RTZ&Partners, firma care se ocupă de lichidarea firmei Cartierul Tineretului, a scos la vânzare terenul administrației locale clujene pentru suma de 90 milioane euro. Pe suprafața de 203 ha, situată în zona Bulevardului Muncii, ar fi trebuit să se construiască câteva sute de locuințe sociale a căror beneficiar ar fi trebuit să fie Primăria Cluj Napoca. Însă, partenerul administrației Boc, firma Polus Real Estate, controlată la data când a fost făcută înțelegerea de Arpad Paszkany, nu s-a putut onora de obligațiile asumate, astfel că afacerea a căzut. Acum, se pare că administrația Boc va rămâne fără terenul respectiv.

Pe data de 30 noiembrie 2022 se va organiza prima licitație pentru vânzarea terenului de 203 hectare pe care ar fi trebuit edificat Cartierul Tineretului. Pentru cei care vor să afle mai multe detalii despre vânzare trebuie semnat un acord de confidențialitate și achiziționat caietul de sarcini al licitației, care costă 15.000 euro, plus TVA.

Situația juridică a terenului nu este prea clară pentru că pe rolul instanțelor, atât cele clujene cât și cele de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) există o serie de procese care se derulează pe fondul situației juridice atât a terenului cât și a procedurilor de lichidare în care se află firma Cartierul Tineretului SRL. În cadrul acestei societăți aflate în lichidare parteneri sunt Primăria Cluj Napoca (51%) și firma POLUS REAL ESTATE SRL. Dacă ”acționarul” majoritar al primăriei clujene este Emil Boc, care a și girat de la început această afacere imobiliară, acționarul minoritar are o situație destul de de dificilă. Inițial, firma Polus era controlată de Arpad Paszkany, fostul finanțator al echipei de fotbal CFR Cluj. Însă, în urma scandalurilor în care a fost implicat, Paszkany a plecat din România lichidându-și majoritatea afacerilor, mergând până la a își scoate locuința din cartierul Zorilor la vânzare.

Acum, firma Polus este administrată de Csiszer Lajos, acționari sunt off-shore-ul cipriot DALMATOVO HOLDINGS LTD, care deține pachetul majoritar de părți sociale, și firma ungurească DASEDA VAGYONKEZELO KORLATOLT FELELOSSEGU TARSASAG. Beneficiarii societății sunt membrii familiei lui Sándor Demján, care a fost unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Ugaria.

Pe ultimii doi ani fiscali firma nu a declarat nicio cifră de afaceri, a avut un angajat și a mers pe pierderi substanțiale care însumate sunt de peste un milion de lei. Practic, de la înființare firma și-a început business-ul cu un picior în groapă.

CSISZER LAJOS a fost numit în funcția de administrator în 2015. El era unul dintre oamenii de încredere al lui Demján Sándor și l-a înlocuit în această schemă pe Paszkany.

De altfel, fostul finanțator al CFR Cluj a declarat că Sándor Demján şi un alt om de afaceri, Sándor Nyúl, ar fi încercat să obţină un credit bancar ajutându-se de terenul pe care urma să fie construit Cartierul Tineretului, iar banii ar fi urmat să fie folosiţi în alte scopuri.

În replică, cei incriminați au răspuns, la rândul lor, cu o plângere penală împotriva lui Paszkany pentru că ar fi vrut să schimbe destinația celor 203 de ha teren din cadrul Cartierului Tineretului, pentru a construi un parc fotovoltaic. Însă niciuna dintre acuzații nu a ajuns pe masa judecătorilor.

Terenul primăriei scos la vânzare în timp ce procesele se judecă

Numărul de telefon care figurează în datele de contact ale firmei Polus Real Estate mai este folosit de firmele DASEDA INVESTMENTS SRL, cu sediul la aceeași adresă la care este înregistrată Polus Real Estate, și Oceanic Prime Systems, o companie din Africa.

