Marți, 16 aprilie superba tânără, cu forme perfecte, de fotomodel, pășește însoțită de mama ei în sala de așteptare a I.M.L. Cluj. În prima fază mărturiile sale par a dezvălui un banal caz de violență domestică, poveste care – dată fiind frecvența ieșită din comun a acestor evenimente – nu mă prea încântă… Însă când femeia ajunge la relatarea răpirii, a sechestrării sale – și mai ales la motivul agresiunii, acela că a refuzat să se prostitueze în Anglia – mi se aprinde, nu un beculeț, ci un întreg filament de becuri. Iar povestea tinerei de 24 de ani, relatată cu vervă de protagonistă și completată de mama sa, dezvăluie un șir de incidente aproape incredibile, demne de un thriller!

Victima: „După căsătorie și-a arătat adevărata față”

Despre femeia sosită la I.M.L.Cluj – înaltă, suplă și de o mare frumusețe, aducând cu focoasa Mădălina Ghenea – aflu că s-a născut într-un sătuc de lângă Cluj-Napoca, într-o familie de țărani simpli. Exemplul cel mai concludent îl reprezintă mama ei, care o însoțește, cu un aer îngrijorat. La început, cea care se pornește e mama tinerei, iar aceasta mă lasă tot mai stupefiat pe măsură ce-și deapănă povestirea: „Fata mea s-a măritat în urmă cu câteva luni cu un lăutar din Baia-Mare. I-am tot tot zis: „Tu, fată, mai așteaptă, să vă cunoașteți mai bine, nu te grăbi”. Dar ea nu m-a ascultat. Culmea, acesta nu era nici frumos – ci gras și micuț de înălțime, cu un nume tipic țigănesc, mai mare decât ea cu patru ani. De aia și-a luat până și numele familiei noastre, fapt care ne-a părut destul de ciudat, dar am  trecut peste acest mic amănunt”. Intervine curând în discuție și tânăra – care-mi dezvăluie numele său, dar mă roagă să nu-l fac public, altminteri s-ar face de rușine în Cluj-Napoca și, mai ales, în satul ei de baștină. Îi respect dorința și-mi ciulesc și mai mult urechile, în așteptarea povestirii, ce pare a conține toate ingredientele necesare unei articol incitant. Începe tânăra, alegându-și cu grijă cuvintele. Observ că exprimarea sa nu e tocmai rurală, semn că și-a făcut destul de puțin veacul pe acasă, în schimb a  stat destul de mult la oraș: “Imediat după ce s-a căsătorit cu mine și-a arătat adevărata față: brutală și interesată, de fapt, fiindcă dorea altceva de la mine. Și anume, mi-a spus clar că vrea să facă avere pe baza frumuseții mele și să mă ducă la produs în Anglia. I-am spus că nici vorbă de așa ceva, mai ales că nu pot să-mi las copilul pe care-l am dintr-o altă relație, tot nereușită și aia”… Mă lămurește, scurt, maică-sa: “L-a prins, pe tatăl copilului, cu cea mai bună prietenă a ei în pat – așa că l-a părăsit fără ezitare”. Continuă tânăra femeie, oarecum intimidată de dezvăluirea mamei: “Și m-am despărțit de el, însă în dimineața zilei de sâmbătă, 13 aprilie acesta m-a luat, cu forța, de pe o stradă din Cluj-Napoca și m-a urcat într-o mașină, pe care o conducea un prieten de-al lui din Baia Mare”…

“M-a pus să jur pe biblie și pe viața copilului meu că nu fug”

