Licitaţie contestata pentru hrana copiilor cu PKU

Licitaţia organizata pentru achiziţionarea de produse nutriţionale pentru pacienţii care sufera de fenilcetonurie, organizat la Spitalul Clinic de Urgenţa pentru Copii, a fost contestata de unul dintre participanţi. Nici parinţii nu sunt incantaţi de soluţia comisiei, deşi spitalul considera ca aceasta a fost cea mai buna alegere, conform legii.

Gazeta de Cluj a dezvaluit saptamana trecuta ca la Spitalul de Urgenţa pentru Copii din Cluj-Napoca s-a desfaşurat o licitaţie pentru achiziţionarea de nutrienţi proteici pentru copiii care sufera de fenilcetonurie (cunoscuta şi sub numele prescurtat de PKU). La licitaţie s-au prezentat doua firme, iar caştigatoarea a fost cea care a cerut preţul cel mai mic pentru produsele care urmeaza sa fie achiziţionate din banii alocaţi programului naţional pentru PKU. Parinţii, care se bucura ca in sfarşit statul a alocat bani pentru alimentele de care au nevoie vitala copiii lor, ne-au contactat pentru a-şi exprima ingrijorarea ca produsele alese nu corespund nevoilor de proteine ale copiilor.

Regim strict

Amintim ca fenilcetonuria reprezinta o boala grava determinata de o tulburare a metabolismului fenilalaninei, un aminoacid prezent in alimente. Astfel, regimul copiilor este unul foarte sever şi implica eliminarea tuturor alimentelor ce conţin fenilalanina: carne, peşte, oua, lapte şi derivate din lapte, legume feculente (fasole, mazare), cartofi, paine, cereale, maioneza, etc. In cadrul acestui regim sunt permise numai fructele, legumele şi bomboanele gelificate. Acest regim trebuie suplimentat cu aminoacizi esenţiali pentru a evita carenţa acestora datorita regimului strict, care ar afecta in mod iremediabil dezvoltarea copiilor.
Potrivit mamei unui copil cu PKU, produsele caştigatoare nu corespund nevoilor copiilor, astfel ca parinţii vor fi iaraşi nevoiţi sa achiziţioneze din strainatate şi din propriul buzunar aceste alimente. Contactaţi de Gazeta de Cluj, dr. Mariana Mureşan, directorul programului naţional pentru fenilcetonurie, şi Aurel Cordea, economistul instituţiei şi preşedintele comisiei de licitaţie, au refuzat sa discute cu presa şi, deci, sa confirme sau sa infirme aceste afirmaţii.
Prin urmare, a fost trimisa instituţiei care a organizat licitaţia, şi anume Spitalului de Urgenţa pentru Copii, o solicitare pentru aceste informaţii, iar raspunsul a venit in cursul saptamanii trecute. Prima intrebare adresata de Gazeta de Cluj a fost legata de numarul ofertelor depuse şi numele celei care a caştigat licitaţia. Instituţia a raspuns ca este vorba de cele doua firme menţionate in articolul anterior, şi anume Nutrient Solution, distribuitorul produselor Milupa PKU, şi Lactalis, distribuitorul produselor Taranis. In ceea ce priveşte caştigatoarea licitaţiei, in acest moment nu poate fi nominalizata, deoarece „se afla pe rol o contestaţie depusa de firma Nutrient Solution catre Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor”.

„Nicio firma nu s-a plans”

In legatura cu criteriile de selectare a ofertei caştigatoare, spitalul a aratat ca acesta a fost, „conform legii in vigoare, preţul cel mai mic. Anterior compararii preţului, ambele firme (prin ofertele depuse) au facut dovada indeplinirii criteriilor de calificare şi selecţie prevazute in documentaţia de atribuire şi caietul de sarcini”.
Intrebarea centrala pentru acest subiect a fost daca a reprezentat conţinutul de proteine sau nu unul din criteriile nominalizate in caietul de sarcini, şi de ce. Reprezentanţii spitalului au raspuns: „Conţinutul total de proteina al preparatelor solicitate nu a reprezentat un criteriu de departajare, deoarece in aceasta boala esenţiala este lipsa de fenilalanina, aminoacid care este toxic pentru pacienţii cu aceasta boala. In cazul in care una din cele doua firme participante ar fi socotit  ca acest aspect trebuie remediat in caietul de sarcini, ele aveau posibilitatea legala de a solicita clarificari sau chiar de a contesta caietul de sarcini. Niciuna din cele doua firme nu a recurs la acest mijloc in intervalul de la publicarea documentaţiei şi depunerea ofertelor.”
De asemenea, solicitarea cuprindea o intrebare referitoare la numarul de copii care ar beneficia de aceste produse, la care instituţia va raspunde dupa consultarea evidenţelor centralizate ale spitalului.
Gazeta de Cluj a intrat in posesia caietului de sarcini şi a documentaţiei pentru licitaţia desfaşurata la inceputul lunii iulie pentru achiziţionarea de nutrienţi pentru copiii cu PKU. Caietul de sarcini a fost aprobat de catre managerul Spitalului de Urgenţa pentru Copii, dr. Cornel Aldea şi intocmit de catre economistul Aurel Dorin Cordea. Acesta cuprinde o lista de produse nutriţionale speciale care urmeaza sa fie achiziţionate de catre spital. Pentru fiecare dintre acestea este precizata lista de ingrediente, nu in cantitaţi, dar altfel foarte detaliat.

