A fost publicată prima parte a interviului video realizat de jurnalistul Ion Cristoiu, la Belgrad, cu fostul deputat Sebastian Ghiță. Interviul a fost publicat, miercuri seara 14 martie 2018, de Evenimentul Zilei și transmis de posturile Antena 3 și Romania Tv. Este o primă parte “de încălzire”, putem să spunem o “prefață” pentru ceea ce va urma, în condițiile în care interviul cu Sebastian Ghiță are patru ore, scrie luju.ro.
In aceasta prima parte difuzata de Evenimentul Zilei, Sebastian Ghita vorbeste despre petrecerea de la SRI la care a participat inainte sa plece din tara, despre discutiile sale cu generalul Florian Coldea si explicatiile pe care acesta le dadea cum ca DNA ar fi scapat de sub control, dar si despre cum i-ar fi atras atentia Laurei Kovesi despre ceea ce se intampla in unitatea de elita de la DNA Ploiesti. In ceea ce o priveste pe sefa DNA, Sebastian Ghita a numit-o “prietena mea Codruta”, insa nu doar atat. Ghita i-a prezentat jurnalistului Ion Cristoiu o fotografie facuta cu Laura Kovesi la el acasa (foto): “V-o arat acum ca sa nu mai avem dubii cu privire la vizita la mine acasa a doamnei Kovesi”. Deocamdata insa, poza care o poate ingropa pe Laura Kovesi – in conditiile in care sefa DNA a pretins ca nu a fost prietena cu “inculpatul Ghita” si ca “niciodata nu ma vad cu politicieni, cel putin in timpul liber” – nu a fost prezentata, insa este foarte posibil ca ea sa apara in zilele urmatoare. Ulterior, la TVR, Ion Cristoiu a dezvaluit ca poza cu Ghita si Kovesi a fost facuta in crama fostului deputat.
Iata interviul realizat de jurnalistul Ion Cristoiu cu Sebastian Ghita:
“Asadar, buna ziua, domnule Sebastian Ghita!
Buna ziua, domnule Ion Cristoiu!
Vreau sa va spun surpriza mea placuta. Va stiu dupa ce ati plecat din tara dupa acea poza sinistra data de toate televiziunile de cand v-au prins astia de la Belgrad cu barba. Aratati foarte bine, tanar, ati mai slabit. Dar ce era cu fotografia aceea? De ce ati acceptat sa apara?
N-am acceptat eu sa apara, dar in valtoarea starnita in seara aceea in restaurant, unul dintre politisti a facut o fotografie, asa, in viteza. si atunci acea fotografie a iesit putin distorsionata.
Pai nu aveati barba?
Aveam.
Erati sub acoperire sau de ce?
Eram fugit. Eram plecat si, uneori, pentru a nu fi recunoscut, te ajuta o schimbare.
Oricum, o sa va spun ceva, nu din politete, si pentru cei care se uita la acest serial de acum. Chiar ma bucur ca nu v-ati schimbat deloc. Sunteti vesel, cum v-am zis, dar nu iresponsabil. Vesel, adica sunteti optimist, nu pareti deloc un fugar, daca pot sa spun asa.
Nici nu sunt un fugar.
Fugar v-au alintat cei din presa.
Da, si poate ca ar fi trebuit sa se gandeasca bine la cum au folosit si cum vor folosi acest termen. Pentru ca este momentul, gandesc eu, sa spunem foarte clar ca atunci cand viata unui om este in pericol, acel om trebuie sa aiba macar sansa sa-si apere viata. Astazi, dupa un an, cred ca vede toata Romania ce ganduri avea acel asa zis procuror Mircea Negulescu, cum era incurajat de catre sefii si colegii sai.
Nu numai el. Sunt foarte multe intre timp, foarte multe dezvaluiri care arata ca Negulescu era deja un prototip al unui anchetator.
