate de cerințele specifice ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, reunit în ședința extraordinară în data de 28.3.2018, care prin Hotărârea nr. 1/28.3.2018, a hotărât că, „Fenomenul de poluare accidentală provenit de la depozitul de deșeuri Pata Rât, prin antrenarea unui debit de levigat/amestec de apă-levigat în pârâul Zapodie îndeplinește condițiile unei situații de urgență, așa cum este definită de art. 2, lit. a) din O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare”. Conform acestei hotărâri „Beneficiarul va valorifica în regim de urgență soluțiile stabilite prin raportul de expertiză a lucrărilor executate și a proiectului tehnic la depozitul neconform de deșeuri Pata Rât”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.