Gazeta de Cluj vă prezintă o analiză a alocării de bani – din bugetele locale ale comunelor și orașelor din județul Cluj – pentru evenimentele aniversare de tip Zilele localității sau Fiii Satului.

În fiecare an, în funcție de buget, consilierii comunelor aprobă un proiect prin care alocă  bani din buget pentru organizarea unei sarbatori pentru localnici.

 

Feleacu, de trei ori in sărbătoare

Deși obiceiul de a organiza un eveniment odată pe an într-o localitate, la care să fie invitații toți cetățenii din comună, se practică în tot Ardealul, comuna Feleacu a alocat bani pentru trei astfel de sărbători în cele trei sate din subordinea ei.

Astfel , pentru Zilele satului Gheorgheni s-au cheltuit 10.000 de lei din bugetul local, pentru pentru două formații care i-au încântat în 24-26 iulie pe aproximativ 1200 de săteni. Alți 20.000 de lei au fost împărțiți egal pentru Zilele satului Feleacu și Zilele satului Vâlcele. La Feleacu au fost contractați patru artiști pentru 250 de cetățeni, iar la Vâlcele în 30 august au venit 3 formații pentru 300 de oameni.

 

Frata o „arde” pe folclor

Împătimiți până peste cap de tradițiile românești vechi, cetățenii din Frata sărbătoresc în fiecare an zilele satului cu ansambluri folclorice de toate vârstele, din regiuni apropiate. Câteva sute de frăteni participă anual la sărbătoare.

„Primăria din comună a cheltuit 14.500 de lei pentru 10 formații de jocuri populare de copii și adulți din comunele vecine, unde la rândul nostru am participat și noi cu formația de dansuri” explică Vasile Trif, primarul localității.

 

 PSD-ul nu aproba sărbători în Luna

Din 2013, primarul din Luna, Laurențiu Tor, propune anual o sumă de bani pentru sărbătoarea Fiii satului din Luna, iar pentru că în Consiliul Local majoritatea politică aparține celor din PSD, (au un consilier în plus ce înclină balanța votului), banii se duc spre alte evenimente.

„Din păcate nu a fost să fie voința necesară să ținem sărbătoarea comunei, pentru că nu s-a aprobat suma ce era alocata pentru Fiii satului, avand în vedere că aleșii locali au  crezut că trebuiau împărțiți banii la sport și la biserică. Eu am propus suma de 60.000 de lei. Nici anul trecut nu am organizat evenimentul din același motiv. Doar în 2012 și în 2013 l-am făcut și a fost un succes total, căci am avut scenă profesionista și  invitați aleși. Păcat…Ar fi fost singura dată pe an, în luna august, când și cei plecați în străinatate se întorc acasă și s-ar fi adunat tot satul, dar PSD a decis” spune primarul liberal, Laurențiu Tor.

 

La Sic se comemoreaza

În comuna Sic, primarul Sallai Ioan ne precizează că se organizează un singur eveniment, dar nu pentru a sărbători zilele localității, ci pentru a reaminti un eveniment tragic petrecut acum peste 300 de ani. Cetățenii din localitate se adună pentru a comemora moartea sătrămoșilor morti in incendiul provocat de tătari.Atuci tot satul a pierit in flacari.

„Evenimentul este organizat in data de 24 august a fiecarui an;  aceasta  zi este considerata zi de doliu si sunt organizate doar actiuni de comemorare , slujbe , depuneri de jerbe si coroane.. Cu aceasta ocazie s-au cheltuit in jur de 1000 lei din buget si au participat in jur de 200 de persoane.” explică primarul Sallai Ioan.

 

N-ai bani, nu sărbătorești

Există și localități din județul Cluj care nu au alocat bani pentru astfel de evenimente deoarece bugetul local este mult prea mic. Primarul comunei Căieșu, Silviu Boldor spune că nu s-a organizat niciun eveniment de aceast fel în 2015. În aceeași situație se află și Gabriel-Alexandru Duma, primarul din comuna Valea Ierii. Alte două comune, Mociu și Rîșca, n-au avut bani să organizeze o sărbătoare locala.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.