Da, iar eu nu aveam cum sa ma prefac ca nu aflu ca imi pregatise o celula, ca pusese niste batausi acolo, o celula cu conditii mizere, ca il mutase pe Blejnar dintr-o celula in alta numai sa imi faca mie un loc, ca fusese cu cateva zile inainte la inchisoarea de la Campina ca sa pregateasca locul unde era el sigur ca judecatorii il vor trimite pe Ghita. N-am cum sa ignor ca se tot lauda, si in fata Andreei Cosma si in fata altora, ca ma arde, ca sunt terminat, ca sunt un mort viu. Daca eu nu puteam sa conving pe nimeni in Bucuresti ca omul e de-a dreptul nebun si ca e in stare sa faca rele, ce puteam sa mai fac? Decat sa plec din calea lor.
Domnule Sebastian Ghita, am aici… cred ca va stiu mai bine decat Stalingradul. La asta lucrez, am citit mult. N-as vrea acum… Trebuie sa va contrazic … sa nu lasati impresia, celputin mie nu mi-o puteti lasa, ca era unul Negulescu care nu stiu ce avea cu dumneavoastra. Era o intreaga masinarie, o sa discutam, care se napustise asupra dumneavoastra. Negulescu era o rotita acolo, mai lustruita.
Dar nici nu vreau sa acreditam ideea.
O acreditez eu.
… ca un stat intreg si institutii intregi omoara oameni in Romania. Ca omoara cariere, ca distrug familii, ca uneori sunt neatenti cu drepturile si cu libertatile oamenilor asta e una. Negulescu era chiar exagerat si oricine are dreptul sa se fereasca de un astfel de…
Am inteles. Comentariul cu masinaria imi apartine. Sa incepem. Deci, caseta din 28 decembrie 2016 debuteaza astfel: ‘Daca inregistrarea a inceput sa ruleze inseamna ca lucrurile nu mai sunt bine deloc si inseamna ca niciun argument si nicio ratiune nu ma va mai putea face sa tac’. Caseta a inceput sa ruleze pe 28 decembrie 2016 seara. Dumneavoastra ati plecat din tara in noaptea de 19 spre 20 decembrie 2016. Au trecut deci 10 zile. De ce s-a difuzat dupa 10 zile?
In primul rand pentru a-i proteja pe cei care difuzau caseta sau care o comentau sau care au primit-o. Pentru ca ati vazut ce s-a intamplat, au fost chemati si fugariti de politie, de procuratura. Jurnalisti, directori… Am hotarat ca unul din mecanismele prin care acele casete, CD-uri, stickuri apar la televiziune sa fie un plic inchis, sigilat si lasat ori la intrare, ori intr-un birou, ori la poarta, astfel incat sa nu ajunga de fiecare data in acelasi loc.
E clar ca ati stabilit si un consemn cand ati zis: gata, le dati!
Nu mai refuza nimeni plicul alb in care venea un stick. Exista un atat de mare interes incat nu aveam vreo frica…
Dumneavoastra sunteti un om cu experienta si eu sunt gazetar. E limpede ca nu ati pus un plic si aia au gasit plicul si au zis nu. Pana la urma… Desigur, nu vrem sa ii varam in belele pe cei de la televiziune. Trebuie sa inteleaga cei care se uita ca, de fapt, dumneavoastra ati dat un semnal la un moment dat. Ca nu cred ca au zis ei: ia, sa vedem! Ca sa poata sa apara.
Nu, dar daca va uitati la evenimentele de atunci, imediat in Romania au venit zilele de dinainte de Craciun, de dupa Craciun. Ori si in mintea mea, si sunt convins ca si mintea celor care au decis sa difuzeze intr-o zi sau in alta un episod, a fost ideea ca de Craciun lumea isi mai vede si de alte chestiuni in Romania si nu va exista un impact asa de mare.
V-ati inregistrat singur?
Pai e destul de simplu sa pui o camera si sa filmezi cu tehnologia din ziua de azi.
De ce opt episoade si nu sase sau nu 10?
