În umbra uniformelor și a legilor, se desfășoară un dans subtil al afacerilor și al puterii. Teodor Pop Pușcaș – fost șef al IPJ Cluj și patron al firmei de pază PP Protect Security SRL, a cumpărat o casă și un teren cu jumătate de milion de lei de la șeful Serviciului de Ordine Publică – comisarul Vasile Iusco. Tranzacțiile au avut loc în primăvara anului 2022 și au fost făcute prin intermediul, Alass Group SRL, societate administrată de Teodor Pop Pușcaș.
Comisarul Vasile Iusco și fostul șef al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Teodor Pop Pușcaș, par să fi găsit un parteneriat care să le asigure ordinea… financiară. Două tranzacții imobiliare aparent banale se dovedesc a fi legătura subtilă dintre cele două figuri de vârf.
Tranzacția de jumătate de milion de lei dintre fețele importante din IPJ Cluj
Din cea mai recentă declarație de avere completată de Iusco reiese faptul că în anul 2022 a început să-și lichideze proprietățile. Polițistul a scos la vânzare un autoturism, două terenuri și o casă din localitatea Chinteni. Unul dintre cele două terenuri a fost vândut societății Salconstruct Invest SRL, patronată de Adrian Cămărășan, în schimbul sumei de 322.712 de lei, iar casa și celălalt teren au fost vândute societății administrate de Teodor Pop Pușcaș – Alass Group SRL, în schimbul sumei de 100.000 de euro, respectiv 431.082 de lei. Cuvântul cheie în această ecuație cu o valoare totală de peste 531.000 de lei este „protecție”. Pop Pușcaș, pe lângă funcțiile de administrator și asociat al firmei Alass Group SRL este și patronul PP Protect Security SRL, o societate care care se ocupă cu activități de protecție și gardă, care potrivit legii este verificată tocmai de Serviciul de Ordine Publică condus de Vasile Iusco. Că nu degeaba se spune că paza bună trece primejdia grea.
În această situație, întrebarea inevitabilă care planează asupra acestei afaceri imobiliare este dacă aceasta reprezintă o simplă coincidență sau un mod subtil de a întinde rețelele subterane ale intereselor personale.
Aproximativ 300.000 de lei, dispăruți din declarația de avere a lui Iusco
Pe lângă acest aspect discutabil, tot din declarația de avere completată de Iusco anul acesta, reiese faptul că polițistul își ține banii la saltea. Altfel nu ne putem explica unde au dispărut banii încasați în urma vânzării autoturismului (23.000 de lei), a terenurilor (322.712 de lei, respectiv 431.082 de lei) și a casei (100.000 de euro). În total, polițistul a încasat nu mai puțin de 876.794 de lei din vânzarea bunurilor în 2022. Cu toate acestea suma de bani nu se regășește în conturile sale și nici nu au apărut alte bunuri care să indice în ce direcție au fost cheltuiți. Astfel, Iusco are în total în cele șase conturi și depozite bancare aproximativ 500.000 de lei. De asemenea, cu banii obținuți din vânzarea proprietăților, se pare că polițistul a decis să-și acopere și două datorii în valoare totală de 106.000 de lei. Însă calculele tot nu dau roade, fiind vorba despre dispariția din declarația de avere a unei sume de aproape 300.000 de lei.
Cu toate că dacă analizăm declarația de avere completată de comisarul Vasile Iusco am putea trage concluzia că acesta a rămas fără case și fără terenuri. Situația pare să ia o altă turnură în momentul în care aruncăm o privire asupra declarației de avere completată de soția sa, agent principal de poliție în cadrul IPJ Cluj – Nina Iusco.
Aceasta a dat copy – paste declarației soțului, dar a mai adăugat o casă și un teren, ambele aflate în satul Batin, comuna Unguraș, județul Cluj, care nu apar în declarația comisarului. Ce-i drept, cele două imobile sunt trecute numai pe numele Ninei Iusco, însă acest lucru nu îi dă dreptul șefului Serviciului de Ordine Publică să nu declare casa și terenul soției, fiind vorba despre bunurile, activele, datoriile și banii încasați împreună cu familia. Cu atât mai mult că imobilele au fost dobândite în anul 2013, deci nu poate fi vorba despre o situație în care polițistul a uitat să le consemneze pentru că nu se obișnuise cu statutul de proprietar.
Salariul polițiștilor nu apare în declarațiile de vedere, în conformitate cu prevederile legale, însă cei doi au încasat anul trecut nu mai puțin de 30.000 de lei din dobânzi aferente unor depozite bancare. Vasile Iusco s-a angajat la IPJ Cluj în anul 2010, iar până în anul 2013 declarația de avere a acestuia era goală-goluță.
Contactat de reporterii Gazetei de Cluj, Teodor Pop Pușcaș a declarat că nu știe nimic despre tranzacțiile imobiliare, arătând că firma Alass Group SRL are doi administratori.
„Eu nu știu să se fi cumpărat așa ceva. Suntem doi administratori la firmă și este posibil să se fi ocupat de tranzacție celălalt administrator. V-aș spune cu drag, pentru că dacă este o tranzacție făcută și declarată nu văd ce probleme ar fi. Chiar nu știu nimic.”
Cine este fostul șef al IPJ Cluj, Teodor Pop Pușcaș
Teodor Pop Pușcaș, fost șef al IPJ Cluj, a avut o incursiune în lumea politică alături de PSD după ce a lăsat în urmă, în anul 2005, haina de polițist. Acesta a ocupat funcția de consilier județean în Cluj și a candidat la șefia Primăriei Cluj-Napoca. În prezent, s-a orientat către mediul de afaceri, fiind proprietarul firmei private de pază și protecție PP Protect Security. Mai mult, este asociat la hotelul Royal Classic prin intermediul firmei Alass Invest SRL. Fostul polițist este susținut în afaceri de fosta deputată PSD Aurelia Cristea. În 2013, Aurelia Cristea a ajuns pe poziția a treia pe lista candidaţilor la Consiliul Judeţean Cluj după ce Teodor Pop Puşcaş (pe vremea când era consilier judeţean PSD) i-a făcut cadou un loc eligibil, chiar după „greii” formaţiunii. Gurile rele spuneau la acea vreme că gestul bărbatului de a-i oferi locul său se explică prin relaţia apropiată dintre el şi candidată. Aurelia Cristea a demisionat în februarie 2017 din PSD, partid in care se inscrisese in 1996.
Societatea PP Protect Security SRL a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 30.793.612 de lei, un profit net în valoare de 2.222.177 de lei și datorii de 7.054.584 de lei, cu un număr mediu de 469 de angajați. De cealaltă parte, firma Alass Group SRL a înregistrat în anul 2022 o cifră de afaceri în valoare de 6.980.940 de lei, un profit net de 1.912.334 de lei și datorii în cuantum de 3.924.865 de lei, cu un număr mediu de 18 angajați.
In declaratia de avere sunt mentionate sumele de bani detinute in conturile bancare, nicidecum cele de la domiciliu.