Partidele politice clujene se pregatesc de lupta.

Colegiul 2 senatorial va fi disputat între Serban Radulescu (PD-L) si actualul senator UDMR Eckstein Peter, în timp ce în colegiul 3 lupta pentru Senat se va da între liderul PNL Cluj, Marius Nicoara si Steluta Racolta (PD-L).

Cert este ca liberalii clujeni si-au schimbat pe ultima suta de metri strategia. Astfel, este de asteptat ca liderii liberali clujeni, Marius Nicoara, Horea Uioreanu si Mircea Chertes sa nu mai candideze în colegii din municipiul Cluj, de teama de a pierde într-o confruntare directa cu greii social-democrati, orientându-se spre colegii care cuprind localitati cu primari apartinând PNL.

UDMR  Cluj si-a desemnat prin vot noua candidati în cele 14 colegii uninominale, ceilalti cinci urmând sa fie nominalizati prin negociere directa. În cadrul sedintei Consiliului Reprezentantilor Judeteni, sustinuta saptamâna trecuta, cei 265 de delegati prezenti au desemnat candidatii UDMR Cluj pentru sapte colegii din zece pentru Camera Deputatilor si doua din cele patru colegii senatoriale. Prin urmare, pentru Senat au fost depuse doua candidaturi. Pentru Colegiul 2, care cuprinde cartierele Gheorgheni, Andrei Muresanu. Marasti, Iris si Someseni a candidat actualul senator Eckstein Kovacs Peter, iar pentru Colegiul numarul patru, din care fac parte zona montana, municipiile Turda si Huedin îsi va ,,încerca” norocul consilierul judetean Sedilek Lenke. Potrivit liderului UDMR Cluj, Laszlo Attila în Colegiul 1, care cuprinde zona de Vest a municipiului Cluj-Napoca, ar putea sa candideze Horvath Anna, secretarul de stat din cadrul MTPTL. Iar în ceea ce priveste colegiul 3, format din municipiile Gherla, Dej si Câmpia Turzii, Laszlo a declarat ca a purtat discutii cu Petho Szigismund, fost consilier judetean si fostul sef al Oficiului de Cadastru Cluj.

Lista deputatilor UDMR

Pentru Camera Deputatilor au fost validate sapte candidaturi. Astfel, actualul deputat Mate Andras Levente a obtinut cele mai multe voturi, în jur de 190 si a hotarât sa candideze în colegiul 10, zona municipiului Huedin. Pe locul secund s-a situat consilierul local Csoma Botond, care a obtinut 16 voturi din partea delegatilor prezenti la consiliu. Acesta a ales sa candideze pentru un mandat de deputat în colegiul 3 Cluj-Napoca, care este format din cartierele Gheorgheni, Andrei Muresanu si o parte din Marasti. Colegiul numarul 4, format din cartierele Gruia, Iris si Someseni îl va avea drept candidat pentru Camera Deputatilor pe fostul viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, Boros Janos. În colegiul 2 din Cluj-Napoca, din care fac parte cartierul Zorilor si o parte din Manastur, va candida Szenczi Binka, consilierul de stat al premierului Calin Popescu-Tariceanu, iar în colegiul 6, zona municipiului Dej si-a depus candidatura Vancsa Aron Pal, consilier local în Dej. În colegiul 7, zona Câmpiei Turzii si în colegiul numarul 5, zona municipiului Gherla au fost nominalizati sa candideze Csika Tihamer si respectiv Fodor Zoltan. În colegiile 8, zona Turzii si 9, zona montana îsi vor ,,încerca” norocul Szejelz Istvan si Palfi Zoltan. De asemenea, liderul UDMR a precizat ca pentru Camera Deputatilor si-a mai depus candidatura si Budai Bela, însa acesta a fost exclus pentru ca a mai candidat pe listele altor formatiuni, lucru ce este contrar statutului UDMR. ,,Vrem sa obtinem doua mandate de deputat si un mandat de senator, însa nu stiu în ce colegii le vom obtine”, a declarat Laszlo. Lista cu candidatii UDMR pentru Parlament va fi supusa validarii Biroului Permanent National al UDMR.

