La Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, prietenii directoarei Simona Ardelean au fost numiţi în funcţii bine plătite, iar cei care patronează farmacii primesc miliarde de lei lunar pentru medicamentele compensate, în timp ce pentru majoritatea farmaciilor se aleg cu „fărâmituri”
Directoare pentru prieteni
După ce directorii de tristă amintire ai CJAS Bihor, Valentin Moldovan şi Mircea Meşter, au fost destituiţi, oamenii îşi făcuseră speranţe că noua conducătoare a instituţiei, Simona Ardelean, se va dovedi un manager eficient şi va schimba în bine situaţia din sănătatea bihoreană. Din păcate, lucrurile nu au evoluat în direcţia dorită şi investigaţiile noastre au relevat că directoarea Ardelean are aceleaşi metehne ca şi predecesorii ei.
Avansări la o cafea
Când s-a schimbat legea, respectiv reîncadrarea funcţionarilor publici după alte categorii şi conform altor criterii de încadrare, conform Legii Funcţionarilor Publici şi Ordinului 218/2003 al preşedintelui ANF, deşi multe posturi de şefi servicii şi şefi birou s-au desfiinţat, la CJAS Bihor au apărut trei servicii noi, (Contractare-Decontare-Acreditare, poreclit „ACDC”, Servicii Medicale Spitaliceşti, Servicii Medicale Farmeceutice şi Dispozitive Medicale şi Servicii Medicină Primară şi Stomatologice). Deşi aceste servicii au activitate specific economică, la două dintre ele, respectiv primele două amintite, „Spitaliceşti” şi „Farmeceutice”, au fost numiţi medici, Mirela Laza şi Adriana Selejan, prietene apropiate ale directoarei generale a Casei, Simona Ardelean. În ciuda faptului că Legea Funcţionarului Public impune ca numirea sau promovarea în funcţii de conducere să se facă numai prin concurs, directoarea Ardelean a profitat de ambiguitatea legislativă de la momentul respectiv, (iulie-august 2003) şi le-a semnat amicelor sale de cafea numirea pe funcţii. Bineînţeles, serviciile ei nu au rămas nerăsplătite.
Ilegalistul Moldovan
În aceeaşi situaţie haotică, ex-directorul Valentin Moldovan, care era simplu consilier în cadrul Serviciului Medical, a fost promovat de protectoarea sa (numit) auditor, deşi această funcţie se obţine doar prin concurs organizat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. În acest sens, ANFP sesizează în scris, printr-o adresă, nr 18170/09.12.2003, nelegalităţile, dar lucrurile au rămas neschimbate. Cu toate avertismentele ANFP privind deschiderea unei acţiuni în contencios adminisitrativ, după ce s-au efectuat mai multe convorbiri telefonice cu Bucureştiul, lucururile au rămas aşa cum au fost stabilite prin voinţa Simonei Ardelean, adică, ilegale. Un auditor controlează cam tot ce înseamnă finanţările asigurate de Casa de Asigurări de Sănătate către furnizorii de servicii medicale din judeţ, respectiv spitale, unităţi ambulatorii, farmacii, medici de familie, stomatologi, etc. „Specialitatea” lui Moldovan era, după cum au mai scris şi alte publicaţii, repartizarea banilor către farmacii după „principiul istoric (sic!)”, adică, mai pe româneşte, după bunul său plac. Moldovan a atras-o de partea lui şi pe economista Liana Maliţa, şi împreună au auditat şi controlat modul de repartizare a banilor către farmacii, respectiv o suplimentare de buget din decembrie 2003. Activitatea celor doi a fost supervizată (şi chiar încurajată) de şefa Serviciului Audit Public Intern, ec. Haşegan Florica. Moldovan, pe când era director general, se mândrea în faţa subalternilor că o adusese şi o promovase de la o fermă de creştere a porcilor.
Principiul istoric şi Legea lui Om
Farmaciile bihorene au fost anunţate telefonic de ordonatorul de credite, în decembrie 2003, respectiv Simona Ardelean, că pot cheltui 4,952 miliarde lei, conform situaţiei privind repartizarea fondurilor semnată de dr. Adriana Selejan. Banii alocaţi suplimentar trebuiau cheltuiţi în scurt timp. Urmau sărbătorile de iarnă. S-a acceptat ca farmaciile să deconteze banii cheltuiţi doar pe baza unor simple facturi, contrar normelor metodologice şi prevederilor legale (Ordinul 28/2003). Ce nu face omul pentru prieteni?
