liviu man
liviu man

Directorul ziarului Gazeta de Cluj, jurnalistul Liviu Man, a dezvăluit în cadrul emisiunii „Ce-i în gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la postul de radio Gold Fm, cine sunt adevărații „păpușari” ai orașului de cinci stele. Este vorba despre primarul Emil Boc și Ioan Rus, adevăratul lider al Clujului, care preferă să stea în spatele cortinei.

Cozmin Gușă: Am tematizat emisiunea de astăzi sugerând că municipiul Cluj-Napoca face parte din epicentrul jocurilor de putere din România. Cel care conduce Clujul, Emil Boc, este invocat ca fiind un soi de vârf de lance, din punct de vedere politic, al acestor jocuri. Într-un articol publicat avocatul Valer Marian este prezentat rechizitoriul lui Emil Boc din care reiese clar vinovăția edilului și care îl pune într-o infamantă postură de pușcăriabil. Mi-am propus în această discuție cu tine, să vedem cine este Emil Boc. Care sunt lucrurile pe care nu le face cum trebuie despre care nu s-a aflat?

Liviu Man: Cred că ar trebui să începem cu un lucru pe care legiuitorul ar trebui să-l rezolve în România și care este reglementat de exemplu în SUA din motive lesne de înțeles. Numărul mandatelor pentru un primar sau pentru un șef al Consiliului județean ar trebui să fie limitat la două mandate. Nu este normal ca cineva să fie de aproape 20 de ani în funcția de primar. Această eternizare într-o poziție de putere, chiar dacă este vorba despre funcția de primar sau de președinte de Consiliu Județean, duce până la urmă la baronizare la bătaia de joc față de banul public, deci ceea ce vedem noi în Cluj, mai ales în ultimul mandat al lui Emil Boc. Este o uriașă  batjocură față de gestionarea banului public. Acesta este lucrul cel mai grav care i se poate imputa lui Emil Boc și administrației sale. Sunt foarte multe șantiere deschise simultan în Cluj, în baza unor contracte câștigate de aproximativ aceleași firme de casă ale Primăriei Cluj-Napoca. Respectivele firme nu au capacitatea să termine la timp lucrările, care sunt mai tot timpul amânate. Mai grav este că notele de plată pentru acele lucrări cresc pe măsură ce termenele sunt tot mai îndepărtate. 

Cozmin Gușă: Recenta chemare a lui Emil Boc la DNA, în calitate de martor, are legătură cu această caracatiță din jurul lui și a Primăriei Cluj-Napoca, care are al doilea cel mai mare buget din țară după Primăria Capitalei? 

Liviu Man: Chemarea lui Emil Boc și a celor din Comisia de Urbanism la DNA are legătură cu eliberarea unor autorizații de construire în baza unor falsuri. Acestea sunt informații pe surse, nu avem informații oficiale din partea DNA. Ceea ce a surprins foarte bine Valer Marian în articolul lui este faptul că Emil Boc a mai fost citat să se prezinte la DNA, dar a refuzat și a fost avertizat că dacă nu va merge la acel termen va fi adus cu mandat de aducere, ceea ce ar fi fost chiar rușinos. 

Cozmin Gușă: Putem spune că „Boculețul” nostru, cum îl știam noi pe vremuri, s-a gândit că între prima lui chemare la DNA și cea de-a doua ar putea să existe un telefon al fostei lui colege de facultate Laura Codruța Kovesi, care să le zică ălora să-l lase în pace. 

Liviu Man: Probabil. S-a gândit, cum este proverbul acela latino-american, „nu fă ce trebuie să faci astăzi, că poate mâine nu mai trebuie să faci”. Nu știu exact cu ce are legătură această chemare la DNA ca martor. Sigur, este vorba de niște autorizații de construcție. Ceea ce voiam să legat de risipa banului public, este faptul că la momentul actual se derulează un proiect pentru amenajarea malurilor Someșului, unde s-au cheltuit deja peste 100 de milioane de lei, aproximativ 20 de milioane de euro. Ca să facă ce? S-au tăiat copacii seculari, s-au pus dale de beton, s-a cimentat valea Someșului, ca mai apoi să fie prezentată drept un proiect verde. Lucrările ar fi trebuit să fie finalizate în vara acestui an, dar nu s-a întâmplat acest lucru. A fost oferit un nou termen la Crăciun, să vedem. Mai avem alte șantiere deschise în centrul Clujului, de exemplu strada Iuliu Maniu. 

Cozmin Gușă: Explică-ne, te rog, este vorba despre o procedură în cazul șantierelor deschise? Care-i șmecheria?

Liviu Man: Motivul este foarte simplu. Nu știu cum se face că la licitații câștigă aceleași firme care sunt „agreate” de către administrația locală. Pentru că respectivele societăți comerciale nu au forța financiară sau umană să termine șantierele și, în plus, mai sunt și foarte mulți incompetenți. De exemplu, pe strada Bolyai, numită așa pentru că într-o clădire de pe acea stradă s-a născut János Bolyai, cel care a fost unul dintre fondatorii geometriei neeuclidiene. De numele acestui om se leagă numele Universității Babeș Bolyai. Ei bine,  când s-au apucat să decoperteze drumul, marii ingineri ai firmei angajate de Primăria Cluj-Napoca au săpat atât de mult încât casa lui Bolyai și clădirea vecină erau pe punctul de a se prăbuși. Iar acum respectivele clădiri sunt ancorate cu niște proptele ca să nu se prăbușească. Se gândesc acum inginerii de la respectiva firmă cum să consolideze respectivele ziduri ale clădirilor din secolul XVII. Din această cauză, pe strada Bolyai avem un șantier deschis de doi ani de zile. Strada e de pământ, se formează bălți, în minunatul oraș de cinci stele. E foarte multă incompetență în rândul respectivelor firme și, repet, nu au putere financiară și umană să termine proiectele la timp. Atunci, ne punem problema cum o să facă Emil Boc metroul unde nivelul de muncă este incomparabil mai mare, dacă nu este capabil să termine patru sau cinci străzi în centrul istoric al municipiului. 

