Consiliul Judeţean Cluj merge mai departe cu pregătirile pentru construirea unei piste de 2.100 m la Aeroportul Cluj-Napoca. Forul judeţean a decis înfiinţarea unei comisii însărcinate cu procedura de expropriere a terenurilor şi a stabilit sumele pentru fiecare parcelă în parte. Încă o dată, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a dat dreptate uneia din firmele nemulţumite, Consiliul Judeţean fiind nevoit să reevalueze rezultatul licitaţiei. Recent, reprezentanţii judeţeni au confirmat corectitudinea licitaţiei câştigate de Napoca Construcţii.

Consilierii judeţeni au aprobat în cadrul şedinţei de vineri, 22 iulie, instituirea unei comisii care să verifice procedura de expropriere a terenurilor care vor fi necesare construirii noii piste de 2.100 m a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca. “Astăzi am decis o comisie care va începe lucrul pentru exproprieri. Urmează ca în cel mai scurt timp să emitem o decizie de expropriere. Vom invita cetăţenii care sunt afectaţi de pistă, la discuţii cu această comisie, după care în 30 de zile vom consemna sumele de bani”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe.

Parteneriat cu Primăria

Primaria Cluj-Napoca va fi implicată direct în realizarea exproprierilor pentru noua pistă de 2.100 de metri a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, dat fiind că din comisia de verificare a proprietarilor va face parte şi primarul Sorin Apostu. Membrii “Comisiei de verificare a dreptului de proprietate ori a altui drept real în temeiul căruia cererea a fost formulată şi de constatare a acceptării sau, după caz, a neacceptării cuantumului despăgubirii de către proprietarii sau titularii altor drepturi reale asupra imobilelor supuse exproprierii” sunt primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin  Apostu, un consilier juridic superior al Prefecturii Cluj – Laura Blebea, un consilier al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj – Augustin Bălărău, secretarul judeţului – Simona Gaci şi consilierul juridic superior al CJ Cluj, Dan Pop. Secretariatul Comisiei va fi asigurat de municipalitate prin secretarul municipiului, Aurora Ţărmure, potrivit hotărârii de CJ.
Activitatea acestei comisii se va desfăşura la sediul Primăriei Cluj-Napoca, constituirea ei fiind obligatorie, conform Hotărârii de Guvern 53/2011. Aceeaşi hotărâre stabileşte şi componenţa acesteia. În urma unei licitaţii, CJ Cluj a stabilit că firma Geo Earth va fi cea care va face toate demersurile pentru exproprierile terenului necesar noii piste. Firma primeşte peste 213.000 de lei pentru aceste servicii.

1,5 milioane de euro pentru exproprieri

În bugetul judeţului este consemnată suma de 1,5 milioane de euro pentru aceste exproprieri. În prima fază de construcţie a pistei, de 2.100 m, vor fi despăgubiţi proprietarii a 12 parcele de teren. Procesul de despăgubire se va efectua în trei etape, pentru prima etapă fiind aprobate şi sumele individuale aferente despăgubirilor, respectiv suma totală de 1.630.165 lei, sumă care va fi asigurată din bugetul propriu al Judeţului Cluj pentru anul 2011. ”Dispunem de suma necesară pentru exproprieri şi suntem pregătiţi să-i despăgubim pe oameni imediat ce comisia de verificare îşi va termina treaba”, a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe. ”După această procedură, noi vom fi în măsură să consemnăm suma pentru fiecare proprietar în parte”, a adăugat Tişe.
Cea mai mare sumă de bani va fi atribuită pentru o parcelă în suprafaţă de 4.080 mp aparţinând Mariei Vinţe, suma propusă pe numele acesteia fiind de 322.320 de lei. Pentru un alt grup de proprietari, Marta Creţu, Valeria Vercerdea, Nicolae Dârjan, Maria Dârjan şi Sabina Farago, s-a propus suma de 110.600 de lei pentru o parcelă de 1.400 mp. Tot pentru o suprafaţă de 1.400 mp aparţinând unui alt grup de proprietari, Niculina Dargău, Adriana Cosma şi Doina Cecilia Damian, s-a propus suma de 110.600 de lei. Pentru o parcelă de 2.720 mp, Maria Ver ar putea obţine 214.880 de lei, iar Violina Jucan, suma de 127.980 de lei pentru parcela de 1.620 mp. Fondurile pentru despăgubire, în valoare de 95.000 de lei, respectiv 107.440 de lei, vor fi transferate către comisia primăriei care se ocupă de aplicarea legilor proprietăţii.