Farmacia Farm Impex SRL Oradea, patronată de Eugenia Hamza, nimeni alta decât preşedinta Colegiului Farmaciştilor Bihor, CJAS-ul local a decontat nu mai puţin de 1,294 miliarde lei. Pentru Vanda Farm SRL s-a aprobat la decontare suma de 291 milioane. Rodia SRL a decontat „numai” 151 milioane. Cu 886 milioane, Hygeea SRL se situează pe un loc fruntaş în tocarea banilor Casei de Asigurări. Sanifarm S.A. a pretins şi ea 192,225 milioane lei. Farma Fontana şi-a decontat, la rândul ei, 126,899 de milioane. Vitalogy SRL Oradea a primit şi ea 166,5 milioane. Stanca Farm s-a ales şi ea cu 147,298 miloane.
În Bihor sunt 99 de farmacii. Doar la câteva farmacii, toate din Oradea, patronate de amicii şefimii de la Casa Judeţeană de Asigurări, s-au împărţit aproape 3 miliarde de lei, conform „principiului istoric” şi „legii lui Om”: „Sunt om cu tine, eşti om cu mine!” Moldovan Valentin a fost suspectat, pe când era director general, că împărţea banii contra unui comision, fapt ce i-a atras porecla de „5%”. Simona Ardelan fiind mâna lui dreaptă la acea vreme, cunoştea „legea lui Om”.
Împărţeala
Reangajat la CJAS Bihor la Serviciul Audit Public Intern în urma insistenţelor sale, fostul director al instituţiei, Valentin Vasile Moldovan a ajuns din nou să împartă fondurile alocate lunar farmaciilor din judeţ pentru medicamentele gratuite şi compensate. El a ajuns în funcţia pe care o ocupă prin „bunăvoinţa” actualei directoare, Simona Ardelean, care a fost „mâna dreaptă” a lui Moldovan pe vrema când acesta era tartorul Sănătăţii bihorene. „Mi-a fost ca un tată!”– s-a confesat economista Ardelean unor colegi din CAS-Bihor în urmă cu doi ani, când fusese numită doar director economic cu delegaţie.
După acelaşi „principiu istoric” care l-a făcut celebru pe Valentin Moldovan în perioada directoratului la CAS Bihor, şi Simona Ardelean împarte acum „pe ochi frumoşi” banii farmaciilor.
Profitând de faptul că normele metodologice de aplicare a contractului-cadru pe anul 2004 au apărut publicate în Monitorul Oficial din data de 09.01.2004, cu o întârziere de doar câteva zile, suprinzător de repede, madam Ardelean s-a apucat să împartă fondurile pentru medicamente gratuite şi compensate pentru luna ianuarie într-un mod de-a dreptul scandalos.
Dacă majoritatea farmaciilor primesc între 20 şi 40 de milioane lunar, o mică parte, adică „preferatele” directoarei, sunt abonate sistematic la sume consistente. Astfel, firmei Farnimpex SRL Oradea i-a fost aprobată, pe luna ianuarie a.c., suma de 1.251.241.000 lei; Sanifarm S.A: Oradea s-a ales şi ea cu 926.570.000 lei; Hygeea SRL — 825.396.000 lei; Farma Fontana Impex SRL a primit 892.701.000 lei; Lavanda Farm SRL – 710.287.000 lei; Rodia SRL – 542.592.000 lei; Via Sana SRL – 351.178.000 lei, etc.
Întâmplător sau nu, aceleaşi firme au fost „abonate” la sume mari şi în luna decembrie 2003, când s-a făcut o suplimentare de buget de 4,952 miliarde lei.
Preţul tăcerii
Moldovan, în urma controalelor efectuate de el însuşi, a constatat iniţial că banii nu au fost decontaţi legal, sesizând acest lucru… conducerii CJAS Bihor. Conform fişelor de identificare şi analiză a problemei, reprezentanţii instituţiei au recunsocut, dealtfel, că banii au fost decontaţi „după ureche”. Dar nu s-a întâmplat nimic. Lui Moldovan, după aceste sesizări, i se decontează telefonul mobil de către Casa Judeţeană de Asigurări (deci, din banii publici-n.n.) şi este lăsat să facă ce vrea. Haşegan Florica are acum mari şanse să ajungă director economic în locul lui Romulus Criste, care se apropie de finalul interimatului de şase luni, după ce a primit şi ea salariu de merit. Cel mai prost a ieşit din afacere Liana Maliţa, care s-a ales doar cu munca.