Cozmin Gușă: Având în vedere că metroul din Cluj este un proiect făcut cu efort național, sunt banii țării acolo, cred că ar trebui să facem un efort național să aducem și un manager competent al Clujului. Aș vrea să-mi spui dacă avem și un sistem de nepotism în jurul lui Emil Boc care administrează bugetele sau puterea?

Liviu Man: Absolut! Sunt aceleași persoane în conducerea PNL Cluj de peste 20 de ani. Este tot deputatul Daniel Buda, la Consiliul Județean este tot Alin Tișe, așadar nimeni nu poate să acceadă în funcții de conducere în PNL Cluj dacă nu este agreat de către Emil Boc. Astfel, se întâmplă o contra selecție la toate nivelurile, pentru că nu competența este importantă. Nu avem o meritocrație în Primăria Cluj-Napoca sau în organizația PNL Cluj, ci oamenii sunt promovați în aceste structuri numai dacă îl susțin neabătut pe Emil Boc. Nu am crezut că pot să-l compar pe Emil Boc cu Nicolae Ceaușescu, dar ce vedeam când eram student în ultimii ani ai delirului lui Ceaușescu, în perioada 1983-1989, când ni se spunea la televizor cât de deștept este Ceaușescu, i se spunea geniul Carpaților, vedem și la nivelul 2.0 al Clujului cum zilnic Emil Boc este în campanie electorală, zilnic se promovează cu tot felul de non-evenimente.  

Cozmin Gușă: Avem un lider la vedere al orașului Cluj-Napoca și avem un lider din subteran al jocurilor de putere care se numește Ioan Rus. Amândoi sunt oameni cu reflexe comuniste și influențați de către securitate. Ioan Rus pare mai securist, Emil Boc pare mai activist, dar amândoi comuniști. Emil Boc a fost adjunctul lui Ioan Rus la organizația UASCR al județului Cluj. Ei conduceau treburile la nivel de centru studențesc înainte de 1989 și, cumva, de vreo 20 de ani tot ei conduc treburile la Cluj. Atât de comunistoizi sunt clujenii să suporte acest gen de tutelă? Sau este o manipulare generală? 

Liviu Man: În primul rând, Ioan Rus este adevăratul lider informal al orașului Cluj-Napoca și al județului Cluj. Emil Boc este liderul la vedere, care printr-o campanie electorală inteligentă a reușit să-l învingă pe Ioan Rus în anul 2004. După care cei doi s-au conciliat, iar Emil Boc a rămas cu politica, iar Ioan Rus cu afacerile în care au intrat și cei de la PNL. Boc a știut să facă câteva lucruri: și-a fidelizat electoratul de vârsta a treia, seniorii, prin faptul că ei nu plătesc transportul în comun în Cluj, a făcut un club pentru pensionari, organizează petreceri de ziua pensionarilor, deci știe să-și facă campanie. Pentru tineret a creat această nebunie cu festivalul Untold, iar din cauza aceasta foarte mulți tineri care în mod normal ar fi votanți ai USR-ului, îl votează pe Boc pentru că ar fi un tip deschis la minte. Așadar, cu pensionarii și cu tinerii el și-a asigurat la ultimele alegeri 73,6% din voturi, ce-i drept cu o rată de participare foarte mică și fără contracandidați. 

Cozmin Gușă: INSCOP-ul l-a prezentat pe Emil Boc drept candidat pe lista scurtă a alegerilor prezidențiale. Crezi că Emil Boc ar putea candida la prezidențiale sau la șefia PNL?

Liviu Man: Eu știu că el își dorește să candideze la prezidențiale din partea PNL-ului. Problema lui este că sunt foarte multe persoane în conducerea PNL de la București care nu-l doresc pe Boc în poziția de candidat. În acest caz se naște o întrebare extrem de interesantă pentru care nu am un răspuns: grupul de la Cluj: Ioan Rus, Vasile Dîncu și ceilalți îl susțin pe Emil Boc în cursa pentru președinție? Emil Boc 100% vrea. 

3 COMENTARII

  1. Prin 2007-9 mai erau unul în gașca lui rusz-marius micoara . Toti care au avut firme concurente cu gașca rusz-micoara plus servicii străine (aici avo) au fost eliminați din piața.Gasa multimilionarilor din urbanism cred ca-l comanda si pe boculet .Nu mai vorbim de haită antiromaneasca de la monumente istorice .Sa nu uitam ca , centrul Clujului a fost retrocedat desi multe clădiri au fost răscumpărare de statul roman după 1918 cu vagoane de aur .Ar trebui luata urma banilor si ati intelege fenomenul .Sper sa nu-mi fie ștearsă opinia !?.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.