Retrageri în masă din Masonerie după ce DNA a intentat un proces împotriva a doi membri ai Asociației `Marea Lojă Naţională din România`.
Asociaţia „Marea Lojă Naţională din România” (MLNR) se confruntă cu un val de plecări. Peste 2.000 de membri ai acesteia, cei mai mulţi dintre ei funcţionari publici, au părăsit MLNR după ce, în 2017, procurorii de la DNA Oradea au intentat un proces împotriva chestorului Liviu Popa, fostul şef al IPJ Bihor, şi a judecătorului Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor, ambii membri ai Asociaţiei, potrivit unor surse citate de Adevărul.
Cei doi sunt acuzaţi de fals în declaraţii într-un dosar în care au fost inculpaţi pentru acte de corupţie mai mulţi poliţişti din cadrul IPJ Bihor. Dosarul se judecă la Curţea de Apel Timişoara, potrivit adevarul.ro.
Deşi, potrivit legii, trebuie să-şi declare apartenenţa la MLNR, nici Popa, şi nici Galea nu au făcut vreo menţiune în acest sens în declaraţiile lor de interese. Potrivit Adevărul, care citează interceptări telefonice, mărturii ale altor masoni şi documente, cei doi ar face parte din Loja ”Țara Crişurilor”, Liviu Popa fiind mason din 2007, şi având gradul de „Maestru Mason” din 2009, în timp ce Ovidiu Galea a depus în 2014 „Jurământul ucenicului”. Niciunul dintre ei nu a menţionat în declaraţiile de interese din perioada 2008-2016 apartenenţa la masonerie.
„Judecătorii şi procurorii au obligaţia de a completa calitatea de membru în asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale, inclusiv cele masonice, în cadrul declaraţiei de interese prevăzută de art. 5 alin. 2 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor”, se arată într-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii.
Unul dintre cei care au plecat din masonerie în ultima perioadă este actualul city manager al municipiului Oradea, Dacian Palladi, membru al MLNR din 1998 şi membru al Lojei “Ţara Crişurilor” şi care a dat declaraţii în calitate de martor, în primăvara acestui an, în dosarul în care sunt implicaţi Liviu Popa şi Ovidiu Galea.