Pentru ca nici nu am planuit aceasta fuga sau plecare si pentru ca nici nu am avut timp sa spun mai multe. si pentru ca era inca neclar si nesigur daca acest personaj cu unitatea de elita si alte personaje, ca ne-au explicat ei acum in inregistrari. Poate ca Parchetul General va verifica daca doamna Kovesi ii coordona pe Onea si pe Negulescu sau doar ii foloseau numele. Intr-o zi sunt curios, cand o sa ma intalnesc cu prietena mea Codruta, s-o intreb daca intr-adevar a complotat, a gandit impreuna cu acele doua personaje sa-mi faca tot ce mi-a facut in anii acestia.
De ce ati facut … adica ce v-a apucat?
Mi-ati pus intrebarea de ce pe 28. Pentru ca inainte era Craciunul.
Nu. De ce v-ati apucat sa inregistrati? Adica ati plecat. inainte de a pleca ati decis sa le inregistrati.
Domnul Cristoiu, l-ati vazut pe Portocala asta. Intelegeti ca mi-a fost frica de acest om?
Haideti sa trecem de Portocala ca il facem pe el un fel de Mihai Viteazu. Inca o data va intreb. Dumneavoastra ati dat opt inregistrari. Inainte de a pleca ati decis sa faceti aceasta actiune.
Da.
Ce ati vrut de la ea? De la acest serial. De ce l-ati facut?
Eu nu stiam daca acesti oameni o sa ma prinda sau nu, daca or sa imi faca rau sau nu, daca or sa ma calce cu masina sau nu, daca or sa ma bata unii in inchisoare sau nu. Si atunci am vrut sa ma asigur ca atrag atentia asupra lucrurilor care mi se intampla si care i se pot intampla oricarui om in Romania. Sa atrag atentia ca nu mai suntem pe vremea Securitatii de dinainte de ’60 si ca nu mai pot fi bagati oameni in inchisoare, batuti, umiliti, schingiuti, ce Dumnezeu o fi fost in mintea lor. si sa incerc sa spun lucrurile asa cum le-am trait eu si cum le-am vazut eu, nu cum le mesteca masinile de imprastiat zvonuri si propaganda de la unitatile lor…
Si de ce v-ati oprit? De ce nu ati facut 200? S-a lasat impresia, nu intamplator am pus intrebarea, ca v-ati oprit in momentul in care a cazut Coldea. Acesta a fost scopul operatiunii?
Nu a fost neaparat asta scopul, dar ma asteptam sa apara la nivelul Serviciului Roman de Informatii niste semne de intrebare. Nu toti ofiterii de acolo, si mai ales ofiterii romani de acolo, nu toti stiau ce face Florian Coldea, ce fac altii care lucrau impreuna cu el si am crezut, sincer, ca la un moment dat niste mecanisme interne de verificare vor aduce clarificari. si uite ca s-a siintamplat.
V-a suprins ca nu a cazut si Codruta Kovesi?
Nu. Eu ii cunosc bine pe acesti oameni. Stiu cine sunt in Romania, stiu cu ce ambasade au lucrat, stiu cu ce servicii straine au lucrat, stiu ce sprijin puternic au si mi-e clar si de ce nu pleaca Kovesi astazi. Dar nu e treaba mea. Nu sunt eu cel chemat sa faca curatenie in societate. Astea sunt chestiuni pe care trebuie sa le faca directorul Serviciului, presedintele tarii, sefii celor doua Camere, Comisiile din Parlament. La sfarsit sa stiti ca, totusi, asa, intr-o faza incipienta, democratia noastra, mecanismele, sistemele, mai greu, mai dificil, dar incep sa functioneze.
O intrebare de siguranta nationala. Din cate stiu eu, dumneavoastra de-a lungul timpului ati facut cu firma dumneavoastra foarte multe softuri la institutii din Romania. De acord?
Unul dintre principalii clienti a fost statul roman. Chestiune pe care am recunoscut-o public de multe ori.
Am inteles. Una dintre conditiile la aceste softuri, la unele dintre institutii, era ca cel care l-a produs sa fie totusi un om de incredere. Dumneavostra ati plecat. Statul roman nu se teme ca dumneavoastra veți vinde cheia la softuri?