Candidatii PD-L

PD-L Cluj si-a desemnat aproape în totalitate candidatii pentru Parlament. Prin urmare în colegiul 1 pentru Senat, si-a depus candidatura Mihail Hardau, presedintele PD-L Cluj-Napoca, iar în colegiul cu numarul 2 s-a înscris în cursa pentru un mandat de senator consilierul judetean Serban Radulescu. În acest colegiu, în data de 30 noiembrie, Radulescu se va confrunta cu actualul senator UDMR, Eckstein Kovacs Peter. În ceea ce priveste colegiul 3, zona Dej-Gherla-Câmpia Turzii, acesta este rezervat Stelutei Racolta, care îl va avea drept rival pe Marius Nicoara, liderul PNL Cluj. Pentru colegiul senatorial 4 s-a înscris Mircea Morosan, însa s-ar putea ca acesta sa fie desemnat sa candideze pentru Primaria municipiului Huedin, dupa ce Liviu Giurgiuman si-a dat demisia din functie. Si lista candidatilor pentru Camera Deputatilor este aproape finalizata. Prin urmare, Petru Calian va candida în colegiul 1, iar în colegiul 6, zona Dejului si-a depus candidatura Ovidiu Calin, în timp ce în colegiul 9 din zona montana va candida Andro Marinel. Presedintele organizatiei judetene a PD-L, Daniel Buda si-a rezervat colegiul numarul doi care cuprinde parti din Manastur si întreg cartierul Zorilor. În colegiul 7, care cuprinde zona Câmpiei Turzii, va candida Cristian Haiduc, presedintele PD-L Câmpia Turzii, iar în colegiile 8 si 10 s-au înscris în cursa parlamentara Vasile Miclaus, respectiv Emilian Rosca.În ceea ce priveste colegiile 3, 4 si 5 lucrurile sunt în ,,ceata” pentru ca exista câte doi pretendenti pentru fiecare colegiu în parte. Astfel, colegiul 3 este disputat între Ramon Moldovan si Vasile Suciu, fost deputat PSD, în timp ce pentru colegiul 4 ,,lupta” va avea loc între consilierul local Adrian Gurzau si Adrian Coroian, presedintele organizatiei oamenilor de afaceri din PD-L Cluj. Iar în colegiul 5, care cuprinde zona municipiului Gherla se confrunta Iuliu Pacurariu, fost senator PD si Petru Fulea. Cel care va candida în acest colegiu îl va avea de înfruntat pe candidatul PNL, Horea Uioreanu. Decizia finala în legatura cu aceste trei colegii va fi luata de conducerea centrala a partidului.

Lista liberala

PNL Cluj a fost prima formatiune politica clujeana care si-a anuntat candidatii pentru Parlament. Prin urmare, fostul presedinte al Consiliului Judetean, Marius Nicoara va candida pentru un mandat de senator în colegiul 3 ce cuprinde municipiile Dej, Gherla si Câmpia Turzii. Presedintele PNL Cluj-Napoca, Horea Uioreanu va încerca sa obtina un nou mandat de deputat în colegiul numarul 5, adica zona municipiului Gherla. Alti candidati liberali pentru Camera Deputatilor sunt consilierii judeteni Eugen Cecan, Ioan Petran, dar si secretarul de stat Lucia Morariu, care va încerca sa obtina un mandat de deputat într-unul din colegiile din Cluj-Napoca. De asemenea, fostul peremist Virgil Pop si fostul taranist Avram Gal vor candida la Turda si respectiv Câmpia Turzii.

Presedintele PSD Cluj, deputatul Vasile Soporan, a declarat, într-o conferinta de presa, ca pentru 12 din cele 14 colegii uninominale, PSD si-a desemnat candidatii, în celelalte doua cazuri fiind vorba, foarte probabil, de candidaturile lui Cozmin Gusa si a lui Mircia Giurgiu, din partea BNS. Printre cei patru candidati ai PSD în cele patru colegii uninominale pentru Senat se numara fostul negociator sef al României cu UE, deputatul Vasile Puscas, în colegiul nr. 3, Constantin Corega, fost secretar de stat în Ministerul Educatiei, precum si presedintele PC Cluj, Manole Bogdan.

Printre candidatii în cele zece colegii uninominale pentru Camera Deputatilor se numara presedintele PSD Cluj, deputatul Vasile Soporan, în colegiul nr. 7, si Sorin Bota, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Colegiile 1 si 10 nu au înca desemnati candidatii din partea PSD, în calcul fiind luate candidaturile lui Cozmin Gusa si a lui Mircia Giurgiu. Vasile Soporan a spus ca Mircia Giurgiu va candidat din partea PSD în perspectiva protocolului care 'se prefigureaza cu BNS', iar în ceea ce-l priveste pe Cozmin Gusa, lucrurile vor fi definitivate saptamâna viitoare, dupa ce liderul PIN va reveni din Polonia. Presedintele PSD Cluj, deputatul Vasile Soporan, a declarat, marti, pentru Agerpres, ca a avut o discutie cu Cozmin Gusa, care a agreat ideea de a candida din partea PSD. 'Am constatat o atitudine pozitiva din partea sa, urmând ca în zilele care vin sa stabilim elementele concrete', spunea el.

Vasile Soporan a mai spus, joi, ca e posibil ca lista de candidati sa mai sufere unele modificari, adaugând ca PSD Cluj îsi propune ca dupa redistribuirea voturilor sa obtina peste 30 la suta din voturi, ceea ce ar însemna trei mandate de deputat si un mandat si ceva de senator.

În ceea ce priveste PNTCD, Radu Sârbu, unul dintre liderii formatiunii ne-a declarat ca partidul pe care îl reprezinta nu si-a stabilit candidatii pentru alegerile generale din toamna din cauza ultimelor ,,evenimente” ce au avut loc în cadrul partidului. ,, Dupa cum bine stiti, PNTCD s-a rupt în doua si nu am avut timp sa ne stabilim candidatii, dar pâna în 30 septembrie ce se va reuni Biroul National lista trebuie sa fie definitivata”, a explicat Sârbu.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.