În judeţul Sălaj se alfă o mică localitate cunoscută pentru că are cel mai scurt nume din România: Ip. Mai mult, Ip e counscută şi pentru o tragedie petrecută în anul 1940.
Atestată documentar pentru prima dată în 1208 ca „villa Ypu,” localitatea Ip a evoluat într-un centru comunal vibrant. Cu toate că numele său pare simplu, acesta ascunde o poveste profundă și tulburătoare.
În noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, în urma Dictatului de la Viena, Ip a devenit teatrul unui masacru brutal. Armata maghiară a masacrat 157 de români într-un act barbar, declanșat de o serie de neînțelegeri și o grenadă aruncată de o localnică către doi militari maghiari.
Pentru a justifica atrocitățile, autoritățile au organizat un recensământ absurd al „porcilor grași,” în realitate, un recensământ al familiilor de români. Vremurile tulburi au dus la o selecție nemiloasă, iar 157 de români au fost uciși în propriile lor case.
Ip nu este doar un nume scurt pe hărți, ci și o comunitate care își amintește și comemorează tragedia prin intermediul unei plăci comemorative ridicate în memoria victimelor în 1984.
Sursa: Ştiri de Cluj