Nu, domnul Cristoiu. E o aiureala din asta TFL-isto USR-ista.
Eu am intrebat.
Da, si eu va raspund.
Dar nu era USR-ista, am gasit-o … nu stiu … se intreba un jurnalist independent.
Incercand sa isi explice incompententa si incapacitatea de a face ceva in timpul Guvernului Ciolos, cativa oameni de acolo s-au gandit, daca eu tot nu pot raspunde, sa dea vina pe Ghita ca a fugit cu cheia si cu softul. Pentru cei din industrie este evident ca nu exista nicio cheie la niciun soft. Codul sursa al unui program este astazi ceva destul de greu de inteles pentru alte persoane decat pentru echipa sau colectivul care a creat acel soft si chiar daca astazi v-as da un milion de surse cod de la toate programele din Romania, fara acele companii, fara acele echipe, fara acei arhitecti de sistem care le-au gandit si le-au creat, si sunt multe softuri facute de firmele romanesti, e greu sa le schimbi, e greu sa le modifici, e greu sa updatezi acele softuri si de aceea cateodata trebuie sa te duca mintea sa nu distrugi firmele romanesti care au muncit 20 de ani, ci sa le ajuti daca au o situatie mai grea, sa le sustii. Daca nu au de lucru sa creezi niste programe sa mentii aceasta industrie romaneasca de soft. Nu mai e cazul astazi, ca au distrus-o.
Dar intr-o firma straina de soft statul roman poate sa aiba incredere?
Depinde ce conditii sunt puse in contract. Dar si daca noi astazi am cere firmei Intrarom, Intracom, ca sunt niste greci, sa nu mai zica cineva ca ma leg eu de americani. Daca luam acea firma si ii spunem ‘Haide, fa-ne un program la Casa de Pensii!’ si firma aceea se gandeste sa se retraga din Romania si noi i-am cerut codul sursa si ne ramane pe un CD codul sursa, daca nu ii mai cunoastem pe cei 5, 7, 10 oameni care au lucrat la Intrarom si daca nu vorbim cu ei sa ne spuna ce au scris in codul acela sursa si sa discutam cum am putea sa il schimbam, ne va fi foarte greu. Ne va fi foarte greu sa upgradam acel soft, sa-l schimbam.
Vreau sa inteleg. Trebuie sa fie firme romanesti si totusi sa fie firme de incredere ca nu poti sa dai softurile la institutii de forta chiar.
Niste oameni, pe care eu ii respect, din Servicii, din institutii, din Ministerul de Interne, din alte institutii ale statului, timp de 20-25 de ani si-au dat seama de aceasta chestiune. Spre deosebire de generalii mai tineri si mai noi care au zis, lasa domn’e, ii arestam.
Asta voiam sa va intreb.
Acei oameni dinaintea generatiei de azi au gandit ca dumneavoastra. Totusi e bine ca firmele, softurile sa aiba si o componenta locala si, in felul acesta, printr-o relatie cu acei producatori locali, Romania sa isi pastreze capacitatea de a functiona.
O intrebare delicata. Totusi, firmele dumneavostra au fost printre cele preferate la aceste softuri. Nu o sa fac eu acum teoria contractelor cu statul. inseamna ca SRI-ul a avut incredere in dumneavoastra? Erati bun sau erati si de incredere?
