În luna august 2018, jurnalistul Sorin Grecu a prezentat povestea Lilianei Rodica Trif, un fost medic, absolventă a două Facultăți cu nota 10 și strănepoată a lui Avram Iancu care a ajuns să doarmă pe străzi. După mai bine de un an de la articolul apărut în Gazeta de Cluj, doamna Trif ne povestește că încă se luptă în instanță pentru a-și recupera locuința.
Liliana Rodica Trif a absolvit Facultatea de Medicină și cea de Psihologie cu nota maximă. Mama sa a fost psiholog, iar tatăl a fost ani de zile președintele Tribunalului Cluj, fiind și consilier la Curtea de Apel Cluj, însă la un moment dat a fost retrogradat la funcţia de contabil de bancă pentru că a refuzat să intre în partid şi să facă politică.Aceasta povestește că și ea, la rândul ei, a refuzat să intre în partid, astfel că a ajuns să locuiască la Deva unde a stat până în 1982, când a fugit Bela Karoly în America.
”Tata, după o carieră strălucită de jurist, când au venit comuniștii, au vrut ca el să intre partid și tata a zis ”nu!”. A renunțat la o carieră strălucită. Și eu am fost refuzat și am fost răsplătită pentru că nu mi-am vândut capul. Pentru că nu am putut. M-a răsplătit Dumnezeu pentru că fiica mea și-a făcut doctoratul la Universitatea Harvard, la Facultatea de Medicină”, spune Liliana Trif.
A ajuns să locuiască și în stradă și spune dezamăgită că ”asta e România!”:
”Am două facultăți terminate cu 10 și am ajuns în stradă, iar un plutonier cu șapte clase ia într-o lună pensie cât iau eu în jumătate de an”, mai spune femeia.
Problemele pentru doamna Trif au intervenit după ce a schimbat o locuință primită de la stat în Deva pentru una în Cluj. Fiind nevoită să se întoarcă în Cluj, Liliana Trif a ajuns să locuiască într-o casă naţionalizată, la o doamnă, pe care a îngrijit-o apoi până la moarte. Dar lovitura de graţie a primit-o de la un urmaş al foştilor proprietari, care a câştigat casa în instanţă, ajungând pe străzi!
”Când am venit înapoi în Cluj, făcusem am schimbat cu locuința din Deva cu una în Cluj, iar o doamnă a aflat despre situația mea și m-a rugat să locuiesc în casa ei naționalizată. M-a rugat mult timp să mă mut cu ea, promițându-mi că nimeni nu mă va mai scoate vreodată din casă. Doamna era foarte bolnavă, pe moarte, însă a mai trăit încă șase ani, ani în care am stat cu ea. În tot acest timp, nimeni nu a venit să o viziteze, nici măcar să-i dea un pahar de apă. După o lună după ce a decedat, la locuința femeii unde locuiam eu, s-a prezentat un domn care susținea că este băiatul fratelui doamnei. Într-adevăr, doamna a avut un frate ce era avocat și a murit de leucemie, dar nu a avut copii. El voia să mă dea afară din casă susținând că el este moștenitorul. În acest sens, s-a deschis un proces pentru a mă evacua din casă. Într-un final, acesta a câștigat procesul, chiar dacă consideră că judecătoarea Simona Iuga a fost foarte incorectă.
Ulterior, aceasta povestește că a primit ajutor de la jurnalistul Claudiu Păduraru de la România Liberă care a ajutat-o să facă un recurs în anulare pe care l-a introdus la Curtea de Apel Cluj.
”Am pândit cutia poștală în fiecare zi, iar după o lună a venit hotărârea prin care mă anunță că se respinge recursul și se menține decizia Tribunalului pentru a mă evacua. Nici nu a fost anunțată când urma să fie termenul de judecată. Consultând ulterior dosarul, se menționa acolo că am primit personal înștiințarea prin care mi aducea la cunoștință când avea loc termenul de judecată, însă nici vorbă de așa ceva… Și într-o dimineață a sunat cineva la ușă: era executorul și vreo zece oameni care spuneau că mă evacuează, fără să mă înștiințeze în prealabil. M-au scos de acolo cu o plasă în mână în care aveam mâncare. M-au dat afară!”, povestește Liliana Trif.
În continuare, aceasta povestește că ”numai Dumnezeu mă știe pe unde am ajuns după”. A locuit în vreo două-trei locuri, dar a ajuns din nou în stradă. După articolul scris de Sorin Grecu în Gazeta de Cluj, doamna Trif a fost contactată de mai multe persoane care s-au oferit să o ajute, iar într-un final a acceptat să locuiască la o doamnă acasă în apropierea Bisericii ”Schimbarea la Față”, unde se află și în prezent. Nu știe cât va mai locui acolo, singura ei speranță fiind de a-și recupera casa. Încă se luptă în instanţă pentru ca să se anuleze retrocedarea sau măcar să i se înapoieze locuinţa din Cluj pe care a dat-o, la schimb cu locuinţa din Deva, motiv pentru care doamna Trif spune că acceptă ajutorul oricărui avocat care ar dori să o ajute.
”Eu am cerut anularea restituirii și rezultatul care a fost? Fiica așa-zisului moștenitor a vândut casa unui antreprenor, deși primăria a comis o ilegalitate pentru că exista un proces pe rol”, mai spune doamna Trif.
Casa respectivă se află pe strada Bolintineanu, nr. 12, adresă la care Primăria Cluj-Napoca a autorizat în februarie 2017 executarea lucrărilor de construire pentru locuință unifamilială cu regim de înălțime S+P+E. Beneficiarul autorizației de construire este nimeni altul decât omul de afaceri clujean, Gheorghe Buzdugan.
O privire mai atentă a Cărţilor Funciare coroborate cu istoricul evenimentelor, lămurește asupra tuturor situaţiilor de coincidenţe cu încurcaturi imobiliare ? https://www.clujust.ro/wp-content/uploads/2014/11/casa-uioreanu.jpg https://www.clujust.ro/uioreanu-ajuns-acasa-voi-solicita-urna-mobila-pentru-vota/ https://www.google.ro/maps/place/Strada+Dimitrie+Bolintineanu+12,+Cluj-Napoca+400000/@46.7630872,23.6010718,3a,75y,294.7h,95.2t/data=!3m6!1e1!3m4!1slDZ4Dkc8Yy_BtLr2X-DcGg!2e0!7i13312!8i6656!4m5!3m4!1s0x47490c31d65ee0e3:0xbdd3567956553702!8m2!3d46.7630855!4d23.6008505 Restul par poezii ?