Fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, și oamenii de afaceri Ioan Bene și Vasile Pogăcean au fost eliberați din Penitenciarul Gherla, fiind reținuți la domiciliu. Decizia a fost luată la unison de Tribunalul Cluj și Curtea de Apel Cluj. După șase luni în care au fost arestați preventiv și la cinci luni de la trimiterea în judecată,  cei trei sunt din nou acasă. Gazeta de Cluj vă prezintă motivele care a stat în spatele deciziei magistratului Alina Țopan de a-i elibera pe cei trei.

 

Arestul la domiciliu se înlocuiește repede cu controlul judiciar

Judecătorul Alina Țopan de la Tribunalul Cluj arată că procesul celor trei se poate desfășura în condiții normale și dacă aceștia sunt reținuți la domiciliu. Din puțina jurisprudență în cazul de arest la domiciliu am putut observa că această pedeapsă este în scurt timp înlocuită de controlul judiciar dacă magistrații observă că inculpații nu încalcă condițiile impuse. Mai mult decât atât, arestul la domiciliu este scăzut dintr-o pedeapsă finală precum arestul preventiv.

”Având în vedere considerentele expuse anterior, considerăm că, la acest moment procesual, este oportună înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu, această din urmă măsură fiind în opinia noastră suficientă pentru realizarea scopului la care se referă  art. 202 al.1  C.p.pen. acela al bunei desfăşurări a procesului penal, în acelaşi timp plasarea inculpaţilor în arest la domiciliu înscriindu-se în categoria acelor măsuri ferme şi necesare ale autorităţilor pentru inhibarea unor conduite viitoare reprobabile de aceeaşi natură, neexistând date în sensul că luarea acestei măsuri alternative, (dar totuşi o măsură privativă de libertate) ar amplifica sentimentul de nesiguranţă şi neîncredere a opiniei publice în actul de justiţie, care ar putea genera riscul acceptat de instanţa europeană pentru menţinerea în detenţie a unei persoane, acela al producerii unei stări de puternică tulburare socială din perspectiva impactului social deosebit pe care faptele prezente l-au suscitat la un moment dat”, arată Alina Țopan în motivarea deciziei de a le acorda arest la domiciliu lui Horea Uioreanu, Vasile Pogăcean și Ioan Bene.

 

Nu sunt probe noi

Magistratul de la Tribunalul Cluj arată că cei de la DNA nu au putut arăta că acuzații ar putea comite noi infracțiuni dacă sunt arestați la domiciliu. Aceasta mai explică că acuzațiile grave care li se impută inculpaților nu pot fi singurul motiv pentru care aceștia sunt ținuți o lungă perioadă de timp în arest preventiv:

”Judecătorul constată că nu au fost identificate probe care să contureze previzibilitatea unei conduite ulterioare negative a inculpaţilor, de natură  a afecta buna desfăşurare a procesului penal sau din care să rezulte că lăsarea acestora într-o altă formă de detenţie, cum este arestul la domiciliu, ar fi de natură a produce o vătămare îndeajuns de gravă a ordinii publice, iar lipsirea de libertate a acestora să  fie justificată în continuare prin considerente ce ţin exclusiv de natura şi gravitatea faptelor. Pentru că dacă gravitatea infracţiunilor reţinute în actul de sesizare poate justifica privarea de libertate a inculpaţilor bănuiţi de comiterea lor, nu este mai puţin adevărat că, după trecerea unui interval de timp detenţia provizorie nu mai poate fi menţinută exclusiv în considerarea acestui argument şi a impactului asupra ordinii publice. Mai mult, este dincolo de orice îndoială că riscul unui impact negativ asupra opiniei publice descreşte pe măsura trecerii timpului şi a risipirii şocului iniţial provocat de infracţiune”

 

Arestul la domiciliu, măsură suficienta

Judecătorul Alina Țopan consideră în încheierea pledoariei sale că după șase luni de arest preventiv, această măsură nu mai este necesară pentru buna desfășurare a procesului penal. În perioada următoare procesul cunoscut sub numele de „Mită la CJ Cluj” va intra pe fondul dezbaterii.

”Ca atare, afirmând necesitatea  privării de libertate în continuare a inculpaţilor pentru înlăturarea unei stări de pericol, din perspectiva naturii şi gravităţii deosebite a infracţiunilor supuse judecăţii, considerăm că, faţă de împrejurările ce caracterizează persoana inculpaţilor, intervalul de timp scurs de la momentul luării măsurii şi momentul procesual în care ne aflăm,  măsura arestului la domiciliu este suficientă pentru a realiza buna desfăşurare a procesului penal, sens în care judecătorul de cameră preliminară în temeiul art.348 alin.1 C.pr.pen. rap. la art.242 alin.2 C.pr.pen. va dispune înlocuirea măsurii arestării preventive luată faţă de inculpaţii  Uioreanu Horea Dorin, Bene Ioan  şi Pogăcean Vasile, toţi aflaţi în prezent în Penitenciarul Gherla, cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, prev. de art.202 alin.4 lit.d C.pr.pen. rap. la art.218 şi urm. C.pr.pen., începând cu data eliberării inculpaţilor din arest preventiv, măsura urmând a fi verificată în condiţiile art.207 al. 6 C.p.pen”, conchide Alina Țopan.

 

Ce spune DNA despre mita de 130.000 de lei:

“În perioada aprilie 2013-mai 2014, inculpatul Uioreanu Horea Dorin a pretins de la inculpatul Pogăcean Vasile remiterea, cu titlu de mită, a unei sume totale de 693.224 lei, constând într-un procent de aproximativ 15% din sumele alocate bugetar de CJ Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL aparţinând omului de afaceri, suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de conducător la instituţiei judeţene să aloce sumele vizate de omul de afaceri.
După ce a primit, în avans, o primă tranşă în cuantum de 40.000 lei, Uioreanu Horea Dorin, în lunile mai şi octombrie 2013, în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Cluj, a propus Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, alocarea de fonduri bugetare, prin OUG 28/2013, unor anumite comune (Fizeşul Gherlii, Câţcău, Iclod, Bonţida) pentru lucrări pe care primăriile respective le aveau în derulare cu SC Sinai Comimpex SRL, în detrimentul altor comune. Aşadar, pentru anul 2013, urmare a demersurilor efectuate asupra preşedintelui CJ Cluj, prin mecanismul de alocare bugetară reglementat prin OUG 28/2013, SC Sinai Comimpex a beneficiat de suma totală de 3.174.000 lei. Pentru anul 2014, potrivit celor convenite între preşedintele CJ Cluj Uioreanu Horea Dorin şi omul de afaceri Pogăcean Vasile, pentru lucrări realizate de SC Sinai în comunele Bonţida şi Fizeşul Gherlii au mai fost alocate, în mod preferenţial, fonduri de la bugetul Consiliului Judeţean Cluj în cuantum total de 1.447.497 lei. Aferent tuturor acestor alocări bugetare, în perioada aprilie 2013-mai 2014, omul de afaceri Pogăcean Vasile a remis cu titlu de mită lui Uioreanu Horea Dorin suma totală de 134.500 lei”, arată procurorii DNA în cadrul rechizitoriului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.