Va raspund la intrebare, dar inainte dati-mi voie sa va spun urmatoarea chestiune. Toate afacerile cu statul facute si de mine si de firmele romanesti veneau in urma unor licitatii. Astazi nu am vazut ca acuzele sa fie: ati trucat licitatia nu stiu care sau ati dat bani directorului nu stiu care si v-am prins. Nu. Astazi acuza este: ati facut afaceri cu statul. si ce? Trebuie sa faca afaceri cu statul firmele straine? Noi nu avem voie sa intram in competitie in tara noastra. Eu am mai spus-o de multe ori. Ce mai vreau sa mai spun e ca, totusi, trecand peste toate acuzele, eu imi justific banii pe care i-am castigat in acesti ani prin vanzarea unor companii. Nu uitati ca eu am vandut jumatate din actiunile de la EMAG si am incasat foarte multi bani si am platit taxe si impozite. Am vandut toate celelalte companii, si din energie si din IT, inainte sa intru in politica si am incasat multi bani si am platit taxe si impozite in Romania. Deci, aceasta vanatoare de vrajitoare, nascuta propagandistic si interesat de catre unii, trebuie inlaturata. O sa ma lupt tot timpul si o sa spun ca firmele romanesti trebuie sa aiba dreptul sa intre in competitie cu firmele din Uniunea Europeana sau din orice alta tara in mod egal in Romania. Nu se poate sa spunem: asta e firma romaneasca, sa o dam la o parte. Oricat de mult isi doresc ambasadorii altor tari.
Erati bun, sa spun. Dar erati si om de incredere? Ca sa stiu cum stam.
Domnul Cristoiu, se construieste aceasta incredere. Eu am terminat liceul in ’97 dupa care am mers la facultate si imediat am incercat sa imi gasesc de lucru cu firma in Bucuresti. Nu va ganditi ca in Bucuresti te asteapta 10 directori, 15 generali cu mana intinsa: ‘Haide sa iti dam nepotelule contracte!’
Si au fost niste oameni care au avut incredere…
Nu. Te inscrii la o licitatie, o pierzi, dupa aia afli de ce aipierdut-o.
Revenim la softuri…
Domnule Cristoiu, toate softurile s-au facut in urma unor licitatii.
Nu neg. Eu spun asa. Ca sa am incredere in dumneavoastra, eu sunt, sa zicem, sef la Servicii… Cum pot avea eu incredere? Nu ar trebui sa fiti ofiter acoperit ca sa am incredere in dumneavoastra?
Am intalnit multe situatii in viata.
Poti sa fii om de incredere al Serviciilor fara sa fii ofiter acoperit?
Sunt multi oameni in care Serviciile, institutiile au incredere fara ca acei directori sau actionarii acelor firme sa fie ofiteri acoperiti. Nu poti sa pui o patura mare peste Romania si sa-i acoperi pe toti. Si atunci, totusi, trebuie sa acceptam ideea ca unii oameni, unele firme, unii actionari ajung sa lucreze pentru statul roman in diverse institutii fara sa aiba neaparat o legatura su Serviciile. Stiu multe companii si multi oameni mai tineri, mai nou intrati pe piata care nu cred eu ca au vreo legatura cu aceasta idee cu ofiterii acoperiti.
Revin. CIA si marile servicii secrete din lume au oameni de afaceri prin intermediul carora rezolva anumite operatiuni. Va pot considera si pe dumneavoastra ca unul din oamenii prin intermediul caruia, operatiuni corecte, prin firma caruia SRI-ul a desfasurat operatiuni? Nu trebuie sa mi le spuneti.
Nu stiu daca neaparat daca SRI-ul, dar va aduceti aminte ca pe una dintre casete …
… ati spus cu aducerea lui Nicolae Popa.
Da, se intampla. Ca a fost un fel de a-i bate obrazul doamnei Kovesi e una.
De ce nu putea sa il aduca statul roman si trebuia sa apeleze la o firma privata? Vreau sa inteleg ceva din gandirea statului roman.
Nu e atat de simplu sa aduci un cetatean dintr-o tara in alta tara, mai ales cand nu sunt tratate de extradare, cand tara aia e departe, cand diferentele culturale sunt mari, cand parteneriatul cu procuratura sau Serviciile de acolo… Uneori e bine sa nu implici, uneori nu ai mijloace, alteori e chestiune de viteza… Sunt multe elemente care concura la luarea unei decizii.
Apropo de asta, dupa ce ati plecat, eu am scris un articol care se intitula: ‘Sebastian Ghita. Bomba adevarata este ca a plecat cu foarte multe secrete ale Serviciilor’. Ati plecat cu secrete?
