Batalia pentru Cluj a început. Boc vrea, sigur, la primarie. Batalie Tise vs. Nicoara la „judet”. Liberalii sunt fara candidat la primarie. UDMR Cluj, fara griji

Lupta  politica pentru alegerile locale din 1 iunie a început. Aproape toate partidele si-au lansat deja candidatii pentru principalele posturi din administratia locala si judeteana. Daca la alegerile europarlamentare, interesul partidelor în campanie s-a dovedit extrem de scazut, în aceaasta noua runda de alegeri, interesul formatiunilor politice este mult mai amplu, miza fiind una de miliarde. La nivelul judetului Cluj, lupta pentru putere va fi mult mai acerba decât în celelalte judete, investitiile straine din judet fiind principalul „interes” pentru partidele aflate în cursa pentru locale. O alta miza a alegerilor locale sunt miliardele de euro din fonduri europene care vor ateriza, în principal, pentru dezvoltarea comunitatilor locale.  

Boc spre victorie
Chiar daca pâna la alegerile locale din iunie au mai ramas mai putin de doua luni, nu toate partidele si-au anuntat candidatii pentru cele mai importante fotolii din administratia locala. Astfel, pâna în momentul de fata, singurul partid care si-a nominalizat candidatii atât pentru Primaria municipiului Cluj-Napoca cât si pentru postul de presedinte al Consiliului Judetean Cluj este PD-L. Actualmente pentru postul de primar al urbei de pe Somes, singurul candidat cu sanse reale este actualul primar, Emil Boc. Celelate partide mari, PNL si PSD, se „codesc” sa nominalizeze un candidat pentru primaria Cluj-Napoca, orice personaj care ar „îndrazni” sa îl înfrunte pe Emil Boc având toate sansele sa-si încheie cariera politica.

Batalia pentru judet

Principalul partid, ca popularitate în judet, PD-L, are toate sansele sa câstige detasat atât postul de presedinte al CJ Cluj, cât si posturile de primar din orasele judetului. Cea mai vânata functie este cea de primar al municipiului Cluj-Napoca, post pentru care, pâna în momentul de fata, s-a înscris Emil Boc, din partea PD-L, Gheorghe Funar, din partea PRM si Dorin Apahidean, din partea PIN. Daca la Primaria Cluj-Napoca cartile se pare ca sunt deja jucate, existând sanse foarte mari ca Emil Boc sa câstige din primul tur, la Consiliul Judetean, batalia este mult mai dura. În acest moment, în lupta pentru postul de presedinte al CJ Cluj s-au înscris, din partea PNL, actualul presedinte al CJ Cluj Marius Nicoara, fostul prefect al judetului, Alin Tise din partea PD-L, Radu Sârbu, din partea PNTCD, deputatul UDMR, Mate Andras si Manole Decebal din partea Partidului Conservator. Singurul partid care a „evitat” pâna acum sa îsi lanseze candidatii atât pentru sefia Primariei Cluj-Napoca, cât si pentru CJ Cluj, este PSD. Batalia la locale, cel putin la nivelul judetului Cluj se va da, în principal, pentru postul de presedinte al CJ. Daca la primaria municipiului lucrurile sunt cât se poate de clare, la „judet” batalia pentru postul de presedinte risca sa capteze întreaga atentie a opiniei publice. Decizia PNL si PSD de a evita anuntarea unui candidat pentru primaria Cluj-Napoca se poate regasi si în refuzul membrilor acestor partide de a dori sa intre în batalia directa cu actualul primar. Exista posibilitatea ca Emil Boc sa câstige detasat înca din primul tur de scrutin, orice alt candidat, într-o batalie directa cu Boc, risca sa se „sinucida” politic.   

