Proiectul de şcolarizare al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) privind schimbarea profilelor liceelor din Cluj-Napoca a atras critici, atat din randul cadrelor didactice, dar şi din randul elevilor sau a parinţilor. In aceasta situaţie este şi prestigiosul liceu “Gheorghe Şincai”, care va trebui de la toamna sa scoata din oferta de şcolarizare clasele de ştiinţe exacte. Foştii absolvenţi, profesorii şi parinţii se arata nemulţumiţi de aceasta masura, in timp ce directorul liceului şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) o consider oportuna.
Petiţie şi memoriu pentru salvarea claselor de real de la Şincai
Masura propusa de catre Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) de a elimina de la toamna din oferta de şcolarizare a Liceului Teoretic “Gheorghe Şincai” profilul real a starnit reacţii atat din partea profesorilor dar şi din partea foştilor absolvenţi. Profesorii au inaintat la inceputul lunii un memoriu catre IŞJ in care se opuneau scoaterii din oferta de şcolarizare a liceului „Gheorghe Şincai” a claselor cu profil real.
Pe reţeaua de socializare facebook a fost demarata petiţia “Salvaţi Liceul Şincai! NU desfiinţarii claselor de real din Liceul Gheorghe Şincai Cluj”, care a adunat zeci de susţinatori din randul foştilor absolvenţi şi nu numai. “Actuala conducere a Liceului Gheorghe Şincai Cluj alaturi de ISJ Cluj doresc desfiinţarea profilului real din liceu (clasele de mate – info), demersurile facute in acest sens fiind destul de avansate. Desfiinţarea claselor de mate – info nu poate avea decat efecte negative atat pentru renumele liceului cat şi pentru absolvenţii de gimnaziu care ar dori sa urmeze profilul real şi bilingv engleza in acelaşi timp! Pe cale de consecinţa, va rog alaturaţi-va cauzei pentru salvarea unuia din cele mai vechi şi renumite licee din Cluj!“, se arata in petiţia asumata de catre avocatul Oana Chiriţa, fosta şefa de promoţie a profilului real de la „Gheorghe Şincai”.
De cealalta parte, directorul Alexandru Bugariu este un susţinator al desfiinţarii claselor de real, aratand ca liceul “Gheorghe Şincai” a fost şi va fi mereu o instituţie de invaţamant de profil eminamente uman. “Nu ne afecteaza deloc reducerea ofertei educaţionale, sunt mai mult probleme de orgolii cele care au aparut. Noi avem de ani de zile olimpici şi premiaţi internaţional la uman, nu mi se pare anormal sa fim focusaţi numai in aceasta direcţie. Vom avea 4 clase, iar din absolvenţii noştri de clasele a VIII-a, abia daca am inchide o clasa şi jumatate. Vor trebui sa opteze“, a declarat in presa directorul Alexandru Bugariu.
Susţinere necondiţionata din partea foştilor absolvenţi
Dintre absolvenţii de profil real ai Liceului “Gheorghe Şincai” nu toţi au urmat studiile superioare in domeniile ştiinţelor exacte, insa cu toţii au remarcat importanţa pregatirii serioase şi a dezvoltarii pe care au dobandit-o in timpul anilor de liceu. Mulţi dintre foştii absolvenţi au trimis mesaje de susţinere in care se declarau impotriva desfiinţarii profilului real de la „Gheorghe Şincai”. Un asemenea mesaj a venit din partea Ilincai Ciupa, şi ea fosta absolventa a liceului Gheorghe Şincai. In scrisoarea acesteia se arata ca faptul ca a fost admisa la doctorat in cadrul Institutului Federal de Tehnologie (ETH) din Zurich, Elveţia, unde a primit titlul de doctor in 2008 in mare parte datorita pregatirii temeinice dobandite in anii de liceu la profilul real. Fosta campioana mondiala la debate şi absolventa a clasei de profil real la liceul “Gheorghe Şincai” Nicoleta Lupea a trimis şi ea o scrisoare de susţinere in care se alatura celor care se opun desfiinţarii profilului real. “Cunoştinţele din domeniul ştiinţelor reale pe care le-am dobandit pe parcursul anilor de liceu mi-au permis mai tarziu sa ma specializez in domeniul finanţelor şi al investiţiilor bancare in cadrul Baruch College, City University of New York, iar apoi sa lucrez ca şi analist in departamentul de instrumente financiare derivate, Barclays Capital New York”, a aratat Nicoleta Lupea.
Chiar daca ulterior terminarii liceului nu au urmat cariere in domeniile ştiinţelor exacte, mulţi dintre absolvenţii claselor de real de la “Gheorghe Şincai” s-au aratat recunoscatori deprinderilor şi aptitudinilor pe care şi le-au dezvoltat in perioada anilor de liceu. Un asemenea exemplu este Dan Cristea, avocat senior in cadrul societaţii de avocatura Ţuca Zbarcea & Asociaţii. “Am facut liceul in cadrul profilului de matematica – informatica bilingv al "Gheorghe Şincai", generaţia 1999 – 2003. Profesia mea de acum este una liberala, de formaţie vadit umanista – pregatirea pentru aceasta profesie, cat şi pentru performanţele in domeniul dezbaterilor, mi-a fost oferita de gandirea algoritmica, metodica pe care profilul real din aceasta instituţie mi-a oferit-o. Calitatea excepţionala a profesorilor care au predat in cadrul respectivului profil, imbinand rigoarea impusa de ştiinţele exacte cu creativitatea permisa de cele umaniste, reprezinta unul dintre principalele atuuri de care am beneficiat pana acum in viaţa”, susţine Dan Cristea. De aceeaşi parere este şi avocatul Raul Moscovici, partener in cadrul societaţii civile de avocaţi “Lapusan Moscovits Steopan & Asociatii”. Absolvent al profilului real, promoţia 1998, Raul Moscovici a declarat pentru Gazeta de Cluj ca desfiinţarea claselor de ştiinţe exacte din cadrul Liceului “Gheorghe Şincai” este o mare greşeala, intrucat sunt binecunoscute performanţele realizate de acestea. “Mi se pare trist. Desfiinţarea profilului real este o idee nefericita deoarece clasele de ştiinţe exacte de la “Gheorghe Şincai” au o tradiţie deloc de neglijat. Un fost coleg şef de promoţie la liceu a terminat ca şef de promoţie şi la facultatea pe care a urmat-o. Multe facultaţi trimiteau liceului nostru scrisori de mulţumire pentru studenţii pe care i-a trimis. Numai din clasa noastra am avut un numar mare de olimpici la nivel naţional pe domeniul ştiinţelor exacte” a aratat acesta.
Sabin Ripan