Nu, dar stand 10-15 ani acolo in Bucuresti si invartindu-ma in acest mediu, in aceste cercuri, probabil ca am aflat si ca stiu mai multe lucruri decat alti oameni care nu au avut aceasta preocupare si care nu si-au dorit sa invete si sa inteleaga ce inseamna statul roman.
Am inteles. Spuneti-mi cine imi garanteaza mie ca nu va contacteaza un serviciu secret strain aici si nu va cere informatii?
Acelasi lucru care va garanteaza ca nu ma contacteaza la Bucuresti. Adica nu e o chestiune de teritorialitate, ci e de om.
Sa revenim la acel moment… Spuneti-mi, ati vazut prima inregistrare? V-ati vazut la televizor?
Nu am apucat tot timpul sa vad inregistrarile atunci cand se dadeau, dar le-am vazut pe toate, evident.
Si ati avut din tara … Ati urmarit feed back-ul? Ati urmarit presa sa vedeti ce spune? Sau ati zis: le-am dat si imi vad de treaba.
Am urmarit presa, dar chestiunea cu feedback-ul intr-o astfel de situatie este calea sigura spre pierzanie. Am evitat sa iau orice feedback.
Momentul plecarii, ultima data cand ati fost vazut in Romania, in data de 19 decembrie seara la o actiune, sa nu-i zic sindrofie, a SRI.
Era chiar o actiune, era o intalnire care este obisnuita intre membrii Comisiei, intre toti cei care fusesem in Comisie cu conducerea Serviciului.
Am intotdeauna o replica, spun: epic. Spuneti-ne si noua unde era!
La K2. Conducerea Serviciului, directorul si primul adjunct si adjunctii, vin, dau mana, schimba cateva vorbe pret de o ora sau doua cu cei din Comisie care isi termina mandatul. Am mers si eu la acea intalnire, cautand sa ma mai uit inca o data in ochii lui Florin.
Stiati ca el era capatul tuturor actiunilor?
Nu suntem niciunii naivi. Ganditi-va ca timp de 2-3 ani, poate si mai bine, naiv poate – eu – i-am spus, i-am explicat si lui, si lui Kovesi, si lui Marius Iacob, si lui Maior si altora si celor din Comisie: domne, ce se intampla cu omul asta de la Ploiesti si cu oamenii astia. Nici nu stiam atunci ca toti procurorii stateau la o masa, ca falsifica inregistrari, dar vedeam ca sunt lucruri in neregula. Povesteau toti martorii acestia falsi, acoperiti: ‘Domn’e, ne pun astia sa facem niste lucruri rele. Domn’e e in neregula’. Si eu tot ii povesteam lui Coldea si ii explicam si el zambea, radea, se facea pe miratul. si am mai vrut sa ma mai uit o data in ochii lui atunci.
Eu va intreb partea omeneasca…
Omeneste vorbind, eu nu mi-am inchipuit ca, totusi, dupa 2-3 ani nu o ma bage in seama macar un pic dupa atatea lucruri intamplate intre noi.
Actiunea impotriva dumneavoastra, in rafale, a inceput in data de 17 februarie 2015. Cand v-au chemat. Cand v-au chemat atunci stiati ca Florian Coldea e la butoane?
Cunosc sistemul destul de bine. Ce nu puteam sa accept era replica pe care o spunea tuturor: ‘Domn’e nu stiu, astia de la DNA. Astia de la DNA au innebunit si nu stiu ce fac’.
Ati avut de atunci pana ati plecat vreo discutie cu el? Ca il stiati.
O suta.
Si de fiecare data zicea ‘aia de la DNA’?
Da. El e un tip foarte serios, abil si bine pregatit si in general pe toata lumea reuseste sa convinga.
La reuniunea aceea era si Maior. Maior ce zicea?
Ca lucrurile trebuie verificate.
Si Coldea spunea ca aia sunt nebuni. Dumneavoastra il credeati?
