Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Serviciul Teritorial Cluj, au dispus trimiterea în judecată a patronului echipei de fotbal CFR 1907, Paszkany Arpad, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de sprijinire a unui grup infracţional organizat şi şantaj. Asupra deciziei procurorilor planează multe semne de întrebare

“Anchetatorii au reţinut că, în perioada 2004-2006, inculpatul a susţinut financiar un grup infracţional, condus de inculpatul Man Liviu Aurel, prin finanţarea, sub diverse forme, a publicaţiilor aparţinând trustului Gazeta, cunoscând componenţa grupului şi modul de operare, a folosit  publicaţiile acestuia în interes personal  sau în interesul societăţilor sale, orchestrând şantajul exercitat de către membri grupului, respectiv, pentru a determina societăţile concurente să facă sau să nu facă anumite activităţi, să renunţe la participarea la licitaţii sau să încheie contracte în scopul de a obţine foloase materiale în scop ilicit”, se arată în comunicatul remis de DIICOT.
 
Documentul face referire şi la un teren pe care Paszkany l-ar fi obţinut prin şantaj, determinând o campanie denigratoare prin intermendiul publicaţiilor trustului Gazeta la adresa lui Iulian Dascălu, patronul Iulius Mall, pe care l-ar fi constrâns, prin ameninţări, să-i cedeze o suprafaţă de aproape 14 mii de metri pătraţi contra sumei de zece mii de euro, valoarea de circulaţie a terenului fiind, la vremea respectivă, de 400 de mii de euro. Totodată, Paszkany este acuzat că ar fi finanţat sub diverse forme publicaţiile trustului Gazeta, ba mai mult, ar fi finanţat deschiderea uneia dintre publicaţii.

Ciudăţenii la DIICOT

Reamintim faptul că aşa numitul “Dosar Gazeta” a fost respins de instanţa din Brăila, care a decis că toate actele de începere a urmăririi penale din dosar erau nule de drept. În condiţiile în care, în momentul de faţă, teoretic, nu mai există un dosar “Gazeta”, decizia procurorilor clujeni de a-l trimite în judecată pe Arpad Paszkany pare destul de ciudată. Mai mult decât atât, atitudinea procurorilor clujeni este cât se poate de intrigantă în condiţiile în care s-a luat în calcul trimiterea în instanţă a finanţatorului CFR la trei ani de la arestarea presupusului grup infracţional “Gazeta”. Totuşi, legal, dacă excepţiile invocate în dosarul Gazeta 1 vor fi admise de către Curtea de Apel Galaţi, dosarul în care este implicat finanţatorul CFR nu va avea „de suferit”. Adică îşi va urma cursul firesc, urmând a se judeca pe fond. Acest fapt demonstrează un singur lucru. Procurorii şi-au luat o măsură de precauţie, în cazul în care Curtea de Apel Galaţi va accepta excepţiile formulate de inculpaţi. Adică ei au dorit ca, în orice caz, să pună presiune pe inculpaţi, folosindu-se de un tertip legislativ extrem de comod.

 
După cum am prezentat mai sus, dacă Paszkany ar fi fost parte în Gazeta 1 şi el ar fi beneficiat de refacerea urmăririi penale, având şanse ca, la finalul acesteia, să obţină Scoaterea de sub Urmărirea Penală. Mai mult, infracţiunea pentru care este acuzat Arpad Paszkany, sprijinire a unui grup infracţional, nu poate exista, dacă nu există un grup infracţional pe care să-l sprijine. Adică, odată cu refacerea urmăririi penale în dosarul Gazeta, implicit şi dosarul lui Paszkany va avea de „suferit”. În acest context, decizia magistraţilor pare foarte ciudată, fiind foarte posibil ca hotărârea acestora să fi fost influenţată. Promitem ca, în următoarele numere ale Gazetei de Cluj, să revenim cu mai multe detalii intrigante ale acestui dosar.     

Dosar politic

“Dosarul despre care vorbesc cei de la DIICOT este un dosar disjuns din dosarul Gazeta. Acest dosar a fost ţinut trei ani la sertar de către DIICOT,  care a decis abia acum trimiterea în judecată a lui Arpad Paszkany pentru că acum s-a ascuţit lupta politică, iar el este văzut ca un apropiat al PDL. Cred că această trimitere în judecată este strâns legată de lupta politică, procurorul care se ocupă de acest dosar, Mircea Hrudei, fiind presat să trimită dosarul în instanţă. Este foarte curios, însă, faptul că se vorbeşte despre sprijinirea unui grup infracţional, în condiţiile în care dosarul Gazeta a fost respins anul trecut de Tribunalul Brăila, probele din acest dosar fiind considerate nule pentru că au fost falsificate. Nu ştiu despre ce grup infracţional poate fi vorba. Mai mult decât atât, aşa numitul trust Gazeta nu a existat niciodată decât în mintea procurorilor, fiind consemnat, de asemenea, într-un act fals conceput de către magistraţi. Consider că acest dosar va avea exact aceeaşi soartă ca şi a dosarului Gazeta”, a declarat directorul general al Gazetei de Cluj, Liviu Man.

Legal corect

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a declarat că, în mod normal, este legal ca un dosar să fie disjuns, chiar dacă în celălat dosar se judecă refăcerea urmăririi penale. „Decizia magistraţilor este corectă din punct de vedere legal. Au dreptul, conform normelor juridice să facă acest lucru. Prefer să nu comentez mai multe până nu voi fi la curent cu toate detaliile din acest dosar”, a afirmat Mateuţ.

Ciudat

Avocatul Mircea Ilian a declarat că decizia procurorilor este destul ciudată, în condiţiile în care, pentru aflarea adevărului, era mult mai bine ca dosarul Gazeta să fi fost „unitar”. „Cunosc destul de bine această situaţie şi pot să afirm că este destul de ciudat ce se întâmplă. În mod normal, dacă s-ar fi dorit aflarea adevărului ar fi trebuit să se păstreze ambele dosare într-unul singur. Nu doresc să speculez, dar în cazul în care şi dosarul în care este implicat Arpad Paszkany ar fi fost „la comun” cu Gazeta 1, nulităţile acceptate de instanţa din Brăila s-ar fi mulat şi pe dosarul afaceristului. În aceste condiţii, orice excepţie invocată şi acceptată se aplică tuturor inculpaţilor. Voi putea face mai multe comentarii când voi cunoaşte mai multe detalii ale acestui dosar”, a mai spus Ilian.

Gazeta de Cluj

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.