Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea, a fost achitat de Judecătoria Cluj-Napoca în procesul de corupție deschis de DNA în 2006. Decizia magistratului Lucian Buta nu este definitivă, iar acesta din urmă are săptămâna viitoare o audiere în fața CSM pentru abateri disciplinare, la sesizarea DNA. În plus, procurorii anticorupție i-au trimis în judecată pe experții desemnați de Oprișan pentru realizarea expertizei în acest proces.
Președintele CJ Vrancea așteaptă încă de la începutul acestui an să afle dacă va fi condamnat pentru infracțiunile imputate de procurorii anticorupție. Vicepreședintele PSD Marian Oprișan a fost achitat pentru utilizarea de credite în alte scopuri și abuz în serviciu, iar Lucian Buta a decis și încetarea procesului penal pentru infracțiunea de uz de fals. Magistraţii Judecătoriei Cluj-Napoca au mai decis ridicarea sechestrului asigurător pus de procurori prin decizii din 2005 şi 2006 pe mai multe bunuri ale lui Marian Oprişan şi ale celorlalte persoane judecate în acest dosar.
Procesul a fost unul întortocheat, pe măsura mizei, și a produs alte cauze, atât pe rolul instanțelor, cât și pe ordinea de zi a CSM. Experții care au realizat rapoartele solicitate de Lucian Buta au fost trimiși în judecată, iar judecătorul a fost reclamat pentru lipsa de celeritate în acest caz.
Empatie pentru Oprișan
Cu o zi înainte de pronunțare, Marian Oprișan a transmis o scrisoare deschisă prin care cere oprirea presiunilor asupra magistraților. ”După ce în timpul urmăririi penale din dosarul 271/231/2010, mi-a fost încălcat dreptul la apărare de către procurorul de caz într-un mod barbar, după ce în anul 2005, în luna octombrie, s-a început urmărirea penală împotriva mea într-un dosar politic făcut la ordinul dat în iulie de Traian Băsescu, (…) decizia procurorului de caz de a da un comunicat de presă referitor la trimiterea în judecată a experților din dosarul subsemnatului pentru așa zisa favorizare a făptuitorului cu doar 2 zile înainte de pronunțarea instanței în acest caz este un nou episod de punere a presiunii pe instanța de fond și de apel”, arată Marian Oprișan într-o scrisoare deschisă.
La aflarea veștii, baronul PSD a mulțumit DNA. ”Vreau să mulţumesc bunului Dumnezeu şi tuturor magistraţilor judecători garanţi ai statului de drept din această ţară. Am crezut mereu în Justiţie. Vreau să mulţumesc DNA pentru această imensă lecţie de viaţă, care m-a făcut mai înţelept”, a spus Oprişan, menţionând că reacţia sa nu este una ironică.
El şi-a exprimat convingerea că România va investi şi va recompensa pe toţi lucrătorii din Justiţia românească pentru cinstea şi corectitudinea lor. ”Vreau să-mi exprim convingerea că România va investi şi va recompensa magistraţii judecători, garanţi ai statului de drept, procurori, poliţişti şi toţi lucrătorii din Justiţa românească pentru cinstea şi corectitudinea lor, pe cei care se află doar în slujba adevărului, pentru că numai având o Justiţie independentă, imparţială, aflată doar în slujba adevărului, românii vor putea prospera şi vor putea intra în rândul popoarelor civilizate”, a spus Oprişan, citat de Mediafax.
Lucian Buta achită înainte de a fi mazilit
Secția pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis acordat termen pentru mijlocul lunii februarie ”în vederea administrării probatoriului” în cauza Lucian Buta vs. Inspecția Judiciară.
Aceasta a prins contur în iunie, când Direcţia Naţională Anticorupţie a depus o sesizare la Inspecţia Judiciară a CSM privind posibile abateri disciplinare săvârşite de magistratul care judecă dosarul lui Marian Oprişan. Potrivit DNA, această cauză se afla în iunie de 1.263 de zile pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, acordându-se 29 de termene. DNA a cerut și recuzarea judecătorului, cerere respinsă de magistrații clujeni.
