Clujeanul Mircea Pop şi-a prezentat demisia pe 28 ianuarie, iar primul-ministru Victor Ponta a spus la acea vreme că perioada sa de interimat va fi scurtă. Acesta trage în continuare pârghiile la toate licitaţiile majore din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) cu sprijinul mâinii drepte a lui Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea. Cu toate că familia sa a fost acuzată de numeroase ori de încălcarea legii sau sfidarea ei, puterea familiei Pop nu l-a tras în instanţă. Gazeta de Cluj vă prezintă ultimele licitaţii pe care şi-a pus amprenta Mircea Pop.
Mircea Pop a împlinit miercurea trecută 79 de zile de când şi-a dat demisia de la şefia CNADNR din cauza propriei incompetenţe. Premierul Victor Ponta nu l-a mai vrut, dar mâna lui dreapta, Liviu Dragnea, pare să poată să îl mai ţină în spate pentru o scurtă perioadă de timp pentru a împărţi licitaţii firmelor „favorite.” Pop a fost director interimar pentru o perioadă mai lungă decât a fost la conducerea guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, care a stat 79 de zile în funcţia de prim-ministru.
Licitaţie pentru firma insolventă a lui Carabulea
Întreţinerea curentă pe timp de vară a drumurilor naţionale de pe raza DRDP Braşov este o licitaţie adjudecată la sfârşitul şefiei lui Mircea Pop la CNADNR. Astfel, procedura împărţită în patru loturi a fost adjudecată de către trei companii, dintre care una clujeană şi cu ştaif, care este „hrănită” constant din bani publici, fiind favorita achiziţiilor. Primul lot a fost adjudecat de către Comtram pentru suma de 7,1 milioane de lei, cel de-al doilea lot de către asocierea Multipland-Ing Service pentru 32 de milioane de lei, al treilea lot fiind câştigat de „clujenii” de la Diferit pentru 15,6 milioane de lei, iar cel de-al patrulea a fost câştigat de aceeaşi Contram pentru 4,5 milioane de lei.
Comtram este o societate din sfera de influenţă a lui Ilie Carabulea. Culmea este că analizând acţionariatul Comtram ajungem la o firmă care este în insolvenţă. Respectiv, societatea care va întreţine drumurilor din două loturi este deţinută de Ilie Carabulea, dar şi de către cinci societăţi comerciale: Trans Car, Atlassib, Sif Transilvania, Atlantic Travels, dar şi Carpatica Invest, ultima la rându-i fiind deţinută de Ilie Carabulea, Corneliu Tănase, Alin Albu, Lucio Olivo, Gian Antonia Olivo, dar şi societăţile Atlassib şi Safa, ultima dintre ele fiind aflată în cadrul procedurii de insolvenţă. Suntem curioşi dacă de această dată Autoritatea Naţională pentru Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice va cerceta acest contract. Societatea Diferit este deţinută de către Nicolae Petri şi Daniela Denisa Petri. Firma Multipland este deţinută de către Katalin Bartok şi Sandor Bartok, iar asociaţii lor de la Smart Ing Service sunt Bela Vass, Karoly Levente Buzogany, Istvan Lukacs, Ștefan Mihaly şi Ferenc Csaba Buzogany.
5 loturi Diferit-e
În ceea ce priveşte cele şapte loturi adjudecate pentru întreţinerea drumurilor pe timp de vară pe teritoriul DRDP Cluj, CNADNR a acordat cinci dintre acestea societăţii Diferit. Deşi aceştia s-au făcut remarcaţi pentru apropierea de contractele cu Primăria municipiului Cluj-Napoca şi sfera portocalie, par să fie „sponsorii” lui Mircea Pop. Primul lot de 10,9 milioane de lei a fost adjudecat de Diferit, al doilea, de 3,9 milioane de lei, de aceeaşi societate, un lot de 16,8 milioane de lei a mers către societăţile Andabel Trans şi Drum Inserv, dar şi încă două loturi pentru deja cunoscuta societatea Diferit, de 5,3 milioane de lei şi 6,8 milioane de lei. Dacă societatea Diferit este cunoscuta lucrărilor la DRDP Cluj, societatea Construct Perom a avut diverse probleme cu Primăria Floreşti, pe care a încurcat-o la mai multe licitaţii.
