O lipsă totală de respect în cadrul şedinţei de miercuri, 23 martie la Consiliul Judeţean. Câţiva dintre consilierii care s-au înscris la şedinţă, nu au stat jos nici 20 de minute adunate. Un alt motiv care ne pune semne de întrebare ar fi faptul că din cauza că membrii ai familiilor consilierilor sunt implicaţi în anumite proiecte de hotărâre, mulţi dintre consilieri sunt obligaţi să nu voteze respectivele proiecte.

 

„Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac, cu bunăcredinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor . Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”

Acesta este jurământul pe care trebuie să-l depună orice consilier judeţean. Curiozitatea însă ne macină atunci când ne gândim câţi dintre aceştia chiar respectă acest jurământ, având în vedere că pentru unii şi prezenţa la şedinţă o dată pe lună este cam solicitantă.

Pe această cale, putem să reamintim cetăţenilor că aceşti consilieri sunt plătiţi din banii statului, iar şedinţele cu proiecte de hotărâre se ţin o dată pe lună. Oare cât este de greu să stai timp de o oră, o dată pe lună, pe un scaun şi să votezi câteva proiecte de hotărâre? Asta dacă, bineînţeles, reprezentanţii consiliului şi-au făcut „temele de casă” şi cunosc proiectele de hotărâre ce urmează a fi discutate.

 

De ce veniţi, numai să faceţi prezenţă?

Dănuţ Canta a declarat pentru Gazeta de Cluj că nu este normală atitudinea unor colegi de-ai săi din timpul şedinţelor.

„Fiecare are responsabilitatea lui, sigur că nu este absolut deloc firesc să te ridici şi să pleci pur şi simplu, bineînţeles în afara unor situaţii speciale, când trebuie să ieşi pentru o nevoie fiziologică eventual. Este responsabilitatea noastră să asistăm la aceste şedinţe, să participăm efectiv la luarea deciziilor, altfel de ce veniţi, numai să facem prezenţă? De-aia am fost trimişi acolo, am fost aleşi să discutăm, că la urma urmei este vorba despre proiecte care sunt în primul rând în interesul cetăţenilor, nu sunt proiecte aşa de dragul de a fi ele proiecte.”

Acesta a mai adăugat faptul că membrii partidului său şi UDMR ce mai sunt prezenţi la şedinţe, dar în rest, mai „slăbuţ”.

„Chiar dacă sunt un pic mai rău, în afară de colegii de la UDMR, numai noi stăm tot timpul acolo şi dezbatem. Ceilalţi, ca orice liberal, sunt mai „liberali” în mişcare, în gândire, în tot ce fac ei. Dar asta ţine de responsabilitatea fiecăruia. Chiar şi fostul preşedinte a Consiliului Judeţean s-a ridicat. Vă daţi seama ce probleme au ei. Repet, e important, dacă tot participi la şedinţă, trebuie să stai la luarea deciziilor, să participi la dezbateri. În afara situaţiilor speciale, este ca şi un fel de înşelare a electoratului până la urmă, pentru că ei nu te-au trimis acolo ca să te ridici şi să pleci. Dezbatem problemele, spunem punctul de vedere, chiar dacă în urmare a voturilor, pierzi punctul tău de vedere că ceilalţi au majoritatea, aşa este. Acesta este jocul democratic. Este ca o meserie pe care trebuie ca un consilier să o facă”, spune Canta.

Seplecan cam trist net

Vákár: şedinţa nu a fost boicotată

Întrebat de Gazeta de Cluj ce părere are despre faptul că mai mulţi consilieri nu numai că nu au fost prezenţi deloc la şedinţă, dar unii dintre ei s-au ridicat în mijlocul şedinţei, domnul Vákár István a spus că nu crede că acest fapt reprezintă o problemă şi că şedinţa nu a fost boicotată.

„Au fost câţiva care au ieşit, dar au revenit, nu au boicotat şedinţa. Într-adevăr Mihai (Seplecan) o plecat un pic mai repede, cred că a plecat chiar după prima hotărâre, dar în rest nu am văzut să fie o ridicare în masă sau un boicot al şedinţei. Numărul de voturi era în regulă. Au fost vreo patru sau şase care au lipsit de la început. Ştiu că şi un coleg de-al meu a avut probleme, a avut ceva întalnire cu străini şi a fugit un pic mai repede. Nu am văzut să fie boicot sau o problema de genul acesta”, a declarat Vákár.

Chiar şi preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Mînzat, a semnalat această problemă chiar în timpul şedinţei.

„Suntem mai mulţi absenţi decât prezenţi!”

Observăm destul de clar în legea administraţiei că prezenţa la şedinţe este obligatorie.

„Art. 107, alin. 2: Prezenţa consilierilor la şedinţă este obligatorie. Cazurile în care se consideră că absenţa este motivată se vor stabili prin regulamentul de organizare şi funcţionare a consiliului judeţean. În situaţia în care un consilier absentează de două ori consecutiv fără motive temeinice, el poate fi sancţionat în condiţiile regulamentului de organizare şi funcţionare a consiliului judeţean.”

dan canta

Nepotismul împiedică votul consilierilor

O altă problemă a acestor şedinţe din cadrul Consiliului Judeţean este faptul că foarte mulţi dintre membrii consiliului au rude care lucrează în cadrul proiectelor desfăşurate în ordinea de zi.

„Art. 47. – (1) Nu poate lua parte la deliberare şi la adoptarea hotărârilor consilierul care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial în problema supusă dezbaterilor consiliului local.”

Cu toate acestea, pe lângă faptul că, după cum a spus preşedintele Mînzat, sunt mai mulţi absenţi decât prezenţi, mai există şi membrii ai consiliului care nu voie să voteze din cauza nepotismului, deci numărul voturilor se reduce drastic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.