Concesionări ilegale în comuna Recea Cristur pentru o fermă de bizoni. Prima hotărâre prin care Consiliul Local din comuna Recea Cristur a vrut să concesioneze 193 de hectare către Real 2000 Impex a fost anulată de Instituția Prefecturii Cluj. A doua hotărâre a concesionat 409 hectare către o asociație care s-a format ulterior, iar prin a treia hotărâre se dorește concesionarea a 215 hectare de pădure spre a fi tăiată. Aceasta din urmă a fost declarată de asemenea ilegală de către reprezentanții Prefecturii. Culmea este că beneficiarii ar fi Toma Rus, fost milițian cu afaceri care în repetate rânduri au cochetat cu penalul, dar și Constantin Jeican, acționarul Băncii Transilvania.
Zona Crepusculară de la Recea Cristur. Primarul liberal Alexandru Laurian Rus se pare că face “afaceri” profitabile cu oameni din filiera liberală. Primul dintre aceștia era Vasile Florin Maja care ar fi primit “cadou” o concesiune de 193 de hectare. Firma prin care s-ar fi derulat procedura ar fi fost Real 2000 Impex. Real 2000 Impex este deținută de Vasile Florin Maja. Societatea nu a depus bilanț din 2010, iar în perioada 2008-2010 a declarat cifră de afaceri zero. A doua încercare a fost aceea prin care Asociația Crescătorilor de Animale din Recea Cristur a concesionat 409 hectare de teren din domeniul privat al comunei. A treia hotărâre este din nou ilegală, conform Instituției Prefectului Județului Cluj.
Hotărârea nelegală
“Hotărârea Consiliului Local al comunei Recea Cristur nr. 11/2012 este nelegală, fiind adoptată cu încălcarea prevederilor legale în vigoare”, arată reprezentanții Prefecturii Cluj legat de hotărârea nr. 11/2012 a Consiliului Local Recea Cristur. Această hotărâre a fost abrogată prin intermediul hotărârii nr. 28 din 31 august 2012 a comunei Recea Cristur.
Primarul vrea despădurirea comunei
Primarul liberal încearcă prin hotărârea 24 din 30.07.2013 să concesioneze o nouă suprafață de teren, de această dată din fondul de pădure. Este vorba de un teren de 215,6 hectare de teren care se dorește a fi despădurit. Dacă într-o țară civilizată mai toate autoritățile locale încearcă să împădurească terenurile disponibile, primarul Alexandru Laurian Rus vrea să despădurească proprietățile comunei. Și cum acest lucru este în afara legii, hotărârea a fost din nou atacată de Instituția Prefecturii județului Cluj. De data aceasta nu s-a finalizat procedura și nu s-a revocat încă acea hotărâre. Plângerea prealabilă a fost depusă de către oficialii din instituția prefectului din două motive: nu detaliază condițiile de organizare și desfășurare a licitației publice și nu prevede constituirea unei comisii de licitații, dar și faptul că nu este prevăzută modalitatea de scoatere din fondul forestier.
Asociația înființată după ce a primit concesiunea
Hotărârea de Consiliu Local prin care 409 hectare de teren s-au acordat Asociației Crescătorilor de Animale din Recea Cristur a fost dată pe 27 noiembrie 2012, însă această asociație s-a înființat pe 17 ianuarie 2013. Informația apare atât pe site-urile date-financiare.ro, cât și vrajitorul.eu. Dacă acest lucru se adeverește, organele de anchetă ar trebui să cerceteze acea achiziție pentru că ar putea fi chiar anulată. În spatele Asociației Crescătorilor de Animale din Recea Cristur ar fi Constantin Jeican, dar care și-ar fi pus omul să se ocupe de afacere, respectiv Toma Rus, fostul șef al BCCO Cluj.
Constantin Jeican este acționar în cadrul societății S.A.I. Globinvest, alături de Iosif Pop, Claudia Monica Pop, Ilie Bita Cenan, Ploata Nicolae Petru, Lola Popa Ion, Jeican Constantin Miron, Walter Gheorghe Blaș, dar și Florin Costinaș. Asociații persoane juridice sunt MKB Romexterra Bank și Star Lubricants SRL. Jeican vrea să își facă ferma de bizoni la Recea Cristur sub brandul BT Bizon Ranch.
