Liberalul și profesorul UTCN Ioan Petran a rămas cu condamnarea penală pentru luare de mită, după ce judecătorul Simona Trestian, de la Tribunalul Cluj, a respins cererea de revizuire a condamnării formulată de politicianul clujean. În această situație, UTCN ar putea renunța la serviciile lui Petran. În urmă cu un an, el a fost condamnat la trei ani cu suspendare în dosarul de corupție în care a fost condamnat fostul șef al CJ Cluj, Horea Uioreanu.
La mijlocul acestei luni, Simona Trestian, magistrat la Tribunalul Cluj a decis să respingă cererea de revizuire a condamnării lui Ioan Petran, om de afaceri liberal și profesor UTCN.
”În baza art. 459 C.proc.pen respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de condamnatul Petran Ioan, cu privire la sentința penală nr. 173/2016 a Tribunalului Cluj, modificată prin decizia penală nr. 170/A/2018 a Curții de Apel Cluj. Obligă condamnatul la plata sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare cu procurorul și condamnatul. Pronunţată în şedinţa publică din data de 13.03.2019, ora. 15:00. Document: Hotărâre 64/2019 13.03.2019”, arată soluția pe scurt a instanței.
Procesul a fost deschis în decembrie anul trecut, el sperând să i se anuleze pedeapsa. Miza constă în păstrarea postului de profesor la UTCN. Dacă el va rămâne cu condamnarea, UTCN îl va da afară din funcția pe care o ocupă.
În urmă cu aproximativ un an de zile, Petran a fost condamnat la trei ani suspendare pentru luare de mită, el făcând parte din ”Lotul Uioreanu”.
Condamnă pe inculpatul Petran Ioan la pedeapsa de: -3 (trei) ani închisoare şi interzicerea drepturilor prev. de art. 66 lit. a şi b C.pen. pe o perioadă de 3 ani de la momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (…) dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani, (…) În temeiul art. 112 lit. e C.pen. rap. la art.289 al. 3 C.pen. dispune confiscarea specială de la inculpatul Petran Ioan a sumei de 5.000 euro sau echivalentul acestei sume în lei la data plăţii. Menţine în vederea confiscării speciale, măsura sechestrului asigurator dispusă prin ordonanţa din data de 06.06.2014 a DNA Serviciul Teritorial Cluj doar asupra sumei de 5000 euro, aparţinând inculpatului Petran Ioan şi dispune revocarea măsurii sechestrului asigurator dispusă prin aceeaşi ordonanţă în vederea confiscării extinse asupra sumelor de 23.671,12 lei şi 18.205 euro”, arată soluția care îl vizează pe Ioan Petran. Politicianul clujean nu a răspuns apelurilor telefonice ale reporterilor Gazeta de Cluj pentru a-și exprima punctul de vedere.
Legăturile lui Petran
Ioan Petran a fost şef al Inspectoratului Teritorial în Construcţii Cluj (2004-2008). Firma lui Petran, SC Ada Construct SRL (în prezent radiată, n.red.), este societatea care a deţinut contractul de proiectare la investiţia Global Plaza a societăţii SC CBC Development Design SRL în Parcul Tetarom 1”. Ioan Petran este profesor la Universitatea Tehnică Cluj Napoca (UTCN) şi coleg cu Vasile Păcurar, profesor la UTCN, dar şi acţionar la CBC Development. Această societate aparţine unui grup de oameni de afaceri ( BADIU NICOLAE IULIAN, PETRE STEFAN, NICA VALENTIN, PACURAR VASILE, PETRE MARIANA, NICA ANCA, BOZGA DORU CORNEL) care susţin PNL Cluj.
Firma lui Petran, Ada Construct, a fost plătită şi de SC COPA ELECTRONIC SRL, firmă patronată de soţii Corina şi Sabin Păcurar. Conform unei hotărâri a Direcţiei de urbanism din cadrul primăriei clujene, SC Ada Construct a întocmit documentaţia necesară pentru ca cei de la Copa Electronic să poată construi o “hală producţie componente electronice S+P+E” pe terenul de 6300 mp din Parcul Industrial TETAROM. De asemenea, firma care l-a angajat pe consilierul judeţean Ioan Petran, SC Copa Electronic, face parte din “Componenţa Comitetului Judeţean de Planificare din cadrul Proiectului “Elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Judeţului Cluj pentru perioada 2014-2020”. De asemenea, Ioan Petran apare într-o monitorizare făcută în 2008 de Asociaţia Alianţa pentru o Românie Curată ca fiind incompatibil deoarece în acea perioadă Petran, avea două firme de construcţii şi proiectare în timp ce ocupa şi funcţia de şef al Inspecţiei Teritoriale în Construcţii Cluj.
În trecut, Ioan Petran a fost chemat de procurorii DNA să dea declaraţii despre celebra afacere Iulius Mall. El a oferit informaţii procurorilor alături de alţi consilieri judeţeni din Cluj Napoca şi alături de fostul preşedinte al CJ Cluj, Marius Nicoară. În 2007, Petran a fost audiat, în calitate de martor, pentru a oferi explicaţii vizavi de modul în care Consiliul Judeţean Cluj s-a asociat cu Iulius Grup, societate care îi aparţine lui Iulian Dascălu, proprietarul Iulius Mall la Cluj.
Bani pentru partid
Potrivit anchetatorilor, Uioreanu “a pretins, împreună cu inculpatul Ioan Petran, consilier judeţean, la data de 9 aprilie 2014, de la inculpatul Gabriel Davidescu, director de dezvoltare al SC UTI Grup SA, suma de 20.000 euro (câte 10.000 euro pentru fiecare din cei doi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Cluj) pentru ca, în exercitarea atribuţiilor funcţiei, să promoveze în cadrul CJ Cluj un proiect de hotărâre şi să emită o Hotărâre de Consiliu Judeţean, prin care să se aprobe, în favoarea societăţii UTI Hotel & Parking SRL, în cadrul contractului de concesiune derulat cu CJ Cluj, realizarea unei parcări long term pentru 108 locuri în incinta Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj Napoca. Din banii pretinşi, la data de 17.04.2014, a primit efectiv 5.000 euro”.
În cadrul procesului, Petran a susţinut în faţa judecătorilor că cei 5.000 de euro, obținuți de la reprezentatul UTI cu titlu de ”donaţie”” au ajuns la Horea Uioreanu, fostul preşedinte al CJ Cluj, restul de jumătate înregistrând în documentele partidului, pentru campania electorală a alegerilor europarlamentare din 2014.
Ioan Petran a justificat donaţia, ca fiind înregistrată în documente ca din partea sa, prin faptul că oamenii de afaceri preferă să rămână anonimi.
Acuzații de incompatibilitate
Ioan Petran apare într-o monitorizare făcută în 2008 de Asociaţia Alianţa pentru o Românie Curată ca fiind incompatibil deoarece în acea perioadă Petran, avea două firme de construcţii şi proiectare în timp ce ocupa şi funcţia de şef al Inspecţiei Teritoriale în Construcţii Cluj.