Lista de ingrediente

De exemplu, prima poziţie pe lista o ocupa un amestec cu conţinut proteic redus pentru copt (faina), din care urmeaza sa fie cumparate 380 de kg. Lista de ingrediente este foarte precisa: amidon de grau, zahar, stabilizatori: E412, E440(i), agenţi de creştere:  E575, E500, niacina, fier, mononitrat de tiamina, hidroclorura de piridoxina, riboflavina. La fel este cazul şi la laptele praf cu conţinut proteic redus, un „amestec dietetic cu destinaţie medicala speciala, cu conţinut scazut de proteine şi fenilalanina”, sau la cerealele pulbere cu mar şi banana cu conţinut scazut de proteine, „recomandat dietelor pacienţilor cu tulburari de metabolizare a aminoacizilor, precum PKU MSUD”.
Alte alimente incluse pe lista sunt cereale cu conţinut proteic redus, orez cu conţinut proteic redus, aliment dietetic destinat scopurilor medicale speciale intre 0 şi 1 an, aliment dietetic destinat scopurilor medicale speciale (1-8 ani), lapte cu conţinut proteic redus, paste fainoase low protein pentru PKU sau un aliment dietetic destinat scopurilor medicale speciale pentru adolescenţi, adulţi şi gravide. Este vorba de un total de peste o tona de alimente speciale destinate pacienţilor cu nevoi nutriţionale deosebite.
Fişa de date a licitaţiei prevede obligaţiile care revin societaţilor candidate, printre care garanţia de participare şi declaraţiile pe proprie raspundere prevazute de lege, dar şi cea de a oferi mostre din fiecare produs la momentul deschiderii ofertelor. Odata ce s-a verificat daca fişa fiecarui produs corespunde caietului de sarcini, singurul criteriu de determinare a caştigatoarei este preţul cel mai scazut.

Preţul cel mai mic

Valoarea estimata a contractului este de 260.073,10 RON, iar comisia de licitaţie a fost formata din Aurel Cordea, Simona Bodnar şi Ana Ariesan. Ofertele au fost deschise in 9 iulie, iar produsele incluse pe lista de oferta ale fiecareia din cele doua firme par sa corespunda cerinţelor din caietul de sarcini, pana la ultimul ingredient, diferite fiind doar denumirile şi, bineinţeles, ofertele. Cei de la Lactalis, prin SC Dorna Lactate SA, au cerut pentru pachetul de produse Taranis 214,164,94 Ron fara TVA, iar Nutrient Solution a cerut pentru produsele Milupa PKU 259.973,02 RON fara TVA. Dupa ce caracteristicile tehnice ale ofertelor au fost analizate, Dorna Lactate a fost declarata caştigatoare. Contractul va fi semnat abia dupa ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor va da un verdict pe marginea contestaţiei depuse de Nutrient Solution, produsele fiind achiziţionate de la Dorna Lactate daca aceasta este respinsa. In caz contrar, licitaţia va fi cel mai probabil reluata.
Mama unui copil cu PKU a declarat pentru Gazeta de Cluj ca produsele Milupa PKU sunt cele cu care copiii sunt obişnuiţi şi pe care le tolereaza mai bine, subliniind ca cele de la Taranis nu au aceeaşi valoare nutritiva pentru copii, lucru care ii poate afecta daca pentru aceştia nu sunt alese produsele cele mai bune. „Eu am fost cea care a menţionat Taranis, cand m-a sunat Aurel Cordea sa ma intrebe ce alţi nutrienţi sunt pe piaţa. Dar am avut incredere ca decizia comisiei de licitaţie va fi luata in interesul copiilor. In schimb, ei ne dau ce e mai prost şi mai ieftin. Ar trebui sa existe nişte criterii, o limita inferioara de proteine sub care sa nu fie admis produsul. In schimb, mi s-a spus ca produsul mai ieftin nu are zahar, dar noi nu suntem diabetici. Sa ne lase cu Milupa PKU, sunt obişnuiţi copiii cu el. Ne spun ca Taranis il mananca turcii, dar eu ştiu ca in Italia sau Spania nu este folosit. Pachetul de produse a fost calculat ca numar de cutii, nu ca necesar de proteine, o sa fie insuficient. Efectiv distrug copiii”, a declarat aceasta.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.