Oamenii de casa ai liberalilor clujeni încep sa acapareze o parte din afacerea Tetarom. Nicolae Badiu si Valentin Nica, “oameni de casa” ai conducerii PNL Cluj dezvolta proiecte hoteliere în parcurile industriale Tetarom I si II. Mai mult, acesti oameni de afaceri dezvolta mai multe afaceri imobiliare, iar Valentin Nica va detine monopulul prin intermediul CFO Integrator a singurei retele subterane de transfer de informatie si date. Pentru siguranta afacerii Tetarom, firma care asigura paza la aceste parcuri industriale este a unui liberal din Satu-Mare, Radu Stef, cumnatul ministrului liberal Ovidiu Silaghi.

Dupa cum se stie, cea mai mare afacere girata de CJ Cluj este este cea cu parcurile industriale adunate sub umbrela Tetarom. CJ Cluj detine controlul în proportie de peste 90% din SC Tetarom, societate prin care se deruleaza unele cele mai mari investitii din judet. Conform unor informatii, planul de rezerva al presedintelui Consiliului Judetean Marius Nicoara în cazul în care va pierde alegerile ar consta în faptul ca acesta se afla în spatele companiei CBC Development care va finaliza în Tetarom I un complex hotelier pâna cel târziu septembrie 2008, urmând ca dupa aceasta sa “atace” si Tetarom II. Chiar daca Marius Nicoara nu a fost membru în cadrul comisiilor de licitatii pentru atribuirea acestor proiecte hoteliere, CBC Development este detinuta de doi oameni de casa ai liberalilor, Valentin Nica si Nicolae Badiu, cunoscuti drept apropiati ai presedintelui CJ Cluj. Cu toate acestea, pâna la aprobarea proiectului hotelier din Tetarom I, reprezentantii companiei dezvoltatoare au avut de furca atât cu seful Comisiei de Urbanism a Primariei Cluj-Napoca, Sorin Apostu, cât si cu Virgil Pop, secretarul Comisiei pentru protectia monumentelor. Acestia au avut de obiectat faptul ca viitorul hotel se afla în imediata apropiere a Muzeului Etnografic si, întrucât constructia este vizibila din interiorul muzeului, se denatureaza situl istoric întrucât zona parcului industrial reprezinta un ansamblu istoric protejat. Cu toate acestea, proiectul a trecut prin comisia de urbanism cu mici modificari.

Afaceri liberale

Nicolae Badiu este proprietarul As Ro Medica, al restaurantului Sinaia si actionar la Arcada Grup si Imobiliare DPM. Valentin Nica figureaza alaturi de Stefan Petre în cadrul SC Mobitelco, firma care sustine “U” Mobitelco. Nica mai detine si SVF Management Prod Serv SRL, companie care în 2006 a avut o cifra de afaceri de 32.945.927 de lei si un profit de 9.795.482.
Chiar daca acum sunt apropiati de PNL, Nica si Badiu au fost singurii finantatori legali ai social-democratilor clujeni în campania din 2004. Conform datelor din Monitorul Oficial, partea a-III-a, Valentin Nica, în numele societatii SVF Management a donat catre PSD Cluj 35.000 de lei pentru campania electorala din 2004. Coincidenta sau nu, Valentin Nica a câstigat mai multe licitatii de la CJ Cluj, iar comisiile respective se afla si Serban Gratian, unul dintre consilierii judeteni ai social-democratilor clujeni. Drept exemplu sta faptul ca CBC Development a câstigat, prin licitatie, terenurile din Tetarom I si Tetarom II, pentru a construi si administra centrele de servicii pentru personalul ce va fi angajat în cele doua parcuri industriale.
De asemenea, cei doi oameni de afaceri sunt implicati si în investitii imobiliare în Bucuresti, a unui ansamblu de camine studentesti private si a unei clinici private de mari dimensiuni în Cluj. Omul de afaceri Nicolae Badiu a anuntat ca va investi pâna la începutul lui 2010 aproximativ 100 de milioane de euro în realizarea unui ansamblu rezidential în comuna Baciu, proiect care va include 2.200 de apartamente, cu o suprafata totala de 140.000 de metri patrati.
Valentin Nica a mai prins si un contract cu municipalitatea clujeana pentru realizarea unei retele subterane de fibre optice în Cluj-Napoca. Consortiul CFO Integrator, format dintr-un off-shore si Mobitelco SRL care apartine clujeanului Valentin Nica, s-a asociat cu Consiliul Local Cluj-Napoca pe o durata de 20 de ani, timp în care societatea va plati municipalitatii nu mai putin 100.000 de euro anual din exploatarea viitoarei retele. Nica îsi va recupera investitia din taxele platite de toate firmele de telefonie, televiziune sau internet din oras care vor fi obligate sa se conecteze la retea. Astfel, Valentin Nica va deveni si stapânul a tot ce înseamna informatie în Cluj, el detinând controlul a viitoarei singure retele de transport a informatiei.

