Klaus Iohannis, UE

Liderii UE au purtat tot felul de discuții tensionate, bilaterale și în grupuri, în noaptea de duminică spre luni, pe tema relansării economice.

Luni dimineață, 20 iulie, liderii UE au avut o scurtă întâlnire. Ei au convenit să aibă o nouă ședință în plen în cursul după-amiezii, la ora 16:00, ora Bruxelles-ului, ora 17:00, ora Bucureștiului, a anunțat purtătorul de cuvânt al președintelui Consiliului European, relatează Digi24.ro. Potrivit unor surse diplomatice citate de politico.eu, ei tot nu ar fi ajuns la un acord în privința modului în care să împartă sutele de miliarde din planul de relansare între granturi (fonduri nerambursabile) și împrumuturi.

Întâlnirile bilaterale ale președintelui Consiliului European se apropie de sfârșit, iar șefii de state și de guverne au fost anunțați să fie gata să se reunească în plen. Unii oficiali spun că asta este o veste bună, pentru că liderii indicaseră clar că nu se vor reuni din nou în plen până când nu va exista un acord pe tema fondurilor din planul de relansare. S-ar părea că până la urmă soluția de compromis se îndereaptă spre a împărți fondul inițial, așa cum era el propus de Comisia Europeană, în valoare de 750 de miliarde de euro, în două: 375 de miliarde de euro pentru granturi (fonduri nerambursabile), 375 de miliarde de euro pentru împrumuturi.

Acest program reprezintă o amânare cu două ore faţă de un prim anunţ ce fusese făcut cu câteva minute mai devreme de purtătorul de cuvânt respectiv, Barend Leyts, într-un mesaj pe Twitter, relatează Agerpres.

Conform unei surse europene, o nouă propunere va fi distribuită delegaţiilor celor 27 de state membre, bazată pe o valoare a subvenţiilor de 390 de miliarde de euro.

Această sumă este mult redusă faţă de cele 500 de miliarde de euro drept subvenţii, incluse în proiectul iniţial al Comisiei Europene şi considerate inacceptabile de către ţările ‘frugale’ (Olanda, Austria, Suedia şi Danemarca, care sunt susţinute de Finlanda).

Propunerea iniţială a Comisiei Europene pentru relansarea economiei europene afectate de pandemia de COVID-19 prevedea o valoare totală a pachetului de 750 de miliarde de euro, dintre care 250 de miliarde euro ca împrumuturi şi 500 de miliarde de euro ca subvenţii.

Franţa şi Germania şi-au folosit influenţa pentru a menţine propunerea pentru subvenţii în jurul valorii de 400 de miliarde de euro. ”Există totuşi o pistă către un acord”, a comentat o sursă diplomatică europeană.

Pe masa negocierilor între liderii statelor UE se află, de vineri dimineaţă, un fond de relansare constituit de o capacitate de asistenţă de 750 miliarde euro, susţinut de bugetul multianual al UE (2021-2027) de 1.074 miliarde euro.

Premierul olandez Mark Rutte a afirmat luni dimineaţă că liderii prezenţi la Bruxelles fac progrese către un acord, dar a avertizat că discuţiile încă pot să eşueze. ”La un moment lucrurile nu păreau în regulă noaptea trecută, dar simt că în ansamblu facem progrese”, a declarat Rutte luni dimineaţă.

La rândul său, cancelarul austriac Sebastian Kurz a apreciat că discuţiile din timpul summitului UE sunt dificile, dar s-a arătat mulţumit de progresele înregistrate. ”Tocmai s-au încheiat negocieri dure şi putem fi foarte mulţumiţi de rezultatul de astăzi. Vom continua după-amiază”, a scris el pe Twitter luni dimineaţă.

Aşa-numitul grup al ţărilor ‘frugale’ a sugerat duminică seară o scădere a valorii pachetului general de relansare economică de la 750 de miliarde de euro la 700 de miliarde de euro, în scopul deblocării discuţiilor dintre liderii statelor membre. Potrivit propunerii, jumătate din aceste 700 de miliarde de euro ar urma să fie plătite ca subvenţii, iar cealaltă jumătate ca împrumuturi.

Sâmbătă, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, propusese ca valoarea pachetului general de relansare economică prezentat iniţial de Comisia Europeană să rămână neschimbată, dar valoarea împrumuturilor să crească de la 250 la 300 de miliarde de euro, iar cea a subvenţiilor să scadă de la 500 la 450 de miliarde de euro.

Președintele României, Klaus Iohannis, spunea că toată lumea își dorește un acord.

„Toată lumea își dorește un acord, dar mai este mult de negociat. Sunt teme foarte complicate. Nu se discută doar despre sume, ci despre proporția dintre granturi, adică fonduri nerambursabile, și împrumuturi pentru fiecare țară. Se discută despre condițiile în care pot fi acordate aceste împrumuturi.  Pentru România, statul de drept nu este o problemă. La acest capitol stăm bibne.

Deocamdată și astăzi se va negocia în grupuri mici. Avem încă o șansă și probabil astăzi ne vom da seama dacă se va ajunge la un acord sau vom reveni peste câteva săptămâni. Important este că toată lumea își dorește să se ajungă la un acord.  Continuăm cu a treia zi și a treia noapte de negocieri. Pentru România, temele prioritare sunt aceleași: avem nevoie de fonduri substanțiale, avem nevoie de bani pentru multele proiecte de infrastructură, agricultură, dar și pentru revigorarea economică”, a declarat președintele României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.