vaccin anti-covid
Healthcare cure concept with a hand in blue medical gloves holding Coronavirus, Covid 19 virus, vaccine vial

Liderii G7 vor să doneze un miliard de doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru statele sărace. Anunțul a fost făcut în cadul summitului G7, desfășurat în Marea Britanie.

Inițiativa a fost salutată de secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, însă acesta a atras atenția că imunizarea cetățenilor din statele în curs de dezvoltare este esențială, în caz contrar virusul putând să dezvolte mutații și să devină mai rezistent la vaccinuri.

„Avem nevoie de un plan global pentru vaccinare. Trebuie să acționăm logic, urgent, și cu prioritățile unei economii de război, suntem departe de a ajunge la asta”, a spus el despre planul G7.

În cadrul summitului G7, desfășurat în Marea Britanie, președintele Statelor Unite, Joe Biden, dar și premierul britanic, Boris Johnson, au anunțat că vor dona 500 de milioane, respectiv 100 de milioane de doze de vaccin pentru statele cele mai sărace.

Mai mult, Canada ar urma să doneze și ea 100 de milioane de doze, după ce Johnson a făcut apel la liderii G7 să sprijine imunizarea la nivel mondial.

Însă cei care fac campanie măsurilor de sănătate publică și anti-sărăcie spun că, în vreme ce donațiile sunt un pas în direcția cea bună, liderii occidentali au eșuat în a înțelege eforturile excepționale care sunt necesare pentru a învinge virusul. Ajutorul cu distribuția este de asemenea necesar, spun ei.

Evoluția campaniilor de vaccinare, direct proporțională cu puterea economică
Campaniile de vaccinare au avansat mult mai rapid în statele dezvoltate față de cele în curs de dezvoltare. Astfel, Statele Unite, Europa, Israel și Bahrain, spre exemplu, sunt cu mult în fața altor țări și regiuni.

Potrivit datelor Universității Johns Hopkins, aproximativ 2,2 miliarde de oameni au fost vaccinați împotriva COVID-19 până în prezent.

Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a atras atenția că unele state folosesc vaccinurile ca unelte diplomatice, pentru a-și asigura sau extinde influența. Între timp, Marea Britanie și Statele Unite au spus că donațiile anunțate nu sunt condiționate în niciun fel.

Având în vedere că majoritatea persoanelor au nevoie de două doze de vaccin, și posibil o doză suplimentară pentru a face față variantelor emergente, organizația caritabilă Oxfam estimează că lumea ar avea nevoie de 11 miliarde de doze pentru a sfârși pandemia.

„Dacă liderii G7 pot dona doar 1 miliard de doze, atunci acest summit va fi un eșec”, a declarat managerul de politici de sănătate al Oxfam, Anna Marriott.

Oxfam a mai cerut liderilor G7 să sprijine o suspendare a proprietății intelectuale din spatele vaccinurilor.

Sursa: Gândul.ro

Citește și: Din ce în ce mai multe cazuri de miocardită la tinerii de până în 30 de ani după vaccinarea anti-Covid

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.