Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care prevede extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, dacă au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora. Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 236/2010. În cadrul proiectului se regăsesc și trei localități din județul Cluj. Este vorba despre Câmpia Turzii, Dej şi Turda.

Amendamendul pentru introducerea localităților clujene în această listă a fost propus de deputatul clujean Cristina Burciu.

”Consider că introducerea locuitorilor din municipiile Turda şi Câmpia Turzii, precum şi de pe o rază de opt kilometri în jurul acestora pe lista localităţilor a căror cetăţeni beneficiază de reducerea vârstei de pensionare este o realizare importantă pentru oamenii din cele două oraşe.

Prin acest amendament, am reuşit să elimin situaţia evidentă de discriminare a locuitorilor din Turda şi Câmpia Turzii, care au suportat ani de zile emisiile de pulberi, gaze şi vapori provenite de la fostele fabrici, uzine, combinate şi întreprinderi.

Amendamentul meu s-a bazat pe realitatea conform căreia zona Turda – Câmpia Turzii a fost până în 1989 puternic industrializată, aici funcţionând Uzina Chimică Turda, Combinatul de Lianţi şi Material Refractar Turda, Electroceramica, Fabrica de carbură de siliciu, Fabrica de Sticlă Turda şi, nu în ultimul rând, Combinatul Industria Sârmei Câmpia Turzii.

În concluzie, este pe deplin justificat ca şi cetăţenii din Turda şi Câmpia Turzii să beneficieze de aceleaşi drepturi legale precum cei cuprinşi deja în prevederile Legii 263/2010 şi sunt extrem de mulţumită că amendamentul meu a fost adoptat la votul final din Camera Deputaţilor”, arată biroul de presă al deputatului clujean.

„Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, (…) pe o rază de 8 km în jurul unor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare”, se arată în proiectul adoptat.

Actul normativ a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.