Vorbarie multa la PNL si atacuri sub centura. Dupa înfrângerea rasunatoare încasata în alegerile locale, liberalii clujeni îsi ling ranile si…ies la atac. Un proverb românesc spune ca „cea mai buna arma e atacul”. Evident atunci când mai ai ce câstiga. Însa, exceptând câteva comune în care liberalii mai au sanse sa câstige în turul doi primaria, practic, pentru galbeni” razboiul alegerilor locale s-a încheiat, teoretic. Cu toate acestea, liberalii au încercat sa demonstreze saptamâna trecuta ca se simt bine în pielea opozitiei locale. Drept urmare, principala lor tinta a devenit PD-L. Uitând parca faptul ca a fost acuzat ca distribuie fondurile CJ în functie de culoarea politica a primarilor si de campanie de racolare a primarilor PD-L, Marius Nicoara îl acuza pe Tise de aceleasi practici, chiar daca acesta nici macar nu a intrat în exercitiul functiunii.  Alin Tise a refuzat sa comenteze „gargara” liberalilor, afirmând doar ca  liberalul Marius Nicoara, prin aceasta atitudine, urmareste doar sa ascunda comportamentul necolegial pe care l-a adoptat fata de el în timpul campaniei electorale.

Nici nu s-a uscat cerneala pe buletinele de vot, si liberalii au iesit la atac.

Dupa ce au pierdut sefia Consiliului Judetean si Primaria Cluj-Napoca, liberalii, în loc sa se resemneze si sa încerce sa se mentina pe ,,linia de plutire” au dat ,,sfoara-n-tara” ca îi vor sprijini pe contracandidatii PD-L în turul al doilea. Potrivit unui comunicat de presa remis de PNL Cluj, aceasta decizie a fost luata în unanimitate, în cadrul sedintei Biroului Permanent Judetean. ,,Aceasta strategie de campanie se impune, în primul rând, din respect pentru sistemul democratic si pentru asigurarea pluralitatii de opinii.

Concentrarea puterii locale în mâna unui singur partid va duce, fara îndoiala, la crearea unor grupuri de interese cu orientare nesanatoasa pentru judet. Ne exprimam îngrijorarea ca proiectele demarate pâna acum de catre conducerea Consiliului Judetean vor fi puse în pericol prin asumarea totala a puterii politice locale de catre PD-L”, se arata în acelasi comunicat de presa. Horea Uioreanu, presedintele PNL Cluj-Napoca, cel caruia i se “datoreaza” în mare masura înfrângerea liberalilor, fiind de altfel si cel care l-a numit pe Manuel Chira candidat la Primaria Clujului, având în vedere atributiile ce-i revin, s-a trezit sa dea lectii de democratie. ,, Judetul nu se poate afla în mâinile unui singur partid. Acest lucru nu e sanatos. Noi suntem de parere ca trebuie sa existe si alte partide, chiar daca sunt mai mici”, a explicat Uioreanu.

“Presiunilor sub forma de curtoazie”

Rezultatele scrutinului din 1 iunie le-a dat liberalilor un motiv în plus sa-si arate ,,simpatia” fata de democrati, de altfel fosii lor colegi de alianta în alegerile din 2004 si cei care i-au propulsat la sefia CJ în aceleasi alegeri. Daca în urma cu câteva luni, Daniel Buda, presedintele PD-L Cluj îl acuza pe Nicoara de faptul ca duce o campanie de racolare a primarilor democrat-liberali, acum a venit timpul ca liberalii sa îsi ia revansa. În cadrul unei conferinte de presa sustinute saptamâna trecuta, Marius Nicoara i-a acuzat pe edilul Emil Boc si pe noul presedinte al Consiliului Judetean, Alin Tise de faptul ca acestia coordoneaza o campanie de racolare a candidatilor PNL care au ajuns în turul al doilea, recurgând la amenintari. ,,Primarii nostri au fost abordati de culoarea portocalie si li s-a propus sa renunte la functia lor. Am fost sunat de catre primari care s-au plâns ca sunt supusi presiunilor sub forma de curtoazie (sic!). Primarul din Vad ne-a spus ca Ion Pantelimon l-a amenintat ca daca nu va trece la PD-L nu o va duce bine, iar primarul din Tuleni a fost avertizat ca ar fi bine sa nu mai circule singur pe strada. Tise i-a sunat pe toti candidatii liberali si le-a propus doua variante: ori sa se retraga din cursa, ori sa treaca la PD-L, amenintându-i ca daca nu fac ce vrea el nu o sa primeasca funduri pentru localitatea pe care o reprezinta. Pâna acum fondurile nu s-au dat în functie de culoarea politica, ci în functie de necesitati. Echipe PD-L circula si ameninta liberalii. Mi se pare absolut aberant ca nici nu s-a instalat bine în functie si Tise a si început cu amenintarile”, a declarat Horea Uioreanu.