Revenind la procedura de insolvență în care se află firma Cartierul Tineretului, potrivit informațiilor Gazetei de Cluj, bunurile societății sunt în curs de evaluare pentru a se stabili ce vor primi cei doi acționari, Polus Real Estate și Primăria Cluj Napoca, de pe urma disputării masei credale.

Practic, singurul bun imobil al societății Cartierul Tineretului este terenul de 203 ha cu care Primăria Cluj Napoca a participat la capitalul firmei.

În 2020, consilierii locali au adoptat o hotărâre (45c/24.04.2020) prin care RTZ&Partners era plătit cu 1.000 lei pentru a se ocupa de starea situației firmei Cartierul Tineretului.

Scoaterea la licitație a acestui teren înseamnă că evaluarea bunurilor firmei a luat sfârșit. Din punct de vedere legal, după ce terenul respectiv se va vinde, suma de bani obținută va fi împărțită între firma Polus și Primăria Cluj Napoca.

Însă nu este clar cum firma de lichidare a ajuns să scoată la vânzare terenul respectiv în situația în care litigiile care gravitează în jurul societății Cartierul Tineretului nu sunt stinse.

Spre exemplu, la mijlocul lunii trecute ÎCCJ a decis rejudecarea unui proces în care RTZ&PARTNERS SPRL a deschis o acțiune împotriva administrației locale clujene.

”Admite recursurile formulate recurentul – intervenient Polus Real Estate SRL împotriva Încheierii din 5 noiembrie 2020 şi Sentinţei civile nr. 179 din data de 19 noiembrie 2020 ale Curţii de Apel Cluj – Secţia a III-a Contencios Administrativ şi Fiscal şi de recurentul – reclamant RTZ & Partners SPRL în calitate de lichidator judiciar al societăţii Cartierul Tineretului Cluj SRL împotriva sentinţei. Casează încheierea atacată şi rejudecând; Admite în principiu cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Polus Real Estate SRL. Constată că sentinţa recurată este desfiinţată de drept şi trimite cauza spre rejudecare aceleiaşi instanţe. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 din Codul de procedură civilă, astăzi, 11 octombrie 2022”, arată soluția pe scurt a instanței.

De asemenea, Curtea de Apel Cluj a dispus recent rejudecarea procesului în care Curtea de conturi a României a deschis o acțiune împotriva lichidatorului RTZ și a firmei Cartierul Tineretului.

”Admite recursul declarat de CCR împotriva sentinţei civile nr. 3089 din data de 02.12.2021 pronunţată în dosarul nr. 479/1285/2021 al Tribunalului Cluj pe care o casează în tot în sensul că trimite cauza spre rejudecare Tribunalului Cluj. Decizia este definitivă. Pronunţată în data de 03 noiembrie 2022 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, arată soluția pe scurt a instanței clujene.

Ce caută curtea de conturi în Cartierul Tineretului

Potrivit ultimului raport al Curții de Conturi Cluj, inspectorii au descoperit abateri și nereguli financiare în valoare de 8,8 milioane de lei la societatea Cartierul Tineretului SRL.

”Au fost acordate, în perioada 2007-2009, avansuri pentru achiziția de imobilizări corporale, reprezentând lucrări de proiectare, fără respectarea prevederilor legale, cu consecința imposibilității recuperării ulterioare, înregistrarea pe pierderi și implicit reducerea capitalurilor proprii ale societății, de 2.367.546 lei. Au fost angajate și efectuate cheltuieli cu încălcarea prevederilor cuprinse în Contractul și Statutul societății, precum și în Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale, fiind cauzat un prejudiciu societății în sumă de 6.525.000 lei”, arată raportul Curții de Conturi Cluj referitor la administrația locală clujeană.

De mai mult timp, SC Cartierul Tineretului se află în procedura de lichidare pentru că acționarii nu au putut concretiza investiția promisă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.