Sălăjeanca Lia Stanca, fosta soție a generalului SRI Viorel Stanca (decedat în 2021), a fost condamnată la închisoare cu executare de Tribunalul Sălaj. Dacă sentința va rămâne definitivă sunt mari șanse ca ea să se întâlnească ”pe interval” în penitenciar cu fosta ei parteneră de afaceri, Elena Udrea.

 Stanca a primit 5 ani de închisoare cu executare, fără acord de recunoaștere a faptelor. În plus, instanța o obligă la plata sumei de aproximativ 4 milioane de lei către bugetul de stat, prejudiciu nerecuperat constând în impozit pe profit şi TVA. Pentru recuperarea banilor, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au instituit sechestru asiguratoriu pe mai multe bunuri ale inculpatei, măsură menținută și de instanță. În solidar cu inculpata răspund pentru prejudiciul creat și firmele SC Vidalis Impex, SC Primarom Exim SRL și SC Izomat SA, părți responsabile civilmente în acest dosar. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

“(…)condamnă pe inculpata S.V.E. ( Stanca Veronica Elena, n.red.) la pedeapsa de: – 5 (cinci) ani închisoare pentru comiterea infracţiunii continuate de evaziune fiscală (41 acte materiale). (…) aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 64 lit.a) teza a II-a, lit.b) şi lit. c) C.p. din 1969 (exercitarea dreptului de a fi aleasă în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, exercitarea dreptului de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, exercitarea dreptului de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală) pe o durată de 3 ani după terminarea executării pedepsei principale. În baza art.71 alin.1 C.p.p din 1969, pe durata executării pedepsei aplică inculpatei pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 lit.a) teza a II-a, lit.b) şi lit. c) C.p. din 1969 (dreptul de a fi aleasă în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa o funcţie sau de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală). (…) admite acţiunea formulată şi precizată de Ministerul Economiei şi Finanţelor – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Cluj-Napoca – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj şi, în consecinţă: – obligă inculpata S.V.E. în solidar cu SC P SRL la plata, către bugetul de stat, a sumei de 3.265.347 lei, reprezentând prejudiciu nerecuperat constând în impozit pe profit (203.840 lei) şi TVA (3.061.507 lei), la care se adaugă accesorii (majorări şi penalităţi de întârziere) începând cu data scadenţei debitului până la achitarea prejudiciului efectiv; – obligă inculpata S.V.E. în solidar cu SC V.I.SRL la plata, către bugetul de stat, a sumei de 749.988 lei reprezentând prejudiciu nerecuperat constând în TVA, la care se adaugă accesorii (majorări şi penalităţi de întârziere) începând cu data scadenţei debitului până la achitarea prejudiciului efectiv; – obligă inculpata S.V.E. în solidar cu SC I SA la plata, către bugetul de stat, a sumei de 148.332 lei reprezentând prejudiciu nerecuperat constând în TVA, la care se adaugă accesorii (majorări şi penalităţi de întârziere) începând cu data scadenţei debitului până la achitarea prejudiciului efectiv”

În vederea recuperării prejudiciului creat bugetului statului, intanța a decis să menţină sechestrul asiguratoriu instituit până la concurenţa sumei de 4.661.932 lei prin Ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj din data de 2 iunie 2015, restrâns în faza de cameră preliminară până la concurenţa sumei de 3.368.775 lei, asupra mai multor bunuri aflate în proprietatea femeii de afaceri.

Procurorii au instituit sechestru pe mai multe imobile: teren extravilan în suprafață de 2900 mp, teren extravilan în suprafață de 1100 mp, teren extravilan în suprafață de 2500 mp, teren extravilan în suprafață de 2500 mp, teren extravilan în suprafață de 2800 mp, teren extravilan în suprafață de 2500 mp), curți/construcții în suprafață de 500 mp, teren extravilan arabil în suprafață de 3600 mp, teren intravilan arabil în suprafață de 800 mp, teren împădurit (pădure) în suprafață de 300.000 mp.

De asemenea, în vederea garantării recuperării în întregime a prejudiciului creat bugetului statului și în vederea garantării executării cheltuielilor judiciare, magistrații au dispus luarea, până la concurenţa sumei de 3.380.775 lei, a măsurilor asiguratorii ale sechestrului și asupra oricăror alte bunuri mobile sau imobile aparţinând inculpatei S.V.E. şi popririi (în limitele prevăzute de lege) sumelor de bani datorate cu orice titlu inculpatei de către o a treia persoană.

Măsurile asiguratorii ale sechestrului se aplică și asupra oricăror bunuri mobile sau imobile aparţinând părții responsabile civilmente SC P E SRL şi popririi (în limitele prevăzute de lege) sumelor de bani datorate cu orice titlu părții responsabile civilmente SC P E SRL de către o a treia persoană.

Prin sentința pronunțată, judecătorii desfiinţează cele 41 facturi fiscale ce nu conţin operaţiuni reale, existente în dosarul de urmărire penală.

În plus, instanța “obligă inculpata SVE în solidar cu SC P E SRL, în solidar cu SC V I SRL (prin lichidator judiciar) și în solidar cu SC I SA (prin lichidator judiciar) la plata a câte 4.000 lei cheltuieli judiciare către stat . Constată că inculpata a fost asistată de apărători aleşi. În baza art.13 al.1 din Legea nr.241/2005, prezenta hotărâre se va comunica, la data rămânerii definitive, către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului și către Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice Sălaj – în vederea înscrierii, în cazierul fiscal, de menţiuni cu privire la infracţiunea reţinută în sarcina inculpatei şi pedeapsa aplicată. Totodată, prezenta hotărâre se va comunica, la data rămânerii definitive, şi către Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sălaj”.

Hotărârea Tribunalului Sălaj poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare, atât de inculpată cât și de procurori.

„Prin rechizitoriul întocmit în 31 decembrie 2020, procurorii au dispus trimiterea în judecată a inculpatei Stanca Veronica Elena pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.(…) Din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit că în perioada 2011-2013, în calitate de reprezentant legal al unui număr de 4 societăți, a emis 41 de facturi de avans nestornate ce nu reprezentau operațiuni reale către trei societăți beneficiare admnistrate tot de inscupltata Stanca Veronica Elena, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor aferente bugetului de stat și cu consecința cauzării unui prejudiciu în cuantum de 4.163.667 lei, care nu a fost recuperat. După emiterea facturilor fiscale fictive, inculpata SVE a solicitat intrarea în insolvență a celor 4 societăți. În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra bunurilor inculpatei până la concurența sumei de 4.163.667 lei”, explicau, atunci, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, despre prietena Elenei Udrea.

Lia Stanca este fosta soție a generalului SRI Viorel Stana, decedat în 2021. A cochetat și cu politica, fiind președinte al filialei județene a Partidului Ecologist Român, formațiune din partea căreia, în 2020, a candidat la alegerile parlamentare pentru un post de senator.

A fost, de asemenea, parteneră de afaceri cu Elena Udrea la Băile Boghiș. Curtea de Apel Cluja decis, în ianuarie 2022, declanșarea procedurii falimentului pentru firma SC Băi Boghiș SRL, aflată în insolvență din 2019. Instanța clujeană a luat această decizie la solicitarea companiei Construcții Erbașu, care avea de recuperat o creanță de peste 6,6 milioane de lei de la SC Băi Boghiș SRL, după ce a efectuat lucrări de reabilitare și modernizare a stațiunii, în 2013, arată graiulsalajului.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.