Consilierul lui Băsescu, contracte pe bandă rulantă
În cadrul DRDP Constanţa, întreţinerea de vară a fost atribuită la două consorţii: două loturi la asocierea Max Boegl-Astaldi în valoare de 24,7 milioane şi respectiv 14,6 milioane de lei, dar şi două loturi pentru Teloxim Con, în valoare de 19,7 milioane şi respectiv 14,2 milioane de lei. Culmea este că Teloxim Con a fost o societate care a primit numeroase contracte şi în perioada guvernării PDL, fiind considerată apropriată a acestei culori politice. Din câte se poate observa, firma are relaţii transpartinice. Aceeaşi societate şi-a adjudecat şi cele două loturi de întreţinere a drumurilor pe timp de vară din cadrul DRDP Craiova, unul de 4,7 milioane şi unul de 6,2 milioane de lei. Culmea este că societatea Teloxim Con este deţinută de doi afacerişti: Georgia Loredana Caldray şi Theodor Berna, fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu pe vremea când acesta era primar al municipiului Bucureşti.
Iarna nu-i Diferit
„Iarna nu-i ca vara”, spunea Traian Băsescu pe când era ministru al Transporturilor, dar noua deviză de la CNADNR pare a fi că iarna îi ca vara şi că majoritatea contractelor din subordinea lui Mircea Pop se îndreaptă către compania Diferit indiferent de anotimp. Firma a primit aproximativ jumătate din valoarea lucrărilor de deszăpezire atribuite în plin toi al iernii. Și de această dată licitaţiile i-au prins „nepregătiţi” pe reprezentanţii autorităţilor, contractele fiind atribuite în luna noiembrie. Astfel, un lot de 4,3 milioane pentru deszăpeziri a mers către asocierea Pas Trans Company- Bime, două loturi de 11,8 milioane de lei şi 9,9 milioane de lei către societatea Diferit, două loturi de 7,3 milioane de lei şi 9,9 milioane de lei către firma Selina, dar şi două loturi către societatea Ritorsa Trans, unul de 8,7 milioane de lei şi respectiv 5,1 milioane de lei.
Modernizează laboratorul nevestei
Una dintre marile „reuşite” ale lui Mircea Pop este că a reuşit să modernizeze laboratorul DRDP Cluj, unde lucrează chiar nevasta sa, Mariana Pop, aceasta fiind angajată în cadrul instituţiei dinainte ca acesta să devină şef al CNADNR. Cât timp a fost şef la Bucureşti peste drumurile naţionale, Mircea Pop s-a gândit să ofere un contract de 56.244 de lei pentru modernizarea laboratorului din localitatea Apahida din subordinea DRDP Cluj.
Suspiciune de fals în declaraţii în familia Pop
Mariana Pop este soţia lui Mircea Pop, proaspătul demis şef al CNADNR. Vorba vine demis pentru că Mircea Pop a renunţat mai mult silit la conducerea companiei, fiind motivat mai mult de către primul-ministru Victor Ponta să renunţe în urma unei escapade la Bâlea Lac. „Țara arde şi baba se piaptănă” este mai mult decât un proverb românesc, el materializându-se în cadrul CNADNR, când directorii petreceau la Bâlea Lac, iar drumarii înfruntau şoselele blocate. Mariana Pop a fost pentru o scurtă perioadă de timp subordonata propriului soţ, ea lucrând în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj (DRDP) Cluj, fiind şeful laboratorului.
