Conform noilor legi interne ale PNL după fuziunea celor din PDL, membrii organizaţiilor din ţară au avut termen limită până la începutul acestei luni să anunţe intenţia de a candida pentru prima dată sau de a obţine încă un mandat pe o funcţie publică.
Tabăra liberalilor ce mai vor un mandat dar sunt scârbiţi de prezent
Câţiva dintre consilierii judeţului Cluj au depus în scris intenţia de a obţine încă un mandat pentru perioada 2016-2020 dar s-au arătat dezamăgiţi sau scârbiţi de activitatea în prezent a Consiliului Judeţean.
„Sunt unul dintre cei ce şi-au exprimat dorinţa pentru încă un mandat. În primul rând am fost liderul consilierilor judeţeni din PNL, am fost implicat în multe proiecte ale instituţiei şi în continuare doresc să fac parte din CJ Cluj şi între 2016-2020” declară consilierul Marius Dorel Mînzat.
Medicul Bogdan Emil a punctat în ultima vreme tot mai accentuat dezamăgirea faţă de colegii lui din Consiliul Judeţean.
„Să spun drept nu mi-am depus candidatura. Poate că a existat un termen limită dar într-un an nu cred ca dacă vreau să mai am un mandat se va opune cineva. Mi-aş depune candidatura pentru că aş avea intenţia să mai repar nişte chestiuni ce sunt de reparat în Consiliul Judeţean Cluj şi în strategia de dezvoltare a judeţului. Am certitudinea că la ora actuală se face politica şi nu administraţie” declară Emil Bogdan.
„Cum să mă duc în teren şi să mint că pot face ceva ca şi consilier judeţean?”
Cel mai revoltat liberal din Cj Cluj este nimeni altul decât Dorel Secară. Consilierul a izbucnit în şedinţa anterioară pentru a explica faptul că instituţia judeţeană este inutilă. Deşi anunţa atunci că nu mai doreşte nici un mandat, de data aceasta precizează că în prezent nu ar aplica pentru funcţia publică ce o deţine dar că lucrurile se pot schimba într-un an. Un alt lucru ce îl menţionează Dorel Secară este faptul că el personal nu a dat în scris intenţia dar că partidul a completat-o în locul său.
„Nu mi-am depus intenţia pentru un nou mandat, dar partidul a făcut acest lucru în locul meu. Aşa au considerat ei. E adevărat că nici nu am retras hârtia pentru că nu mă obligă la nimic. Intenţia mea la ora arată că nu mai sunt interesat de o nouă candidatură, dar până la sfârşitul mandatului voi vedea. Dacă până atunci se vor schimba lucrurile, mă mai gândesc. Sunt dezamăgit total, deoarece tot ce mi-am propus să fac eu aici, nu le pot face. De exemplu am vrut să contribui la dezvoltarea infrastructurii în mediul rural şi nu am putut face absolut nimic. Drumuri şi obiective ce le-am promis în campania electorală din 2012 şi nu le-am făcut cum le voi explica?. Sunt vicepreşedinte al fermierilor din Romanaia şi vreau să vă spun că pe acea funcţie pot face mai multe decât ca şi consilier judeţean. Am vrut să fiu mai mult decât un pion neînsemnat, modificările astea, interimatul acesta, arestarea lui Uioreanu, demisiile din instituţie, toate au dus la proiecte pierdute sau întârziate: Centrul de Management Integrat al Deşeurilor ,Itermodalul pentru Aeroportul Avram Iancu şi multe altele.
Dacă ma întâlnesc cu un alegător şi zice: Măi frate eşti acolo, ia zi un lucru important pe care l-ai făcut?-Eu nu am ce îi răspunde. Pentru mine minciuna e apăsătoare. Eu ce am promis în mediul rural nu am putut face. Cum mă uit la ei, la alegători? Că eu unul nu pot să îi mint!” explică Dorel Secara.
Vicepreşedintele liberal, Cătărig vrea un mandat prin care proiectele să fie votate în unanimitate, ca până acum!
Fostul democrat liberal, Horaţiu Cătărig s-a arătat foarte deschis în a puncta de ce îşi mai doreşte încă un mandat de consilier judeţean şi de ce nu de…vicepreşedinte. Acesta este foarte optimist în ceea ce priveşte faptul că un ales al judeţului, dacă are un proiect ce constă în necesitatea clujenilor acel proiect va fi votat de colegii săi indiferent de culoarea politică deţinută.
„Păi în ideea de a continua să facem anumite proiecte pentru judeţ eu mi-am completat în scris intenţia de a candida la această instituţie. Eu personal am început să militez pentru obţinerea de aparatură la spitalele ce se află în subordinea Consiliului Judeţean Cluj. Doresc alocarea fondurilor pentru dotarea acestora cu aparatură de ultimă generaţie. În viitor voi mai avea iniţiative, bune pentru judeţ, care să fie susţinute în unanimitate ca acum. Eu sunt convins că interesul cetăţeanului bate culoarea politică. De altfel, orice ales din Consiliul Judeţean Cluj, fie el liberal sau social democrat, ce vine cu un proiect necesar comunităţii, primeşte votul meu şi a tuturora. Drept dovadă, mă repet, proiectele mele ce au ca scop dotarea a spitalelor cu aparatură medicală de ultimă generaţie, au fost susţinute şi de PSD” explică vicepreşedintele instituţiei judeţene, Horaţiu Cătărig.