Nici eu si nici Maior nu il credeam, dar ce puteai sa ii zici sau sa ii faci? Au existat si momente mai aprige, mai tensionate incercand si eu si Maior sa-i deschidem ochii, sa ii spunem ca lumea gandeste si altfel. Ca sunt din ce in ce mai multi oameni, jurnalisti, oameni de afaceri, doctori, sefi de spitale. Cati nu au venit sa semnaleze: ‘Domn’e, totusi situatia devine mult prea agresiva, prea apasatoare. Daca furam ceva sa fim prinsi, dar sa nu inventeze de dragul dosarelor hotii pe care nu le facem’. Si aici vreau sa separ lucrurile pentru ca multi tind sa ii puna pe George Maior si pe Florian Coldea in aceeasi oala. Nu sunt in aceeasi situatie.
Spuneti-mi … incerc sa imi imaginez acel 19 seara. Erati hotarat sa plecati cand v-ati dus?
Nu.
Eee. Cum? Ati avut asa o revelatie?
Da.
Interesant, chiar o dezvaluire senzationala. Ce v-a influentat de la sindrofia aia ca sa plecati?
Atitudinea fata de mine.
A cui?
A tuturor celor prezenti acolo. Mi-am dat seama ca Georgian Pop, care pana atunci era baietel din asta de ambasada, ma tragea de ureche. Alt senator mai in varsta ma mangaia asa pe cap, mai ca nu imi tragea si cate o palmuta. imi era evident ca toti de acolo fusesera intr-un fel sau in altul briefati ca a doua zi ma aresteaza, ca nu mai am vreo sansa, ca nu scap, ca e totul pregatit. Totusi sunt un om care poate sa isi dea seama cand ceva rau se intampla.
Cineva povestea ca acolo, la un moment dat, i-ati fi zis ceva lui Florian Coldea. Va spun care a fost varianta vehiculata dupa plecarea dumneavoastra. Ca v-ati dus acolo intr- un ultim efort de a scapa de arestarea de a doua zi. Deci dumneavoastra v-ati dat seama ca devenisera cu dumneavoastra … va bateau pe umar…
Brusc venea Craciunul si pe mine ma chema Ghita. Eram cum spunea Portocala: mort numai ca eu nu stiam. inca umblam viu pe strazi, dar eram mortul viu. Mai aveau putin sa ma masoare ca sa imi ia masuri la haine. A fost o senzatie foarte urata si, v-am spus, sa iti fie frica pentru viata ta nu e o chestiune simpla. Eu cunosc bine ce se poate intampla si ce nu.
Eu ma refeream la atmosfera. Erati deja un mort viu fara sa fiti arestat.
Da, ma compatimea toata lumea. Priveau prin mine si m-a preocupat, m-a ingrijorat situatia, pentru ca totusi te astepti in institutii, in viata, in societate sa gasesti la un moment dat judecatori, sefi de institutii, oameni chemati sa apere cetatenii si tu gasesti doar o dorinta solida de a-l vedea pe celalalt mort.
Intr-o democratie normala s-ar putea ca ei sa nu stie. Teoretic procurorul…
V-am spus, cand le explica Florian chestiunea asta altora pe mine ma umfla rasul. Cand inainte de alegeri l-au luat dintr-un hotel pe Ilie Sarbu, socrul candidatului, cu mascatii, putea sa imi spuna mie cineva ca nu se stia. Sau cand i-au alergat mama si sora lui Ponta, prim ministru, cu probe false si dosare false nu stia nimeni?! Se apuca Portocala de capul lui sa ii fugareasca familia primului ministru cand premierul era in America la Pentagon?!
Sau cand l-au scos pe Busoi din joc la alegerile locale.
Am vazut toti ce s-a intamplat la alegerile locale. M-ati mai intrebat, pe parcursul discutiei, daca ma consider sau m-am considerat un om de incredere
al statului roman sau al institutiilor. Cred ca atata timp cat oamenii m-au votat in Parlament, cat am ajuns in Comisia SRI, cat am purtat la toate aceste proiecte de dezvoltare a infrastructurii informatice in statul roman eu, si astazi spun, ca sunt un om de incredere in stat si in Romania. Nici prin gand nu imi trece ca un cetatean se poate lupta cu tara lui, cu institutiile din tara lui. Cred doar ca, incet incet, pe masura ce aflam adevarul cu acele dosare falsificate ale mele o sa am posibilitatea sa ma intorc la acel nivel de incredere pe care l-am avut odata.
