Faţadele a 215 imobile au fost modernizate în 2017, spre deosebire de anii anteriori când cel mult 30 de clădiri erau reparate într-un an. Reprezentanţii Mass-Media din cadrul Primăriei consideră că pot comunica cu presa după bunul plac, aşa că la solicitarea Gazeta de Cluj de a ne comunica lista completă a imobilelor reparate şi a celor cu lucrări în curs, am primit nişte cifre seci pe care primarul le comunicase deja la posturile de radio şi televiziune preferate.
La capitolul comunicare cu presa, Primăria Cluj-Napoca este repetentă de o bună perioadă de timp. Primarul Emil Boc discută doar cu anumiţi jurnalişti şi merge doar la anumite emisiuni radio şi TV. La fel procedează şi viceprimarul Dan Tarcea şi city-managerul Gheorghe Şurubaru. Reprezentanţii Biroului Mass-Media ar face la fel, dar trebuie totuşi să respecte legea. Aşa că nu răspund telefonic întrebărilor presei, ci doar pe baza unor solicitări scrise. În această situaţie, răspunsul este trimis după două-trei săptămâni sau chiar o lună, adică limita maximă pe care le-o permite legea.
Culmea tupeului angajaţilor Primăriei (plătiţi din bani publici) este că de multe ori jurnaliştii întreabă una şi li se răspunde alta sau nu li se răspunde nimic, cum este în povestea reală de mai jos. În 21 decembrie, redactorul Gazeta de Cluj a trimis o solicitare către Biroul Mass-Media din cadrul Primăriei pentru a cere detalii despre programul Marea Refaţadizare, în cadrul căruia proprietarii clădirilor degradate din centru trebuie să facă lucrări de reparaţii, în caz contrar fiind amendaţi cu un impozit majorat cu 500%.
Ca să fie cât mai clar firul poveştii, iată care sunt cele patru întrebări scurte şi clare trimise către Biroul Mass-Media:
- 1.Câte clădiri degradate au fost evaluate în anii 2016 şi 2017?
- 2.În ce stadiu se află aceste clădiri din punct de vedere al realizării lucrărilor: câte au obţinut autorizaţie de construcţie, câte au început lucrările şi câte au finalizat lucrările?
- 3.Care este adresa exactă a clădirilor care au încheiat lucrările de refaţadizare?
- 4.Care este adresa exactă a clădirilor care au lucrări în desfăşurare?
Răspunsul a sosit prompt, dar în bătaie de joc. În 29 decembrie 2017, angajaţii Biroului Mass-Media au trimis răspuns, ca să încheie, probabil, anul fără restanţe la solicitări. Deşi am solicitat să ni se comunice clar în ce stadiu se află clădirile din punct de vedere al realizării lucrărilor şi să ni se trimită lista completă cu imobilele care au lucrări încheiate şi care au lucrări în desfăşurare, reprezentanţii Primăriei ne-au transmis ceea ce ştiam şi noi deja din declaraţiile publice ale primarului Emil Boc.
Redăm mai jos răspunsul Biroului Mass-Media la cele patru întrebări:
„În anul 2016 au fost evaluate un număr de 377 imobile. Au fost supuse supraimpozitării un număr de 53 imobile cu 693 de apartamente (aprox. 734 de proprietari). Din totalul imobilelor supuse supraimpozitării (53) un număr de 20 imobile au fost refaţadizate şi scoase de la supraimpozitare.
Activitatea a continuat în anul 2017, fiind evaluate un număr de 749 imobile cu aproximativ 1580 proprietari. Au fost propuse pentru a fi supraimpozitate un număr de 74 imobile. Din totalul de 74 imobile pe parcursul anului 2017 au fost reparate un număr de 31 imobile, rămânând la supraimpozitare pentru anul 2018 un număr de 43 de imobile.
În urma activităţii desfăşurate de către poliţiştii locali în teren şi a întâlnirilor cu proprietarii, în anul 2017 au fost refaţadizate un total de 215 imobile”.
De ce sunt ţinute la secret adresele celor 215 imobile ale căror faţade au fost reparate în anul 2017? Poate suntem curioşi să facem o plimbare în oraş să vedem cum arată cele 215 imobile care au fost reparate anul trecut.
În noiembrie 2017, primarul Emil Boc declara că supraimpozitarea clădirilor este o măsură eficientă. Dacă în anii precedenţi se reparau cam 30 de clădiri, anul trecut, până în noiembrie, au fost modernizate 210 imobile.
“Procedura legală pentru unele presupune autorizaţie de construcţie, pentru unele care sunt lucrări fără să modifice structura clădirii şi fără să intervină la fond se poate face şi fără autorizaţie deconstrucţie potrivit legii. Consider eficientă această politică. În anii anteriori, sub 30 de clădiri se refaţadizau faţă de 210 anul acesta. 210 clădiri într-un an reprezintă un lucru bun care arată că politica este corectă. Dacă am fi avut acest instrument legal mai devreme, astăzi Clujul arăta altfel. Câteodată ai nevoie de braţul înarmat al legii să faci ordine”, a declarat Boc, în noiembrie 2017.
Anul acesta, au plătit impozite mai mari cu 500% proprietarii apartamentelor din Piaţa Unirii, de pe străzile Mihail Kogălniceanu, Universităţii, Virgil Fulicea, Victor Babeş, Regele Ferdinand, Memorandumului, Moţilor, Samuil Micu, Iuliu Maniu, Episcop Ioan Bob, Emil Isac, I.C. Brătianu, Horea, Frederic Joliot Curie, B-dul 21 Decembrie 1989, Bulevardul Eroilor, Piaţa Ştefan cel Mare sau Baba Novac.