Dezvlotatorii imobiliari din Cluj-Napoca, ce au achiziționat terenuri pentru a construi locuințe în cartierul Gheorgheni se vor alege cu buza umflată după ce, recent un clujean a propus ca zona să fie listată ca monument istoric.

Fostul arhitect şef al judeţului, Radu Spânu, a venit marţi, la conferinţa organizată de Registrul Urbaniştilor din România (RUR), la Cluj, cu o propunere menită să blocheze avântul imobiliar dintr-un mare cartier al oraşului. Exemplificând cu fotografii şi planşe, Spânu le-a demonstrat urbaniştilor de ce Gheorgheniul ar trebui înscris pe lista monumentelor istorice, arată cei de la Ziua de Cluj.

„Propunerea mea este ca RUR, OAR (Ordinul Arhitecţilor din România n.r.), UAR (Uniunea Arhitecţilor din România n.r.) să ceară, împreună cu ONG-urile, administraţiei publice şi Ministerului Culturii înscrierea cartierului Gheorgheni ca rezervaţie arhitecturală urbanistică”, a spus Radu Spânu.

Fostul arhitect-şef al judeţului a pornit expunerea din anii ’60, când Augustin Presecan, şcolit la Moscova, dar cu idei europene despre urbanism, a desenat planşele acestui cartier. Radu Spânu a arătat că există un echilibru între construcţiile din cartier şi spaţiile verzi, tot mai puţine în oraş. „Spaţiul vegetalizat în zona urbană este extrem de important, iar în Gheorgheni încă se mai conservă”, a arătat Spânu.

Unul dintre arhitecţii care a proiectat, alături de regretatul Augustin Presecan, cartierul Gheorgheni este Vasile Mitrea. „Este o idee bună aceasta, a domnului Radu Spânu, dar ar fi bine să ne grăbim, pentru că sunt multe interese imobiliare în Gheorgheni. Trebuie întocmită documentaţia şi trimisă Ministerului Culturii. Din momentul acela, chiar dacă durează un an până vine avizul, nu se va mai putea construi nimic în zona respectivă. Primăria nu se poate opune demersului, ci doar Comisia de Monumente Istorice”, a spus Mitrea. Lista monumentelor istorice se actualizează de către minister o dată la cinci ani; ultima actualizare s-a făcut anul trecut.

Gheorgheni, cartier situat în estul oraşului, a fost construit în anii ’60 din secolul trecut după un plan urbanistic ce a inclus numeroase spaţii verzi, parcuri şi zone de agrement. Denumirea cartierului provine de la localitatea limitrofă – cu acelaşi nume – spre care face legătura. Acesta a fost al doilea cartier, după Grigorescu, care a fost construit în Cluj-Napoca. Grigorescu l-a avut de asemenea, în echipa de proiectare, pe profesorul Vasile Mitrea, încă foarte activ, la 81 de ani, mai precizează sursa mai sus menționată.

În Gheorgheni predomină blocurile de patru etaje, dar sunt numeroase şi cele cu 8 sau 10 etaje. Cartierul beneficiază de vechi spaţii comerciale (Hermes, Mercur, Diana), dar şi de unele noi, cum este Iulius Mall.

1 COMENTARIU

  1. Ar fi o mare greșală! Un oraș/cartier este un organism viu. Crește, se schimbă, trebuie să se dezvolte. Poate într-o zi – așa cum se întâmplă și în alte țări – un dezvoltator imobiliar va dori demolarea unui bloc vechi pentru a construi unul nou. Atunci…?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here