Lucian Romașcanu vorbește, într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Ministerului Culturii, de nevoia unei legi a limbii române pentru ca aceasta să nu mai fie ”pătată”.
”Trăim, din păcate, un timp în care limba română tinde a-și pierde strălucirea, vocabularul vorbit se micșorează, cuvinte ce o pătează își fac loc în vorbirea curentă”, susține ministrul.
Romașcanu vorbește despre ”acest fenomen” care ”trebuie oprit”, spunând că este nevoie ca discuția referitoare la o lege a limbii române să fie repornită în societate.
Ministrul Culturii a evitat să dea exemple concrete de cuvinte despre care consideră că ”pătează” limba română:
”Nu pot răspunde la o asemenea întrebare. Sunt volume de scris pe temă, doar ieșiți pe stradă. Nu aceasta e întrebarea. Am enunțat un lucru știut. E cam și cum aș da exemple de gunoaie daca as enunța că sunt gunoaie pe străzi”, a fost singura declarație lui Lucian Romașcanu.
Mesajul integral al ministrului Culturii, Lucian Romașcanu
“Astăzi sărbătorim liantul primordial care ne definește ca națiune, limba română. Este o zi ce trebuie marcată așa cum se cuvine pentru a-i rememora istoria, a-i cinsti prezentul și a-i garanta un viitor în matca în care a fost așezată de marii creatori de limbă română. O limbă de o mare bogăție, cu vorbe ce pot descrie fiecare nuanță a sufletului, trebuie păstrată și promovată cu toată forța celor ce au menirea și puterea de ajunge la oameni, profesori, preoți, oameni de cultură, media și nu numai.
Trăim, din păcate, un timp în care limba română tinde a-și pierde strălucirea, vocabularul vorbit se micșorează, cuvinte ce o pătează își fac loc în vorbirea curentă. Acest fenomen trebuie oprit și responsabilitatea este a noastră, a tuturor. Să fie nevoie de o lege a limbii române? Eu aș zice că da… Poate e momentul să repornim această discuție în societate. La Mulți Ani limbii române!”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.
Citește și: EXCLUSIV. Chirie de lux pentru DIICOT Cluj. Câți bani se plătesc lunar pentru noul sediu
Sursa: g4media.ro