Ludovic Orban a anunţat la finalul videoconferinţei cu prefecţii că a dat un mesaj de mobilizare autorităţilor din teritoriu pentru a se organiza eficient. Premierul a spus că orice posibil purtător de virus trebuie să respecte izolarea. „Sfatul meu pentru români e să nu stea 48 de ore, să stea măcar 5 zile, pentru a fi în afara oricărui pericol”, a subliniat premierul.

„Legea dispune măsurile şi autorităţile care decid lucruri care ţin de epidemie, respectiv: cine stabileţte măsurile de izolare, de carantinare, măsurile cfare privesc tratarea pacienţilor – fie în spitale, fie în izolare la domiciliu. Am solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică, cele care vor avea obşigaţia ca odată cu intratea în vigoare a legii să dispună în baza reglementărilor toate măsurile de protecţie sanitară, să fie pregătiţi, să îşi organizeze bazele de date, să  ia toate deciziile care sunt prevăzute în lege şi în actele normative de ordin secundar pentru a dispune măsurile de protecţie privitoare la: persoenele diagnosticate cu Covid care au ieşit din spital, şi anume deciziile de a asigura tratarea la domiciliu, persoanele care sunt diagnosticate să intre în evaluarea medicală care este realizată la nivelul spitalelor Covid.”

„În privinţa celor care sunt persoane de contact în anchetele epidemiologice să dipsună măsura izolării la domiciliu . De asemenea, comandantul acţiunii, şeful DSU, să pregătească toate măsurile şi toate deciziile care se impun”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a declarat că este foarte important să ne asigurăm că orice posibil purtător de virus respectă măsurile de izolare, respectă măsurile prin care este tratat medical şi nu pune în pericol sănătatea celorlalţi cetăţeni.

„Orice înăsprire a sancţiunilor în conformitate cu deciziile CCR din perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă nu se poate realiza decât prin lege adoptată de Parlament”, a declarat Orban, întrebat fiind dacă amenzile vor fi mai drastice. „La ora actuială avem sancţiuni, de la amenzi până la posibilitatea de a suspenda sau de a autorizaţii de funcţionare pentru entităţile persoane juridice care nu respectă regulile de protecţie. Le-am solicitat (n.r. – autorităţilor locale) să efectueze controale în locurile în care este cel mai mare risc epidemiologic şi de unde avem informări sistematice (…) să concentreze acţiunile de control şi resursele umane spre spre acele locuri unde există cele mai mari încălcări”, a spus Ludovic Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here