Coroian de reuşeşte, experienţă el primeşte
Alexandru Coroian, de altfel tot un fost democrat liberal, şi-a depus şi el intenţia de a obţine un nou mandat de consilier judeţean. Dacă acest lucru se consolidează, acesta devine veteranul instituţiei şi ajunge la al şaselea mandat.
„Mai doresc un mandat deoarece cu experienţa acumulată până acum pot fi util pentru continuarea proiectelor ce acum se afla în derulare. Pentru mandatul viitor am şi alte proiecte pe zona de infrastructură şi în zona socială, mă refer la locurile de munca create prin noi investitori. Nu e o decizie definitivă. Mi-am depus candidatura în urma unei acţiuni de partid cu privire la potenţialii candidaţi ca şi consilieri judeţeni, însă decizia finală o voi lua când se va definitiva lista. Dacă şi în 2016 ajung în CJ Cluj aş fi la al şaselea mandat, cu alte cuvinte, consilierul cu cele mai multe mandate ”confirmă Alexandru Coroian.
Colega acestuia de partid, Steluţa Racolţa vrea să îi fie alături pentru că ar bifa fişa postului cu propria personalitate.
„Îndeplinesc cerinţele Partidului Naţional Liberal în legătură cu experienţa şi expertiza ce o implica un post precum cel de consilier judetean ”afirmă Steluţa Racolţa.
Consilierul cu planuri mari pentru Turda poate va reuşi în următorii patru ani
Turdeanul ce este consilier judeţean, Sebastian Porfirie are planuri măreţe ce încă nu le-a discutat în acest mandat. Turism, Turism, Turism peste tot, dar mai ales pe lângă Turda!
„ Am să candidez în continuare, eu fiind din zona municipiul Turda şi reprezentând nu doar oraşul acesta ci şi zecile de comune din jur mă simt dator să fac acest lucru. Mă preocupa problemele administrative ale primarilor şi va fi în continuare mult de lucru pe această speţă. Îmi doresc săp întărim în jurul oraşului Turda o zona turistică mai dezvoltată. Vreau ca Salina Turda să fie de fapt o locomotiva turistică. E foarte greu să realizezi ceva ca şi consilier judeţean. Cred ca mai multe poate face executivul instituţiei, decât fiecare om în parte. Ştiu că unii colegi de partid din Cj Cluj sunt dezamăgiţi şi credeţi-mă că au tot dreptul dar trebuie să continuăm să luptăm pentru cei ce îi reprezentăm. E frustrant pentru că de multe ori lucrurile nu depind de noi, dar sperăm să se ajungă la o stare de normalitate” explica turdeanul liberal Sebastian Porfirie.
Unul luptă pentru bani pe sate ş-altul mai vrea să înveţe cum e să fi plătit din bani publici
Lista cu liberalii ce nu vor să îşi piardă postul dat de partid şi consolidat prin voturi se opreşte şa Cosmin Todea şi Adina Raţiu. Cei doi au o încredere interioară ce mută munţi, bazată pe o structură solidă de…vorbe ş-atât.
„Mai doresc un mandat pentru că mi-am făcut în teritoriu destul de bine treaba. Am fost şi la Floreşti Căpuşu, Gilău Baciu şi altele. Pe alt plan m-am luptat pentru obţinerea de spirjin financiar din buget pentru comunele ce le reprezint. La toate am fost activ şi doresc înca un mandat pentru a lupta în continuare pentru teritoriul pe care l-am reprezentat în acest mandat” spune Cosmin Todea.
Adina Raţiu Găbudean a acumulat experienţă în aceşti patru ani şi speră să o folosească în următorii patru.
„Mi-am depus intenţia de a candida, în primul rând pentru că am experienţa celor patru ani în spate. Vorbesc despre mandat cu multe bune şi rele şi cu o grămadă de incidente şi situaţii. A fost un mandat în am învăţat să fac multe:am avut întâlirile cu cetăţenii din cadrul comunelor: Săvădisla, Cătina , Mitiu Gherlii şi Sânmartin. M-am întâlnit cu cetăţenii şi le-am discutat cu aparatul de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean Cluj şi am încercat să le rezolvăm. Meseria mea de psiholog în resurse umane m-a ajutat foarte mult în relaţiile sociale dintre alegători şi instituţie”, completează Adina Raţiu.
Ioan Petran s-a retras de tot?
Conform surselor din interiorul partidului, Ioan Petran a ales să nu mai candideze pentru încă un mandat de colsilier judeţean. Acesta nu doar că nu a aplicat pentru 2016-2020 dar a şi discutat cu şefii de partid să le explice că doreşte să stea deoparte, datorită dosarelor penale în care a fost implicat.
Acestea fiind spuse, liberalii au vorbit, clar, răspicat şi au pledat pentru un nou mandat. În prezent din organizaţiile de judeţ şi din instituţiile administrative şi-au depus intenţia de a candida pe listele electorale din 2016 la Consiliul Judeţean Cluj, aproape 100 de membrii de partid. Cursa pentru noul mandat se restrânge şi le-au mai rămas mai puţin de un an de zile pentru a anunţa finaliştii. Între timp, votantul poate monitoriza spusele celor ce tânjesc după alegerea sa