Carabulea – omul tuturor

Interesant este ca daca liberalii construiesc hoteluri, acestia sunt aparati de cine altcineva decât tot de liberali. Acest lucru este posibil prin faptul ca CJ Cluj nu a mai organizat o licitatie pentru alegerea unei societati care sa asigure paza la Tetarom-uri, ci a facut o selectie de oferte din care, culmea!, a iesit în carti chiar societatea care îi apartine lui Adrian Mihai Stef, cumnatul lui Ovidiu Silaghi, ministrul pentru Întreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii liberale, la fel de liberal ca Nicoara. Adrian Stef este vicepresedintele CJ Satu Mare si, spre deosebire de ministrul Silaghi, reuseste sa construiasca un pod de afaceri între Satu-Mare si Cluj.
Interesant este ca spatiile hoteliere puse la dispozitie de CBC Development vor functiona sub sigla lui Carabulea, controversatul om de afaceri sibian. Acesta detine franciza Ramada pe zona Transilvaniei. Ramada apartine lantului hotelier Wyndham (fost Cendant), care mai detine, printre altele, si nume precum Howard Johnson sau Days Inn. Primul hotel din România afiliat lantului Ramada a fost Majestic din Bucuresti, care a semnat un contract de franciza cu lantul international la sfârsitul anului 2005.
Ilie Carabulea este un fost sef de coloana la Autobaza Sibiu, însa astazi face parte din topul celor 300 mai bogati români. Controleaza peste 25 de firme în tara si în strainatate, iar este mai cunoscut pentru afacerea Atalssib, prin care Carabulea a devenit factor de decizie în domeniul transportului rutier.

Stefan Trandafir

Valoarea celor doua proiecte Global Plaza este de aproximativ 38 de milioane de euro, cel mai mare dintre ele fiind cel dezvoltat în Tetarom I cu aproximativ 25 de milioane de euro. Global Plaza va include spatii de birouri, spatii de cazare destinate oamenilor de afaceri si spatii comerciale, având o suprafata totala de 22.000 de metri patrati. Global Plaza II va fi dezvoltat dupa un concept similar, suprafata lui urmând sa fie de aproximativ 15.400 de metri patrati. Finantarea proiectului din Tetarom I este asigurata în proportie de 15% din resurse proprii, restul sumei fiind obtinuta prin finantare bancara. În cazul Global Plaza I, prima parte a investitiei se va finaliza pâna în aprilie anul acesta, urmând ca imobilul sa fie disponibil în totalitate în august-septembrie 2008. Centrul de business va avea patru destinatii principale si anume va include un apartment hotel cu o capacitate de 108 spatii de cazare, un restaurant de 500 de locuri, un centru de conferinte, spatii comerciale pe o suprafata de 1.560 metri patrati si o cladire de birouri de clasa A.

Precizam faptul ca, în ciuda insistentelor noastre, Marius Nicoara nu a putut fi contactat pentru o pozitie oficiala în legatura aspectele subliniate mai sus. Pe de alta parte, presedintele PNL Cluj-Napoca, Horia Uioreanu, a sustinut faptul ca nu îl cunoaste pe Valentin Nica, în schimb a recunoscut faptul ca atât el cât si presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara sunt prieteni cu Nicolae Badiu, înca de dinainte de Revolutie. Întrebat daca societatea CBC Development are vreo legatura cu membri din conducerea partidului, Uioreanu a spus: “Nu-mi spune nimic numele. Nu cunosc”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.