CJ Cluj a finalizat procedura de recepție a lucrărilor care au vizat reabilitarea imobilului în care funcționează secția pavilionară a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, instituție de cultură din subordinea forului administrativ județean.

Contractul care a vizat intervențiile asupra acestui monument istoric emblematic al Clujului a fost derulat în cadrul proiectului finanțat din fonduri europene ,,Restaurarea anvelopei Palatului Reduta, în prezent Muzeul Etnografic al Transilvaniei”.

,,Am reușit o dată în plus ca, prin intermediul fondurilor europene nerambursabile, să redăm acestei adevărate bijuterii arhitecturale farmecul de odinioară. Vizitat anual de mii și mii de persoane, Muzeul Etnografic al Transilvaniei este pregătit să își primească oaspeții într-un cadru modern, cu toate facilitățile necesare, dar care este în consonanță cu istoria acestui imobil cu o semnificație aparte pentru românii din Transilvania și din întreaga țară”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Recepționarea lucrărilor atestă faptul că acestea s-au derulat conform documentațiilor și autorizației eliberate în acest scop, astfel încât vizitatorii Muzeului Etnografic al Transilvaniei să aibă acces într-un spațiu modern și care îndeplinește toate standardele de siguranță.

Proiectul a vizat restaurarea fațadei clădirii prin înlăturarea vechilor tencuieli, rerostuiri, zugrăveli, montarea de glafuri noi la ferestre, repararea ornamentelor și vopsirea grilajelor. Intervențiile la nivelul acoperișului-anvelopei nord a Palatului Reduta au constat în înlocuirea învelitorilor din țiglă ceramică solzi și a tablei din zona ceasului, alături de alte lucrări conexe. Reabilitarea a cuprins, de asemenea, subsolul, unde peste scara de acces a fost montată o copertină de protecție din sticlă laminată, s-a intervenit la nivelul tencuielilor, a pardoselilor încăperilor, au fost montate balustrade metalice la scări și au fost  înlocuite uși. Totodată, parterul, etajul 1 și mansarda au fost parte a acestui amplu proces de reabilitare iar pentru asigurarea circulației vizitatorilor, dar nu numai, a fost montată și o nouă poartă din lemn. Amenajările exterioare au vizat, în principal, înlocuirea pavajului existent cu unul nou semicarosabil din piatră cubică, aplicarea unei membrane de protecție și ventilație a zidurilor din jurul clădirii, nivelarea pământului.

Derulată pe o perioadă de 33 de luni, investiția finanțată din fonduri nerambursabile a avut o valoare totală de 5.309.699, 18 lei, cu TVA.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here