Bizonii sunt și la Țaga
Pe lângă valorificarea cărnii, administratorul BT Bizon Ranch, brandul intenţionează să exporte şi animale vii spre toate colţurile lumii. „E rentabil să vinzi şi bizoni vii. Unul costă, în funcţie de vârstă, între 1.500 şi 2.200 de euro. La Ţaga avem bizoni din Danemarca, Franţa, Anglia şi Belgia. E bine să fie cât mai amestecaţi”, a susţinut în urmă cu un an Jeican pentru adevarul.ro. Bizonii aduşi din SUA ajung şi la 6.000 de euro bucata. Se va trece la vânzarea animalelor vii doar peste câţiva ani, când numărul de bizoni va fi îndeajuns de mare. Şi pasionaţii de vânătoare sunt aşteptaţi la Recea, unde va fi amenajat şi un ţarc special pentru ei. „Am ales Recea Cristur pentru că este la 40 de minute de Cluj-Napoca, unde există şi Aeroport Internaţional. Atât turiştii străini, cât şi clujenii vor putea veni repede la fermă. Nu va fi un obiectiv rezervat numai celor cu mulţi bani.”
Motivele unui liberal
“Expunere de motive privind aprobarea concesionării trupurilor de pășune “Ambreus”, “Cărbuniște”, ”Costile”, ”Zapodile”, ”Copăcel”, ”Petrișori”, ”Iertaoie”, ”Jurca-la stâlp pe lângă drum” în suprafață totală de 409,59 ha, situate în comuna Recea Cristur, aparținând domeniului privat al comunei Recea Cristur, județul Cluj.
Având în vedere cererea Asociației Crescătorilor de Animale din Recea Cristur înregistrată cu nr. 3418 din data de 22.11.2013, prin care aceasta solicită aprobare concesionării unei suprafeței de teren, pentru înființarea unor ferme zootehnice și a unui țarc de vânătoare prin accesarea de fonduri europene.
Ținând cont de prevederile art. 123, alin. (1) și (2) din Legea nr. 215/2001, privind administrația publică locală, republicată, conform cărora “Consiliile locale și consiliile județene hotărăsc că bunurile ce aparțin domeniului public sau privat, de interes local sau județean, după caz, să fie date în administrarea regiilor autonome și instituțiilor publice, să fie concesionate ori să fie închiriate. Vânzarea, concesionarea și închirierea se face prin licitație publică, organizată în condițiile legii.
Trupurile de pășune scoase pentru concesionare sunt situate în satele Recea Cristur, Căprioara, Escu, Elciu, Ciubăncuța, Pustuța și Jurca, comuna Recea Cristur, județul Cluj, și aparțin domeniului privat al Comunei Recea Cristur.
Redevența încasată, ca urmare a concesionării va constitui venit la bugetul local și se încurajează inițiativa particular, creându-se noi locuri de muncă pentru membrii comunității locale.
Prin concesionare se încurajează inițiativă particular și se creează noi surse de venit la bugetul local, se încearcă accesarea de programe europene în scopul în scopul realizării unor obiective care să corespundă cerințelor U.E. Apariția unor investitori în zonă va avea ca effect dezvoltarea economic a localității”, arată primarul liberal din Recea Cristur, Rus Laurian Alexandru, în motivația concesiunii.
Cine este Toma Rus?
Fostul şef al BCCO Cluj, Toma Rus, a pierdut procesul cu Finanţele clujene. Fostul poliţist a încercat să plătească un impozit mult mai mic pe veniturile provenind din închirierea unui spaţiu comercial din comuna Panticeu retailerului european Profi. Dacă în prima instanţă judecătorii de la tribunal i-au dat câştig de cauză lui Toma Rus, magistraţii de la instanţa superioară au decis că fostul şef de la BCCO Cluj nu a avut dreptate în litigiul cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Cluj, se arăta într-un articol anterior.