Domnule Sebastian Ghita, una din temele acestor inregistrari, ca un fir rosu, si altor interventii ale dumneavostra o reprezinta relatia cu sefa DNA, Codruta Kovesi, inca din perioada cand era Procuror General. Dumneavoastra in aceste inregistrari vorbiti despre diferite momente care arata o relatie destul de apropiata, chiar de prietenie cu Codruta Kovesi. Haideti sa vedem ce spuneati dumneavoastra chiar in prima inregistrare despre relatia dumneavoastra cu doamna Kovesi: ‘Vreau sa o intreb pe doamna Kovesi daca isi mai aduce aminte de petrecerea restransa din vila de la Sinaia in care dansa cu Vasile Dancu si cu mine chefuiam cu lautarii si cantam La Chilia in port, varianta pentru statul de drept’. In ultimul episod, cel din 16 ianuarie, veniti cu noi precizari despre cheful de la Sinaia: ‘Este foarte simplu sa se verifice si petrecerea de la Sinaia. A fost la vila SRI din Sinaia. Au vazut si sunt martori soferii, ospatarii, lautarii. In episoadele urmatoare veti vedea si filmuletul. Doamna Kovesi tot nu raspunde intrebarii publice: a fost sau nu la acea petrecere. Dar este anormal ca institutiile sa minta’.
Doamna Kovesi la toate aceste adevaruri pe care le spuneti dumneavoastra a reactionat de fiecare data, cum a reactionat si imediat dupa inregistrari, si anume: invitata la Europa FM, doamna Kovesi a zis ca ‘nu a fost, nu este si nu va fi prietena cu inculpatul Sebastian Ghita chiar daca acesta a declarat de cateva ori ca au fost destul de apropiati’.
Aceste intalniri ale dumneavoastra au fost intr-un fel confirmate si de Victor Ponta. De fiecare data, cand vi s-au cerut probe, dumneavoastra ne-ati cam plimbat dintr-o parte intr-alta. Avand in vedere ca doamna Kovesi spune, de fiecare data, ca … aproape ca nici nu va cunoaste… Cine dintre cei doi nu spune adevarul? Ea sau dumneavoastra?
Codruta nu spune adevarul.
Dumneavoastra aveti de gand sa aratati vreodata vreo fotografie sau vreun filmulet? Ca sa ma conving si eu si romanii ca deja multi s-au plictisit de cate ori ati spus ca nu veti arata.
Dar ati vazut ca astazi presedintele tarii…unii il simpatizam, altii nu il simpatizam, nu e relevant, astazi este presedintele tarii. Vazand toate aceste falsuri din institutia doamnei Kovesi, auzindu-i pe procurorii de acolo ca se duceau si o intrebau, ii cereau coordonarea sau lucrau sub coordonarea dansei, vazand ca toate institutiile s-au sesizat, ca Inspectia Judiciara face verificari, ca CSM-ul prin presedinta isi exprima ingrijorarea, ca doamna presedinta Tarcea trage un semnal de alarma, ca pana si domnul Procuror General Lazar admite ca lucruri sunt in neregula, cu toate astea presedintele tarii a luat decizia s-o tina, s-o apere si sa treaca cu vederea aceste lucruri. Ce vreau este ca nu e treaba mea …
Fotografiile ni le aratati?
Dumneavoastra da, dar nu cred ca e momentul ca eu sa fac ceva peste presedintele tarii, peste deciziile institutiilor din tara mea si sa incerc si sa provoc eu, intr-un fel sau intr-altul, caderea sau mentinerea acestei doamne Kovesi.
O sa imi aratati ca sa ma conving si sa conving si …
V-o arat acum ca sa nu mai avem dubii cu privire la vizita la mine acasa a doamnei Kovesi.
Pot sa o arat la camera?
Nu. Va rog.
Deci eu am fotografia”.