Uniunea de la guvernământ este tot mai aproape de destrămare. Unul dintre cei mai vocali, dar şi contestabili parlamentari liberali, Teodor Atanasiu, spune că în cursul acestei săptămâni este posibil să fie depusă o moţiune de cenzură împotriva premierului Ponta, pentru ca acesta să fie demis. “E foarte clar că cei de la PSD, când au făcut USD-ul, nu l-au făcut că mai cred în viitorul USL. E ca și cum mai crezi în căsnicie și te afișezi cu amanta”, a declarat senatorul PNL într-o conferinţă.

Teodor Atanasiu a spus că e foarte clar că populația a dat voturile pentru USL, pentru ca PSD și PNL să guverneze împreună. ‘Ceea ce e foarte clar pentru noi e că populația ne-a dat voturile pe USL, ca să guvernăm împreună. Dacă domnii ăștia vor să ne dea afară, nu e niciun fel de problemă, numai că guvernul devine ilegitim în acest caz. Nu mă aștept ca Victor Ponta să aibă vreun scrupul și să-și dea o demisie, în schimb, vom face noi toate demersurile necesare pentru a-l demite’, a declarat Atanasiu. Întrebat care ar fi aceste demersuri, liberalul a răspuns că moțiunea de cenzură. ‘Păi care sunt demersurile necesare pentru a demite un premier? Moțiunea de cenzură. Nu există un alt demers decât moțiunea de cenzură’, a spus senatorul liberal de Alba. Teodor Atanasiu a menționat că moțiunea de cenzură va fi inițiată de către liberali și că va fi depusă atunci când PNL va considera că se întrunesc condițiile ca aceasta să și treacă.

 

Ponta acuzat că trage de timp

Atanasiu a apreciat că nu există nicio șansă ca Victor Ponta să-l numească pe Klaus Iohannis vicepremier și ministru de interne. ‘Domnul Ponta știa de la început că nu va face acest lucru. A tras numai de timp, căutând tot felul de explicații’, a opinat Atanasiu. Acesta susține că Iohannis nu este dorit de către social-democrați ministru de interne în condițiile în care este an electoral. ‘Domnii ăștia nu vor sub nicio formă ca vecinul nostru de județ, Klaus Iohannis, să ajungă la ministerul de interne. Și nu vor dintr-un motiv foarte simplu. E ministerul care va număra voturile de două ori anul ăsta. Ori, domnii de la PSD nu-l vor pe unul ca și Klaus Iohannis acolo, la numărarea voturilor. Nu mai bun ar fi unul de-al lor, să numere așa cum știu ei cel mai bine? De exemplu, cum știe domnul Oprea. Ce frumos le-ar număra domnul Oprea și în favoarea lor’, a declarat liberalul.

 

Blocajul Klaus

Klaus Iohannis nu poate fi numit, la acest moment, pe o funcţie guvernamentală care nu există, respectiv cea de ministru de Interne şi de viceprim-ministru, ci doar pe funcţiile aparţinând PNL în actualul guvern, a declarat preşedintele PSD, premierul Victor Ponta. „Eu, astăzi, nu-l pot numi pe Iohannis pe o funcţie care nu există, ministru de Interne şi viceprim-ministru, trebuie să mergem la restructurarea Guvernului. Astăzi, puteam să-i numesc pe cei patru pe funcţiile aparţinând PNL în actualul guvern, dar am fost refuzat”, a spus Ponta la România TV. El a precizat din nou că, dacă va fi anunţată ruperea USL, atunci acest anunţ nu va fi făcut de el. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că liberalii îi stau la dispoziţie până luni premierului Victor Ponta cu propunerile pe care le-au făcut pentru Guvern, el acuzându-l pe Ponta că a inventat pretexte pentru a nu-l accepta pe Klaus Iohannis vicepremier.

 

Ponta pică de peste tot

Liberalul Atanasiu este de părere că dacă Victor Ponta “pică din premier, pică și din președinte de partid”.

“Am văzut prioritățile la votul pe care l-au dat în Parlament, la Vlad Cozma. Ei nu s-au constituit pentru a face nu știu ce mare miracol în România, ci pentru a-și apăra, prin voturile din parlament, penalii din partid — că nu le ridică imunitatea, că vor da legea privind grațierea și amnistia. Mă uitam la premierul Ponta și nu-mi venea să cred. Atât de slab a reușit să fie în PSD. Fiindcă cel mai bine și cel mai liniștitor pentru Ponta era să meargă USL, să-l susțină pe Crin la președinție și era premier până în 2020. Ei, atât de mare e presiunea baronilor din PSD asupra lui, încât numai contează ce e cel mai bine pentru el. Va trebui să o rupă cu PNL la presiunea baronilor, să-și pună baronii și oamenii lor în funcțiile cheie de prin ministere și să-și riște, după un an și jumătate de când e prim-ministru, întreaga carieră politică. Fiindcă, vă spun eu, dacă pică din premier, pică și din președinte de partid și de peste tot”, a declarat Teodor Atanasiu.

 

Schimbările PNL

În urmă cu aproape două săptămâni, PNL a propus o serie de schimbări în posturile de ministru, respectiv Klaus Iohannis – vicepremier şi ministru de Interne (în locul lui Radu Stroe, demisionat în luna ianuarie), Teodor Atanasiu – ministru al Economiei (în locul lui Andrei Gerea), Eugen Nicolăescu – ministru de Finanţe (în locul lui Daniel Chiţoiu), Cristian Buşoi – ministru al Sănătăţii (în locul lui Eugen Nicolăescu, propus la Ministerul Finanţelor). Săptămâna trecută, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretele prin care ia act de demisiile lui Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea şi îi numeşte interimari pe premierul Victor Ponta ca ministru al Finanţelor şi vicepremier şi pe Constantin Niţă la Economie.

1 COMENTARIU

  1. S-au dat voturi la aliante si alta data, (ex. alianta DA) si am ramas fara ea. Au intrat la guvernare cu una si au iesit cu alta. Si acolo PNL a fost perdant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here