Pentru a evita răspândirea coronavirusului în Cluj-Napoca, Primăria a decis închiderea tuturor creșelor începând cu 13 martie. De asemenea, se închid cluburile pentru pensionari și piețele de vechituri. Clujenilor li se recomandă să evite operațiunile la ghișeele Primăriei și să apeleze la operațiuni online. Mijloacele de transport în comun vor fi dezinfectate după încheierea fiecărei curse.

Citește și: Care sunt simptomele coronavirusului și când trebuie să mergi la doctor

“Fac apel la responsabilitate și solidaritate din partea clujenilor. Această perioadă este critică din perspectiva limitării răspândirii virusului. Cu cât vom fi mai responsabili, șansele să rămânem sănătoși sunt mai mari. Unele măsuri precum întreruperea școlii nu reprezintă o vacanță ci măsură extremă pentru a limita extinderea virsului. De aceea soluția este de a rămâne acasă și nu a merge în vacanță și malluri. În Cluj-Napoca nu avem niciun caz, dar asta nu înseamnă că dacă nu acționăm responsabil nu vor apărea probleme și la noi. Fac apel ca cei care au febră, dureri de cap, dureri musculare să sune la medicul de familie care va decide ce e de făcut. E o măsură de protejare a celor bătrâni pentru care poate fi mortal acest virus”, a declarat primarul Emil Boc, marți, într-o conferință de presă.

Conducerea Primăriei a prezentat lista completă a tuturor măsurile pe care le-a luat pentru evitarea răspândirii coronavirus în Cluj-Napoca:

1. Începând cu 13 martie se suspendă activitatea creșelor în Cluj-Napoca, cu posibilitatea prelungirii după 22 martie, în urma solicitării primite de la Centrul Bugetar Creșe și în urma consultării părinților, a DSP. În această perioadă se vor lua măsuri de igienizare și dezinfectare a tuturor spațiilor. Pentru creșe este o decizie la nivel local.

2. Se aprobă suspendarea activității piețelor de vechituri, atât cea tradițională cât și cea din zona Expo, de astăzi până în 31 martie. RADP va lua măsuri ca până în 31 martie să se facă dezinfectarea locației.

3. O altă măsură luată este de a consolida la nivel local măsurile de la nivel național: până în 31 martie nu se mai fac evenimente în spații deschise peste 1000 de persoane, pentru cele sub 1000 de persoane este nevoie de aviz. Pentru spații închise sunt interzise cele care au peste 200 de participanți.

4. În 13-31 martie, toate echipamentele și mobilierul urban din spațiile de joacă pentru copii și aparatele de fitness vor fi dezinfectate zilnic.

5. Asistența Socială va identifica persoanele aflate în nevoie pentru a le oferi produse și servicii de îngrijire la domiciliu – bătrâni singuri, bătrâni ieșiți din spitale etc.

6. Din 13 martie până în 31 martie se suspendă cluburile pensionarilor.

„Le recomandăm seniorilor cetății să nu mai facă deplasări prin oraș pentru că sunt supuși pericolului contaminării. Vom vedea dacă această măsură va fi prelungită sau nu după 31 martie”, a precizat Boc.

7. La nivelul CTP, conform deciziilor naționale, zilnic se va asigura dezinfecția mijloacelor de transport: bare, validatoare, uși etc. La finalizarea fiecărui traseu, compania va asigura această dezinfecție. Ecranele automatelor de bilete din stații vor fi dezinfectate de două ori pe zi începând de astăzi.

8. Pentru taximetriști se impune măsura dezinfectării mânerului ușii după fiecare cursă.

9. Dezinfecția zilnică a piețelor Primăriei, de astăzi până în 31 martie.

10. Limitarea accesului cetățenilor la serviciul de cărți de identitate.

11. „Fac apel la clujeni pentru a utiliza procedurile online ale Primăriei pentru a evita deplasarea la Primărie și intrarea în contact cu angajații instituției. Sunt 160 de proceduri care pot fi făcute online: eliberare copii documente arhivă, cerere situații solduri pentru asociații, adeverință iradiere ipotecă, cerere emitere aviz publicitate temporară, formulare finanțare, certificat intravilan etc”, a spus Boc.

Citește și: Noi măsuri pentru combaterea răspândirii COVID-19: amendă de mii de euro pentru persoanele care nu respectă izolarea la domiciliu

Sursa: ziardecluj.ro

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here