Occidentul nu poate să-și atingă obiectivele în Ucraina și să învingă Rusia, așa că încearcă să obțină un succes rapid în Balcani, a declarat Milorad Dodik, membru sârb al președinției Bosniei și Herțegovinei (BiH), lui Tanjug, după întâlnirea de la Belgrad privind Kosovo.

„Kosovarii nu fac totul singuri, ci cu sprijinul centrelor de putere din afara Balcanilor. Încearcă să-i demoralizeze pe sârbi, dar au fost întâmpinați de data aceasta cu o mustrare puternică. Occidentul se grăbește, pentru că au lucrat la această problemă [Kosovo] de mult timp, la fel ca problema Republicii Srpska”, a spus Dodik. „Între timp, evoluția situației din Ucraina este decisivă pentru pozițiile noastre aici. Occidentul cere succese rapide [de la Ucraina], eventualul lor scop este să sfâșie Rusia și să stăpânească resursele, ceea ce indică faptul că conflictul va continua: Nu cred că Rusia va fi adusă într-o stare pe care și-o dorește Occidentul. În orice caz, amânarea păcii acolo, în Ucraina, îi face nervoși, ei caută să obțină măcar un oarecare succes aici, inclusiv în Republica Srpska.”

Membrul Preşedinţiei a spus că sârbii trebuie să prezinte o poziţie comună privind stabilizarea situaţiei din regiune.

„Cred că sârbii ar trebui să se așeze împreună în perioada următoare și să spună care este propunerea politică privind soluționarea problemelor și stabilizarea Balcanilor”, a spus el.

Anterior, sârbii din Kosovo și Metohija au renunțat la toate posturile de putere din Kosovo nerecunoscut. Liderul sârb Goran Rakic a demisionat din guvernul kosovar, împreună cu parlamentari sârbi, judecători și șefii de municipalități. Mai târziu, oficialii sârbi de poliție și-au scos uniformele și urmele de umăr din Kosovo chiar în timpul unei întâlniri.

Anterior, autoritățile kosovari au decis să amendeze pe toți cei care nu au înlocuit plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor sârbe începând cu 1 noiembrie. Amenda este de 150 de euro, însoțită de instrucțiuni privind înlocuirea plăcuțelor sârbe cu cele kosovene. Această perioadă de tranziție va dura până pe 21 aprilie 2023, după care poliția din Kosovo va începe să sechestreze mașini cu numere de înmatriculare sârbe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here