Explică apoi că a ajuns, după circa două ore, în cartierul băimărean Ferneziu, unde soțul ei a târât-o într-o casă părăsită. “Acolo m-a dezbrăcat și m-a bătut, mărunt, în partea de jos a corpului cu o coadă de mătură, mai ales pe la picioare. Apoi, seara, m-a urcat din nou în mașină și m-a dus la frate-său care locuia chiar în Baia Mare. M-a ținut  la el acasă încă două zile, iar luni dimineață l-am convins – făcând frumos, ca să-l liniștesc – să mă ducă la un salon de înfrumusețare și să-mi pun o unghie falsă în locul celei pe care mi-a smuls-o în timpul bătăii”. Involuntar, arunc o privire la unghiile sale lungi, extrem de  îngrijite, în afară de cea ruptă, de la mâna dreaptă. Își continuă femeia relatarea: “Ajunși la salon a plecat să-și rezolve niște treburi – nu însă înainte de a mă pune să jur pe biblie și pe copilul meu că n-o să fug de acolo, lucru pe care l-am făcut. Însă, odată ajunsă acolo, după plecarea lui, am dat fuga la primul taxi și m-am înțeles cu taximetristul să mă ducă la Cluj și pentru asta i-am dat banii pe care-i ascunsesem în chiloți – și de care el nu știa. Și ,ajunsă acasă primul lucru a fost să mă prezint la poliție, iar cei de acolo m-au îndrumat spre I.M.L.”. Tânăra intră curând în cabinetul de consultații, de unde se întoarce după ceva vreme cu un certificat în care i-au fost recomandate câteva zile de îngrijiri medicale. Concluzionează apoi, aceasta, pregătită să părăsească instituția medicală clujeană:  “Cred că înțeleg acum de ce s-a comportat astfel: știa că în calitate de soț nu poate fi condamnat așa de ușor cum ar fi fost dacă era doar iubitul meu. Dar, nu-i nimic, am să-i stric de-acum toate socotelile și o să-l bag în pușcărie pentru trafic de persoane, violență și sechestrare”.

DESPRE METODA „LOVERBOY”

Studiile și statisticile despre traficul de persoane din România sunt înfricoșătoare, cu atât mai mult cu cât numărul femeilor racolate pentru prostituție, în țară sau în străinătate, a crescut.

Ați auzit de metoda “Loverboy”? Este modul prin care traficanții de persoane se folosesc de atașamentul emoțional al unei femei pentru a o obliga să se prostitueze. Strategia adoptată este complexă, bine pusă la punct și cu atât mai perfidă cu cât distruge sufletul unei tinere. Atașamentul emoțional se dezvoltă pe parcursul mai multor luni, uneori chiar ani. “Loverboy” mizează pe vulnerabilitatea victimei, o manipulează, în așa fel încât fata ajunge să creadă că nu mai poate trăi fără el. Folosește „momeli” precum cadouri sau ieșiri în oraș la restaurante. Uneori, aceste tinere reușesc să rupă lanțurile. De multe ori, iubirea pentru agresor rămâne. Perioada de refacere psihică este lungă și, fără ajutorul specialiștilor, acest lucru este aproape imposibil.
„Loverboy” este una din cele mai utilizate metode ale traficanților de persoane, în special a recrutorilor, prin care se urmărește înșelarea victimelor. Recrutorii reprezintă prima verigă a unei rețele de trafic de persoane. Tehnica de recrutare a tinerelor de către rețelele de trafic de persoane este denumită metoda “prin îndragostire”, iar cel care o practică este denumit de către specialiștii structurilor de prevenire și combatere a fenomenului ca “Loverboy”. Pe scurt, prin această metodă, recrutorii intră în cercul de prieteni ai victimei sau în contact direct cu aceasta, îi câștigă încrederea oferindu-i o variantă „mai bună” a vieții, reușind să satisfacă necesitățile acesteia și folosind tactici manipulative ajungând să aibă control total asupra ei. Traficantul îi dă impresia victimei că s-a îndrăgostit de ea, iar aceasta se îndrăgostește de el, acceptând să faca orice pentru dragostea sa”, a explicat, pentru Ziare.com, Maximilian Nicolae, șef serviciu Cooperare Interinstituțională și Proiecte Naționale de Prevenire în cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP). Metoda nu este mai puțin periculoasă decât altele, intâlnite în traficul de persoane. Are însă un potențial de risc ridicat, pentru că implică un factor psihologic.
„Nu putem spune că aceasta este mai periculoasă decât alte metode utilizate de către rețelele de trafic de persoane, însă având în vedere factorul psihologic implicat în acest tip de recrutare, putem afirma că metoda “Loverboy” are un potențial de risc ridicat. Pericolul rezidă în ușurința cu care tinerele devin victime și totodată din specializarea recrutorilor în aplicarea acestei metode”, mai spune Maximilan Nicolae.
(Mădălina Mitan – Ziare.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here