“Dosarul cauzei se află de la data 2.12.2010 pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca. De atunci, au fost acordate 29 termene de judecată. Pe parcursul celor aproximativ 4 ani de când dosarul se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, însumând 1.263 zile, s-au acordat termene de la 49 zile, 56 zile şi chiar de 105 zile de amânare de la un termen la altul.
Expertiză contra furtunii DNA
Este real faptul că acordarea termenelor reprezintă parte a administrării actului de justiţie, dar amânarea continuă este vădit disproporţionată în raport cu stadiul procesual. În consecinţă, s-a solicitat efectuarea de verificări cu privire la modul de gestionare a activităţii de cercetare judecătorească, existând indicii rezonabile de încălcare a duratei rezonabile a soluţionării cauzei. Sub acest aspect, în întreaga sa jurisprudenţă, instanţa de contencios european a decis că încălcarea duratei rezonabile rezultă numai din conduita autorităţilor. Sub acelaşi aspect, instanţa de contencios european a arătat că valorificarea dreptului la apărare, inclusiv prin cereri repetate ale părţilor, reprezintă un demers ce poate fi folosit de acestea continuu, chiar prin depăşirea limitelor, fără să le fie imputabilă, întrucât numai autorităţile judiciare pot stopa tergiversarea”, arată DNA.
În ciuda acestui scandal, Lucian Buta a dispus întocmirea unui raport de expertiză contabilă care să vizeze modul în care s-au folosit banii pentru lucrările de pietruire a drumurilor comunale din judeţul Vrancea, precum şi audierea unui martor pe care îl consideră important, chiar dacă aceste decizii au amânat câteva luni cauza.
Experții băgați la zdup
Cu o zi înainte de data la care urma să fie făcută pronunțarea, DNA și-a încordat mușchii în fața lui Buta și i-a dat cu experții de pământ. Un comunicat al procurorilor anticorupție anunța că cei trei experți contabili din dosarul Oprișan au fost trimiși în judecată la Tribunalul București.
Potrivit DNA, ”expertul desemnat Cernea (Pintea) Ileana Roxana trebuia să răspundă la obiectivele expertizei, stabilite de magistratul care a dispus administrarea acestei probe. La rândul lor, experții parte (recomandați de inculpații din dosar) urmau să-și exprime și ei opiniile cu privire la obiective.
La data de 15 octombrie 2014, Cernea (Pintea) Ileana Roxana, în calitate de expert desemnat de către Judecătoria Cluj-Napoca, pentru efectuarea expertizei financiar-contabile, s-a înțeles cu Mușuroiu Elena Valentina, expert parte al unuia dintre inculpați, să îi permită acesteia din urmă să conceapă și să întocmească raportul de expertiză fără a-l supune niciunei cenzuri și acceptând concluziile consemnate de către această.
În calitate de expert parte al altui inculpat judecat în același dosar, Macovei Liviu a înlesnit încălcarea atribuțiunilor de serviciu de către inculpata Cernea (Pintea) Ileana Roxana, cu consecința directă a vătămării drepturilor și intereselor părților din dosar și a statului, prin semnarea, în data de 08.01.2015, a raportului de expertiză financiar-contabilă din dosarul menționat, raport despre care cunoștea că nu a fost întocmit de către expertul numit de către instanță, ci de către expertul parte Mușuroiu Elena Valentina.”
recuperarea prejudiciilor de la persoanele care au beneficiat de serviciile respective- servicii platite din alte conturi– din bani cu alta destinatie–stabilirea daunelor conform legii pt. partea prejudiciata–stabilirea vinovatiei pe etape–trecerea unor bani dintr-un cont in altul se face prin intermediul unei proceduri des intalnite–creditarea–plata dobanzilor aferente cade in sarcina celui care se foloseste de fonduri-bani-.