Există şi cazuri fericite în care unii foşti poliţişti ajung să strângă averi pe care “tablagii” de rând le-ar invidia. Pentru un simplu poliţist de la Rutieră, ar fi nevoie ca întreaga lui familie să pândească cu radarul pe autostradă, timp de câteva generaţii, pentru a dobândi, să spunem, câteva farmacii şi spaţii comerciale în Cluj. Însă, există şi alţi poliţişti care după câţiva ani se pot mândri că au strâns averi frumoase. Spre exemplu, fostul şef al BCCO Cluj, Toma Rus, ar putea spune că în câţiva ani, norocul şi flerul i-au adus câteva proprietăţi imobiliare şi maşini la care majoritatea doar visează.
Pentru a îşi păstra averea neştirbită, Toma Rus a încercat să facă câteva “jonglerii” pentru a plăti un impozit mai mic pe venitul provenit din spaţiul pe care îl deţine, împreună cu soţia, într-o comună clujeană.
SC Viafarm, firma soţilor Rus, a deţinut un spaţiu comercial în comuna clujeană Panticeu. Printr-o inginerie financiară, SC Viafarm a vândut spaţiul respectiv “persoanelor fizice” Zoiţa şi Toma Rus, pentru ca ulterior cei doi să închirieze spaţiul respectiv retailerului european Profi. Însă, conform contractului de închiriere, soţii Rus au specificat că preţul chiriei nu va fi o sumă exprimată în lei, ci 3%/trimestru din cifra de afaceri a celor de Profi. Ulterior, în declaraţia de venit, Rus a declarat ca venit brut estimat suma de 30.000 de lei. În urma acestei declaraţii, Finanţele clujene i-au calculat fostului şef de la BCCO Cluj un impozit de 4.800 de lei pentru veniturile provenite din închirierea spaţiului comercial din Panticeu.
Prins cu procentul la procent
Anul trecut, Rus a deschis un proces împotriva Finanţelor clujene în care cerea anularea deciziei de impunere şi emiterea alteia în care să se ţină seama de deductibilitatea cotei forfetare de 25%, şi astfel să plătească un impozit mai mic pentru veniturile provenite din chiria respectivă. În cadrul procesului, el a susţinut că e liber să stabilească chiria în funcţie de criteriile oportune pentru ambele părţi, însă, pe parcursul procesului, inspectorii financiari au susţinut că nu se poate calcula un procent dintr-un alt procent.
“Decizia de impunere pentru plăţi anticipate cu titlu de impozit pe anul 2011 atacată a fost emisă pe baza declaraţiei de venit estimat depusă de petent, organele fiscale nefăcând altceva decât să respecte modalitatea de determinare a veniturilor din cedarea în folosinţei bunurilor în sistem real, conform opţiunii contribuabilului”, se arată într-o notă a inspectorilor clujeni.
Iniţial, procesul a fost judecat la Tribunalul Cluj de către magistratul Alexandrina Rădulescu. În 28 decembrie 2012, cu câteva zile înainte de Revelion, magistratul clujean i-a dat câştig de cauză lui Rus, iar DGFP Cluj a făcut recurs la Curtea de Apel Cluj, unde cauza a fost atribuită completului format din Rareş Duşa (preşedinte), Liviu Ungur (judecător) şi Monica Diaconescu (judecător), care au dat o cu totul altă decizie, considerând că instanţa de fond a interpretat şi aplicat greşit prevederile legii
“Dacă în contractul de închiriere este înscris doar un procent dintr-o cifră de afaceri, organul fiscal este pus în imposibilitatea de a îşi îndeplini competenţele legale”, se arată în motivarea sentinţei prin care i s-a respins acţiunea lui Toma Rus.
Cifră: 409,59 hectare de teren a concesionat Asociația Crescătorilor de Animale din Recea Cristur pe 49 de ani. Spre comparație, municipiul Cluj-Napoca are o suprafață de 179 de hectare.
Tiberiu Hrihorciuc