Mihai Gâdea a prezentat, miercuri, la „Sinteza zilei”, un document devastator pentru președintele Klaus Iohannis și Procurorul General al României, Augustin Lazăr.

„La momentul în care ministrul justiției a făcut anunțul și a cerut CSM-ului ‘voie’ să publice clasare, reporterii noștri au făcut toate eforturile din lume de a face rost de clasare. Și au făcut!

E o bombă în clasare mai mare decât a crezut opinia publică”, a spus Mihai Gâdea.

Iată mai întâi informațiile furnizate de Ministerul Justiției, miercuri seară, pe site-ul instituției:

În dosarul de numire a lui Augustin Lazăr în funcția de procuror general, dosar aflat la Ministerul Justiției, ”s-a identificat o Ordonanță de clasare pentru un dosar deschis în anul 2013 pe numele primarului Municipiului Sibiu de la acea dată, domnul Klaus Werner Iohannis”, se precizează în documentul publicat, miercuri, pe site-ul Ministerului Justiției.

”La baza dosarului stau două plângeri, una formulată de un petent persoană fizică către DNA, care a fost trimisă ulterior spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia la data de 18.07.2013 și alta formulată de către o instituție publică la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, transmisă spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia la data de 28.08.2013.

La acea dată, conform informațiilor din curriculum vitae depus la dosarul de candidatură, domnul Augustin Lazăr îndeplinea funcția de Procuror General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.”, mai arată comunicatul citat.

Mihai Gâdea a prezentat în continuare ordonanța de clasare ce a fost introdusă  în dosarul candidatului Augustin Lazăr pentru a ajunge Procuror General, după ce fostul Procuror General, Tiberiu Nițu, a fost înlătura din funcție printr-un dosar care s-a dovedit a fi o invenție semnată Laura Codruța Kovesi și alți procurori din DNA, o operațiune secretă și ilegală, după cum arată deciziile DNA-ului de clasare și decizia ÎCCJ de clasare pentru motivul că fapta nu există.

„Cristian A. Lazăr, procuror șef adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică, din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, examinând dosarul penal cu numărul din antet, constat:

Constituirea dosarului penal cu numărul 644/ P/2013.

Prin intermediul unei plângeri penale, adresate, inițial, Direcției Naționale Anticorupție, Structura Centrală, unde a fost înregistrată sub numărul 5630/19.06.2013, petentul Marinescu Marius Albin, domiciliat în mun. Sibiu (…), județul Sibiu, a solicitat tragerea la răspundere penală a primarului municipiului Sibiu, Klaus Werner Iohannis, pentru comiterea infracțiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor (infracțiuni care au fost prevăzute de art.253, art.248 și art. 246 din Codul Penal anterior legea nr. 15/1968, în prezent abrogat).”

Această clasare în dosar vine pe 18.09.2014, cu două zile înainte ca Iohannis să-și depună candidatura pentru a deveni președintele României, la o lună și câteva zile de momentul în care are loc primul tur de scrutin.

Augustin Lazăr ajunge Procuror General. Dar ce se întâmplă cu celălalt Lazăr (Cristian A. Lazăr) care a clasat această lucrare la Parchetul General?

Eăspunsul e găsit într-un alt document prezentat de Mihai Gâdea, la „Sinteza zilei”.

„Domnul Iohannis nu l-a numit Procuror General doar pe ‘taica Lazăr’. L-a numit mare șef în Parchetul General și pe celălalt Lazăr care făcuse ca această lucrare să fie cu clasare”, a explicat Mihai Gâdea.

„E limpede că această clasare a fost inserată de Augustin Lazăr pentru a arăta că a avut treaba cu ea. Cele două acțiuni au trecut ambele pe la parchetul condus de Augustin Lazăr care a dorit să-și marcheze teritoriul și să spună ‘dom’le, am avut și eu treabă în această operațiune de spălare – că altfel nu avem cum s-o descriem – a domnului Klaus Iohannis”, a spus Adrian Ursu.

Adrian Ursu a adăugat că Augustin Lazăr trebuie să plece din funcția de șef al Parchetului General nu doar pentru povestea asta cu ordonanța de clasare inserată acolo, ori că numirea sa a fost făcută încălcându-se orice fel de norme elementare procedurale, ci trebuie să plece pentru cele 20 de acte și fapte descoperite de ministrul justiției, Tudorel Toader.

 

Sursa: antena3.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.