Falsurile „famigliei”
Falsul în declaraţia de avere ar putea reieşi din declaraţiile oferite de Mariana Pop, soţia lui Mircea Pop, şi Daciana Deritei, născută Pop. Deşi Daciana Deritei susţine că are un teren agricol în judeţul Maramureş cu o suprafaţă de 2,84 hectare deţinut în co-proprietate cu Mircea Pop, soţia acestuia nu binevoieşte să declare acest teren. Gazeta de Cluj va sesiza Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în ceea ce priveşte acest fals. De asemenea, deşi Mariana Pop are cursuri la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, aceasta nu şi-a declarat venituri din această funcţie.
Totul despre clanul Pop
Procurori, avocaţi, notari, judecători. Clanul familiei Pop a împânzit de ceva vreme justiţia clujeană până la cele mai înalte niveluri. Daciana Deritei, procuror în cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Organizate şi Terorismului, pare a fi capul răutăţilor, deşi unii reuşesc să o întreacă în funcţii.
Daciana Deritei este rudă cu Măriuca Pop, fost secretar în cadrul Consiliului Judeţean Cluj, persoană care a parafat contractual secret cu Iulius Mall. Andrei Irinel este un alt judecător care este rudă cu Daciana Deritei, el activând la Tribunalul Cluj. Pop Lucian este o rudă de gradul patru a Dacianei Deritei, el ocupând funcţia de consilier juridic.
Șeful de la Tribunalul Militar este tot Pop
Marius Pop, fiul lui Liviu Pop, este un alt verişor din mediul justiţiei al Dacianei Deritei, care are o funcţie destul de importantă: preşedintele Tribunalului Militar Cluj. Tatăl lui Pop Liviu este arbitru la Camera de Comerţ Cluj, iar numele acestuia este de asemenea Pop Liviu. Soţia acestuia lucrează în mediul juridic, fiind notar. Pop Lenuţa Anişoara are chiar un birou notarial propriu. Acesta mai are o verişoara în cadrul Baroului Bucureşti, Pop Roxana. Pop Marius are o altă avocată verişoara, Pop Ramona Camelia. El mai are alţi doi verişori, Pop Călin, avocat în Baroul Târgu Jiu şi Pop Lucian, avocat în Baroul Cluj, dar şi pe verişoara Pop Dana, avocată în Baroul Cluj.
Relaţiile justiţiei
Relaţia procuror-judecător-decan-afacerist a dus la dezvoltarea unei familii cu foarte mari influenţe în judeţul Cluj şi chiar în toată România. Numărul mare de persoane care fac parte în această familie a dus membrii ei în toate colţurile care contează, fie că a fost vorba de Mariana Pop, soţia lui Mircea Pop, care a scris o carte cu prorectorul Universităţii Tehnice, Mihai Iliescu, fie că a fost vorba de Ramona Pop care l-a consiliat pe omul de afaceri ieşean Iulian Dascălu, oricare membru al clanului Pop a reuşit să fie la momentul potrivit la locul potrivit. Dosare fabricate ciudat, interese şi prietenii ascunse, cercetări favorizante şi alte ilegalităţi au fost comise de familia Pop de-a lungul timpului. Daciana Deritei, născuta Pop, este procurorul care a instrumentat cazurile Gazeta şi Paszkany, iar una dintre părţile vătămate, Iulian Dascălu, este apărată de un alt membru al familiei Pop. Ca să nu mai zicem nimic că Arpad Paszkany a fost achitat definitiv, iar Liviu Man a ajuns în ultimă fază la CEDO. Pe de altă parte, Dascălu mai are un proces care este judecat de soţia celuilalt procuror care a instrumentat cele două cazuri menţionate anterior şi colegul lui Daciana Deritei, Mircea Hrudei, însuşi şeful DIICOT Cluj. Fostul decan al Facultăţii de Drept din cadrul UBB este un alt membru al clanului Pop, dar şi cel care colaborează cu avocata care îl apăra pe Dascălu. Pe altă parte, afacerile familiei Pop şi-au întins tentaculele şi peste celebra centură blestemată a Clujului, care s-a surpat de două ori până în prezent cu toate că contribuabilii au plătit de trei ori preţul iniţial.
Tiberiu Hrihorciuc