“În numele judetului”…Horica hataraste

Totodata, Marius Nicoara, fostul sef al Consiliului Judetean a explicat ca acesta este unul dintre motivele pentru care s-a luat decizia de sustinere a contracandidatilor PD-L, indiferent de culoarea politica a acestora. Nicoara a mai mentionat ca a primit informatii conform carora activistii democrati i-au abordat si pe candidatii PSD, propunându-le sa se alature ,,familiei” democrat-liberale. ,,Prea multe semnale ne-au venit din teritoriu ca sa spunem ca a fost un caz izolat. Suntem convinsi ca Boc si Tise coordoneaza aceasta campanie. Aici este vorba de binele judetului. Timp de patru ani judetul a fost condus foarte bine de Boc la Primarie si de mine la Consiliul Judetean”, a afirmat presedintele PNL Cluj.

“Poate si cu daca s-au întâlnit cu parca”

Liberalii nu s-au limitat la doar o singura acuzatie. Acestia au tinut sa precizeze ca PNL este într-o opozitie constructiva si va atrage atentia asupra ,,derapajelor” democrat-liberale. ,,Asistam la o presiune care nu e democrata. Suntem siguri ca toti directorii din CJ urmeaza sa fie schimbati pe motive politice. Pot sa spun ca în jurul meu am avut oameni de încredere si compententi, însa presimt ca vom asista în curând la masluirea unor functii. De asemenea, vreau sa mai precizez ca resursele Consiliului Judetean sunt limitate si daca Tise crede ca poate sa detina controlul asupra resurselor financiare, se însala. Timp de patru ani, întreaga echipa s-a zbatut sa obtina resurse de la Guvern pentru judetul Cluj. Daca PD-L adopta aceasta atitudine, amenintându-ne oamenii si punând în functie oameni fara experienta, nu cred ca Guvernul va fi darnic cu judetul”, a explicat Marius Nicoara. Nicoara “uita” se pare ca dupa scoaterea PD de la guvernare, cei mai multi sefi de institutii aflate în subordinea Consiliului Judetean, apartinând PD la acea vreme, au fost pe criterii politice. În acelasi timp, Nicoara a mai tinut sa precizeze ca PNL spera sa obtina un post de vicepresedinte în cadrul Consiliului Judetean si ca organizatiile din judet care n-au obtinut rezultate satisfacatoare în urma alegerilor locale vor fi aspru pedepsite.

 PD-L e indiferent

,,Proaspatul” presedinte al Consiliului Judetean, democrat-liberalul Alin Tise a declarat ca decizia liberalilor de a-i sustine pe contracandidatii PD-L nu va avea nici o influenta, negativa sau pozitiva, asupra partidului. ,, Nu cred ca acest lucru va influenta în vreun fel sau altul partidul. Sunt convins ca vom câstiga toate primariile din judet pentru ca avem oameni de valoare si de încredere, care vor convinge electoratul ca ei sunt cei mai buni”, a afirmat Tise. În ceea ce priveste acuzatia de santaj politic adusa la adresa sa, Tise a declarat ca nu raspunde la afirmatiile ,,profunde” ale lui Marius Nicoara. ,, Suntem într-o tara democratica, iar cel care  acuza trebuie sa si aduca dovezi în favoarea afirmatiilor facute. Este obligatia lui sa aduca dovezi, nu a mea  sa ma disculp. Nu mai suntem în perioada comunista, însa se pare ca domnul Nicoara nu este constient de acest lucru. Chiar nu ma intereseaza ce are de spus. În loc sa lanseze acuzatii, ar trebui sa le explice clujenilor de ce e preocupat de viata mea personala, acuzându-ma ca n-am reusit sa îmi întemeiez o familie pâna la vârsta de 33 de ani sau de ce m-a facut tigan la Turda? Lucrurile acestea ar trebui sa le explice, nu sa faca afirmatii nefondate. Eu cred ca prin aceasta atitudine, Marius Nicoara vrea sa ascunda atitudinea necolegiala pe care a avut-o fata de mine în campanie”, a precizat Tise.

Opinii

Întrebat ce parere are despre decizia liberalilor de a-i sustine pe contracandidatii PD-L în turul al doilea, Laszlo Attila, presedintele UDMR Cluj s-a abtinut de la comentarii, mentionând doar ca e decizia liberalilor si nu vrea sa intervina în aceasta chestiune. În schimb, Vasile Dâncu, presedintele PSD Cluj a fost entuziasmat de pozitia liberalilor fata de PD-L. ,, Ca sa fiu sincer mi se pare o decizie corecta si desteapta din partea PNL. Sustinerea contracandidatilor PD-L ne avantajeaza pentru ca noi suntem cei mai importanti contracandidati ai democrat-liberalilor. Acest lucru ar fi trebuit sa îl faca de la bun început. Poate astfel nu ar fi avut rezultatul pe care l-au avut în urma alegerilor pentru CJ. Probabil ca vor exista unele coalitii si colaborari. Însa, deocamdata, nu exista nici o strategie, dar întelegeri locale vor avea loc în functie de necesitati”, a declarat Dâncu.

Se multumeste cu putin

,,Am acceptat postul de consilier judetean pentru am început o serie de proiecte pe care vreau sa le continui si vreau sa ma asigur ca acestea nu vor fi uitate”, a declarat Nicoara.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here