“Elodia” penelista
Liberalii clujeni au lansat înca de acum câteva saptamâni diverse supozitii cu privire la candidtul cu care ei spera sa “fure” din procentele PD-L si implicit ale lui Boc. Pâna acum câteva zile Horea Uioreanu, presedintele PNL Cluj-Napoca era considerat ca fiind principalul candidat la finctia de primar din partea PNL. Totusi, acesta a declarat ca în momentul de fata PNL are un candidat surpriza pe care urma sa-l anunte miercurea trecuta. Însa, cu o zi înainte, biroul de presa al PNL Cluj a remis un comunicat de presa prin care anunta ca mult asteptatul candidat surpriza …se lasa asteptat. “Din motive tehnice care împiedica prezenta candidatului PNL la Primaria Cluj-Napoca în mijlocul nostru, mâine (n.r. miercurea trecuta), la ora si locul anuntate, întâlnirea cu presa se amâna pentru o data pe care o vom comunica cât mai curând”, se arata în respectivul comunicat de presa. Totusi, exista posibilitatea ca PNL Cluj sa nu aiba un membru care sa doreasca sa candideze împotriva lui Boc. Mai ales acum, în conditiile în care principalul concurent care ar fi putut “ciupi” câteva voturi de la candidatul PD-L, viceprimarul Adrian Popa, a fost dat afara din PNL Cluj, acesta îndreptându-se spre PD-L. Mai mult decât atât, Adrian Popa a plecat la PD-L împreuna cu o buna parte din organizatia municipala a PNL, fapt care a scazut si mai mult baza de selectie a viitorului candidat pentru primaria Cluj-Napoca. Mai mult decât atât, Uioreanu, în calitate de presedinte al PNL Cluj_Napoca are ca principala responsabilitate gasirea unui candidat care sa concureze pentru postul de primar al urbei de pe Somes. Ca lider al organizatiei municipale, el ar fi trebui sa fie, din oficiu, candidatul la primarie. Totusi, constient de faptul ca nu ar face fata într-o confruntare cu Boc, deputatul de Cluj cauta în continuare o “solutie salvatoare”, astfel încât sa nu fie nevoit sa-si încruciseze armele cu Boc. Totusi, pâna în momentul de fata, au aparut diverse speculatii cum ca anumiti membri ai PNL ar urma sa preia frâiele bataliei pentru Primarie. Lucia Morariu, Steluta Cataniciu sau Andrei Marga au fost principalele nume care au aparut în presa la capitolul ”viitori candidati ai PNL Cluj” la primaria municipiului. Totusi, pâna acum, nicunul dintre ei nu a confirmat ca ar dori sa candideze. Conform unor surse care doresc sa îsi pastreze anonimatul, comunicatul de presa remis de PNL Cluj  confirma speculatiile conform carora  Uioreanu nu a gasit înca pe nimeni care sa fie “dornic” sa-si masoare fortele cu Boc, declaratiile sale fiind doar simple “focuri de paie”. De asemenea, în cazul în care în câteva zile nu va reusi sa gaseasca un om care sa vrea sa candideze, Uioreanu a primit dispozitie sa preia frâiele campaniei, lucru pe care acesta nu si-l doreste, o înfrângere rasunatoare în fata lui Boc putând însemna un esec si la campania pentru alegerile generale.

PSD, în deriva
În aproximativ aceeasi situatie se afla si principalul partid de opozitie. În momentul de fata PSD nu a anuntat persoanele care vor candida pentru postul de primar si nici candidatul pentru CJ Cluj. La fel ca si în cazul PNL, este posibil ca niciun membru al organizatiei locale a social democratilor sa nu doreasca în mod deosebit sa candideze pentru portofoliul de primar al municipiului. În conditiile în care, în mod normal, electoratul traditionalist al PSD în judet este extrem de scazut, candidatul la primarie nu ar obtine, în mod normal, foarte multe voturi, înfrângerea lui Ioan Rus de catre Emil Boc în 2004 consfiitind decaderea PSD la nivel local. Mai  mult decât atât, în aceasta perioada în care Emil Boc si PD-L sunt “pe val”, PSD va avea foarte mult de furca în gasirea unui candidat care sa “fure” câteva voturi care sa-i asigure o prezenta cât mai buna în Consiliul Local Cluj-Napoca.

 “De mâna” pentru judet
La CJ Cluj, batalia pentru putrere va fi mult mai animata. Principalii candidati, Alin Tise si Marius Nicoara având sanse aproximativ egale la fotoliul de presedinte al “judetului”. Totusi, cel mai probabil, diferenta va fi facuta de faptul ca Marius Nicoara este implicat în tot mai multe scandaluri mediatice, multe din ele cu iz penal. Mai mult decât atât, asocierea lui Alin Tise cu Emil Boc va imprima în constiinta electoratului local ideea de “echipa câstigatoare”.

UDMR, fara griji
Singura formatiune care nu îsi arata îngrijarea în ceea ce priveste alegerile locale este UDMR. În conditiile în care electoratul traditional al uniunii se situeaza în judet la pragul de 15 procente, este foarte posibil ca UDMR sa obtina suficiente mandate de consilieri locali si judeteni care sa le asigure cel putin un viceprimar si un vicepresedinte de CJ.

Augustin Stanciu  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.