CNSC a cerut reevaluarea concursului

Chiar dacă despăgubirile pentru parcelele expropriate vor fi acordate fără probleme, lucrările la pistă puteau fi amânate din cauza unui nou val de contestaţii. Astfel, una din cele trei contestaţii depuse pentru noua pistă a aeroportului a fost admisă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Regia Autonomă Aeoportul Cluj-Napoca a fost obligată să analizeze încă o dată oferta câştigătoare depusă de asocierea SC Napoca – SC ICCO Systems – SC Geo Arc. Consorţiul condus de Napoca a propus preţul de 32,4 milioane de euro pentru lucrările la noua pistă a aeroportului clujean.
CNSC a publicat decizia cu privire la contestaţiile depuse de Romstrade, Cooperativa Edile Appennino – Airport Management Consulting şi consorţiul Constructiones Sanches Sando – Delta ADM – Drum Concept SRL. CNSC “admite contestaţia formulată de către S.C. Romstrade (…) Anulează, în parte, raportul procedurii de atribuire nr.6014/15.06.2011, respectiv cu privire la oferta depusă de asocierea SCC Napoca SA – SC ICCO Systems SRL – SC Geo Arc SRL, şi actele subsecvente acestuia. Obligă Regia Autonomă Aeroportul Cluj-Napoca ca, în termen de 10 zile de la primirea prezentei decizii, să procedeze la reevaluarea ofertei depuse de asocierea SCC Napoca SA – SC ICCO Systems SRL – SC Geo Arc SRL, în cadrul procedurii de atribuire, prin respectarea obligaţiei impuse de art. 202 alin.(1) din O.U.G. nr. 34/2006”.
Potrivit aceluiaşi act, asociaţii Construcciones Sanchez – Dominguez Sando – Delta Antrepriza de Construcţii şi Montaj 93 – Drum Concept au renunţat la contestaţie, iar plângerea înaintată de Cooperativa Edile Appennino – Airport Management Consultancies a fost respinsă de CNSC. De asemenea, Consiliul a respins şi excepţiile invocate de Aeroportul Cluj-Napoca şi solicitarea ca plata cheltuielilor de judecată privind contestaţia să fie suportate de firmele nemulţumite.
În urma procesului de reevaluare a ofertelor solicitat de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, comisia de licitaţie a decis că oferta asocierii conduse de SC Napoca Construcţii SA  şi din care mai fac parte SC ICCO Systems SRL şi SC GEO ARC SRL îndeplineşte criteriile de calificare, fiind declarată admisibilă şi câştigătoare, potrivit unui comunicat remis de CJ.
„În situaţia în care nu vor exista contestaţii, imediat după expirarea termenului legal instituit în acest sens, vom proceda la semnarea contractului, astfel încât societăţile câştigătoare să poată începe efectiv lucrările încă de la jumătatea acestei luni. În acest fel, în cel mai scurt timp aeroportul va dispune de o nouă pistă, construită la cele mai înalte standarde din domeniu şi care va permite aterizarea la Cluj a celor mai mari tipuri de aeronave din lume, crescând astfel gradul de atractivitate a judeţului în ochii investitorilor şi contribuind la o dezvoltare economică accelerată a întregii regiuni. Consiliul Judeţean Cluj a asigurat deja finanţarea acestui proiect prin intermediul bugetului propriu, astfel încât considerăm că sunt îndeplinite toate premisele necesare pentru finalizarea cu succes a acestei investiţii”, a declarat Alin Tişe.

Concern condus de Ţiriac

Amintim că Napoca Construcţii este deţinută, de fapt, de IT Transilvania Invest, firma omului de afaceri Ion Ţiriac, iar IT Transilvania Invest este deţinută de Ion Ţiriac, Mihuţ Marius Piţigoi, Ion Alexandru Ţiriac, Rodica Ţiriac şi Adrian Ioan Ivan. Cel mai cunoscut dintre aceştia este omul de afaceri Ion Ţiriac, însă această firmă nu are niciun angajat. Oricum, raportul de profit negativ şi datori ale Napoca Construcţii depăşeşte cifra de afaceri. Firma al cărei administrator este Ştefan Dimitriu are un profit negativ de 5,9 milioane lei, datorii de 22,3 milioane de lei şi 26,2 milioane de lei cifră de afaceri în 2009.
Geo Arc din Otopeni a avut, în 2009, o cifră de afaceri de 1.813.224 lei, însă datoriile erau la o treime din această valoare, de 641.947. SC Geo Arc SRL a fost înfiinţată în anul 2002 de către Claudiu Dascălu, Alexandru Staţie şi Raoul Dragomir, membri ai Ordinului Geodezilor din România şi ai Uniunii Geodezilor din România.
ICCO Systems, membră a grupului ICCO, este o firmă specializată în domeniul sistemelor de securitate şi comunicaţie. Înfiinţată în 1993 de către un grup de ingineri cu ani de experienţă în automatizări şi instalaţii de curenţi slabi, ICCO Systems a contribuit la dezvoltarea pieţei sistemelor de securitate din România, conturând necesităţile de securitate pentru clienţi şi oferind soluţii pentru sistemele electronice de securitate.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.